Ο πρώην υπουργός χτίζει ηγετικό προφίλ για τις εξελίξεις στη «δημοκρατική παράταξη»
Από κηπουρός… δελφίνος του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος
Πολιτική
09/09/2014 | 17:51

Το βράδυ της 17ης Ιουλίου, μια παρέα νεαρών επιστημόνων, που είχε προσκληθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου στο «Συμπόσιο των Σπετσών», επέλεξε να μην τιμήσει τα νυχτερινά μαγαζιά στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, αλλά να συνεχίσει εκτός επίσημου προγράμματος την πολιτική διαβούλευση με έναν άνθρωπο που η έως τώρα πορεία του έχει ταυτιστεί με τον πρώην πρωθυπουργό.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και επί σειράν ετών έμπιστο συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είχε επιδιώξει τη συγκεκριμένη συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του εν λόγω συμποσίου. Στο ραντεβού αυτό, ο Π. Γερουλάνος θέλησε να τονίσει ότι είναι «αυτόφωτη» πολιτική προσωπικότητα και ότι δεν καθορίζεται η στάση του από τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση ενός νεαρού σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, εάν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. «Εγώ δεν ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου. Αν θέλετε, ρωτήστε τον ίδιο», ήταν η απάντηση του Π. Γερουλάνου, ο οποίος με ευγενικό τρόπο έκλεισε τη συζήτηση για τον πρώην πρωθυπουργό και υποχρέωσε τους συνομιλητές του να ακούσουν τον ίδιο και ο ίδιος να ακούσει αυτούς για σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Η τελική εντύπωση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του ήταν ότι ο Παύλος Γερουλάνος αφενός, μεν, θέλησε να αποτινάξει τη ρετσινιά του «κηπουρού» του Γ. Παπανδρέου, αφετέρου, δε, επιχείρησε να παρουσιάσει ένα άλλο προφίλ, με πιο ηγετικά χαρακτηριστικά και με διάθεση να ενεργοποιηθεί δυναμικά στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στον χώρο της «δημοκρατικής παράταξης». Ασφαλώς και δεν έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού δεν έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που έχει στην Κεφαλλονιά, καθώς για την επιτυχή διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης εμπιστεύεται τις ικανότητες της συζύγου του, αλλά αναμιγνύεται σοβαρά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιώντας εμπιστευτικές συνομιλίες με «πράσινα» στελέχη, που έχουν ως βασικό περιεχόμενο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περισσότερα ραντεβού τα πραγματοποιεί πλησίον της Πλατείας Κολωνακίου και συγκεκριμένα σε οικείο για τον ίδιο περιβάλλον. Αυτό δεν είναι άλλο από το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, όπου πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής είναι η μητέρα του, Αγλαΐα Γερουλάνου.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Π. Γερουλάνος είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και με πρόσωπα που κατέχουν αξιώματα στο οργανόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Στις συναντήσεις αυτές, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε να προβάλει την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στις εχθροπραξίες μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πηγή του κακού είναι η έλλειψη ειλικρίνειας μεταξύ των δύο πλευρών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος «παρασύρονται» από τις εισηγήσεις «φανατικών» συμβούλων τους, που εμφορούνται από ρεβανσιστικές τάσεις και αδιαφορούν για την πολιτική ουσία των εξελίξεων, επειδή ακριβώς προτάσσουν τις προσωπικές διαφορές απέναντι στα γεγονότα.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος επέλεξε να ταξιδέψει στην Αμερική αυτές τις μέρες, αποφεύγοντας να μπει στο κάδρο της πόλωσης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις δύο εκδηλώσεις που έγιναν στο Ζάππειο για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Γερουλάνος, που σε αντίθεση με άλλους παπανδρεϊκούς αντιμετώπισε την ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου με σεβασμό, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των πολιτικών δράσεων του κόμματος, ακόμη και αν στελέχη του με θεσμική ευθύνη δεν τον αξιοποίησαν όπως ο ίδιος επιθυμούσε, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει την ηγεμονική του κυριαρχία στον χώρο που παραδοσιακά εκπροσωπούσε, αρκεί προηγουμένως να δώσει σοβαρές απαντήσεις, με πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο, στα ερωτήματα της κοινωνικής βάσης του χώρου, που νιώθει πολιτικά άστεγη και δεν συγκινείται από νεφελώδη οράματα και υποσχετικές διακηρύξεις.

«Αξιοπιστία στην πολιτική χτίζεις τηρώντας τις δεσμεύσεις σου. Θέτοντας στόχους και κάνοντάς τους πράξη. Κινητοποιώντας την κοινωνία γύρω από κοινά οράματα. Στην πολιτική δεν είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι ό,τι πράξεις. Είσαι οι προτεραιότητες που επεξεργάζεσαι και υλοποιείς». Στη φράση αυτή συνοψίζεται ο πυρήνας των πολιτικών του αρχών για την οικοδόμηση μιας έντιμης και ειλικρινούς σχέσης με το εκλογικό σώμα.

«Θέσεις, πρόσωπα και σύμβολα»

Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρεί ότι η επανάκτηση της αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βασίζεται ούτε σε «συναισθηματικές φιέστες», όπως αυτή που έγινε στο Ζάππειο από το Ιδρυμα «Α. Παπανδρέου», ούτε σε παραπλανητικές «μεταλλάξεις» με επικοινωνιακό χρώμα, όπως έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλάζοντας τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ με αυτά της «Ελιάς». Αλλωστε, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που ακολούθησε ο Ευ. Βενιζέλος και σκοπεύει να τις εφαρμόσει εκ νέου, τις αποδόμησε με το εξής σκεπτικό: «Αλήθεια, πρόεδρε, πιστεύεις ότι ο κόσμος σε βλέπει διαφορετικά επειδή μιλάς μπροστά σε μια ελιά; Αλήθεια, μέλη του Συμβουλίου, πιστεύετε ότι ο κόσμος θα μας δει αλλιώς επειδή θα μιλούμε μπροστά σε μια ταμπέλα που λέει Δημοκρατική Παράταξη; Δεν βλέπετε ότι σαν σύμβολα είστε μεγαλύτερα από οτιδήποτε νέο υιοθετήσουμε; Και ότι θα στιγματίσουμε (θετικά και αρνητικά) το όποιο όνομα και το όποιο σύμβολο ανάλογα με την άποψη που έχει για μας ο κόσμος; Εξηγήστε μου λοιπόν τι λέμε σήμερα στον κόσμο. Οτι εμείς στέκουμε καλά, αλλά ο ήλιος έχει πρόβλημα;», είπε απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, για να εξηγήσει ότι η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να υπάρχει θέληση: «Πρώτα θέσεις, μετά πρόσωπα και τέλος σύμβολα».

Πηγή: parapolitika.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer