Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη μου στο έργο του για περαιτέρω αναγνώριση και εδραίωση του θεσμού.
Απολογισμός συμπαραστάτη του Δημότη!
Πολιτική
07/01/2013 | 19:32

Πάνε δύο περίπου χρόνια από όταν εισήχθη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νόμο του Καλλικράτη ο νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς μου έκανε την τιμή να με εκλέξει, με αυξημένη πλειοψηφία, να εκπροσωπήσω το νέο θεσμό στην πρώτη του εφαρμογή στο νησί μας.

Υπέγραψα σύμβαση με το Δήμο την 1/7/2011 και παρέμεινα στο αξίωμα μέχρι τις 28/11/2012 οπότε και για αυστηρά προσωπικούς λόγους παραιτήθηκα.

Όλο αυτόν το καιρό που ασκούσα τα καθήκοντά μου προσπάθησα με διάφορες ενέργειες και με δημοσιεύσεις να κάνω γνωστό το θεσμό στους πολίτες, κάτι που απέδωσε αφού αρκετοί συνδημότες μας απευθύνθηκαν σε μένα εγγράφως, ηλεκτρονικά ή και τηλεφωνικά ακόμη προκειμένου να μεσολαβήσω για υπόθεσή τους σχετικά με το Δήμο.

Ανταποκρίθηκα γραπτώς ή ηλεκτρονικώς σε όλες τις περιπτώσεις, έκανα ότι καλλίτερο μπορούσα ή ήταν δυνατόν και προς αυτή την κατεύθυνση επικαλούμαι τη μαρτυρία των ιδίων. Ασχολήθηκα ακόμη και με υποθέσεις που δεν ήταν αρμοδιότητάς μου, προκειμένου να διευκολύνω πολίτες που είχαν πρόβλημα και ζητούσαν βοήθεια. Όπου χρειαζόταν έδινα συμβουλές και συμμετείχα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Γραπτά ή ηλεκτρονικά αντιμετώπισα πάνω από 60 υποθέσεις συνδημοτών μου στους 17 μήνες θητείας μου και σε ορισμένες εξ” αυτών η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και η ενασχόληση ήταν συνεχής αφού το θέμα τους ήταν σε εξέλιξη.

Κατέβαλα κάθε προσπάθεια προκειμένου να εδραιωθεί ο θεσμός και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Γνώριζα ότι αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο αφού ο θεσμός ήταν καινούργιος και δεν υπήρχε από τη δημιουργία του ισχυρή θεσμική θωράκιση μέσα στη λειτουργία του Δήμου. Η διαμεσολάβηση είναι ουσιαστική όταν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και μέσα από νόμιμες διαδικασίες δίνει σύντομα αποτελέσματα. Όπως π.χ συμβαίνει με το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη που έχει καταξιωθεί στην κοινωνία.

Για τους παραπάνω λόγους εξακολουθώ να πιστεύω πως η τελική επιτυχία του θεσμού απαιτεί ισχυρή στήριξη από τους φορείς, την κοινωνία και τη Διοίκηση του Δήμου.

Πρέπει ο Συμπαραστάτης να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες γι’ αυτό είναι απαραίτητη η μεταστέγασή του σε γραφείο στο Διοικητικό κέντρο του Δήμου στο Αργοστόλι(παλιό Δημαρχείο).Μεγάλος αντίπαλος του θεσμού είναι η ριζωμένη νοοτροπία στον κόσμο ,που γιά κάθε πρόβλημα του μικρό ή μεγάλο ,νόμιμο ή και παράνομο πολλές φορές θεωρεί ότι πρέπει να απευθύνεται στην Πολιτική ηγεσία του Δήμου.

Κάποτε, όμως, πρέπει να γίνουμε Ευρωπαϊκό κράτος με σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ανεξάρτητη Διοίκηση είναι κάτι που μας αφορά όλους ,είναι κάτι που διασφαλίζει την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπισή μας στα πλαίσια μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος του Νησιού έχει ένα πολύ σημαντικό επιτελικό έργο να οικοδομήσει ώστε να αντιμετωπίσει τα τόσα προβλήματα που έχει και να βάλει τις βάσεις δημιουργίας ενός σύγχρονου οργανισμού που θα αντέχει στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Οι σκέψεις μου αυτές περιγράφονται και στην ετήσια Έκθεσή μου για το 2011 που έγκαιρα έχω καταθέσει στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεργασία μου με το Δήμαρχο, τους Αντιδήμαρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν χωρίς σημαντικά προβλήματα, όμως λόγω της ιδιομορφίας και του χαλαρού θεσμικού πλαισίου χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια και πίστη στη χρησιμότητα του νέου θεσμού.

Θα αναφερθώ τώρα σε ένα θέμα που δεν μου είναι ευχάριστο. Επειδή υπάρχουν διάφορα κακόπιστα δημοσιεύματα σχετικά με τις αποδοχές μου, που  προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις βλάπτοντας την ουσία του αξιώματος και επειδή τελικά όλα ….κοστολογούνται η αλήθεια έχει ως εξής: Οι αποδοχές μου από το Δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν 3-4 φορές. Στην αρχή εισέπραττα περίπου 1450 ευρώ(καθαρά),εν συνεχεία 1250 και τους τελευταίους μήνες 1070,ενώ από 1/1/2013 μειώνονται περαιτέρω στο ήμισυ των σημερινών. Άσκησα τα καθήκοντά μου 17 μήνες και αποζημιώθηκα 16(γνωστή περικοπή).Επειδή εργαζόμουν σαν συνταξιούχος μου εγένετο βάσει του Ν.3865/2010(άρθρο 14),παρακράτηση του 70% της σύνταξής μου, χωρίς να δικαιούμαι δώρα ή οποιεσδήποτε άλλες πρόσθετες παροχές. Τελικά τα χρήματα που εισέπραττα συνολικά ήταν περίπου όσο η σύνταξή μου Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη μου στο έργο του για περαιτέρω αναγνώριση και εδραίωση του θεσμού. Κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των πολιτών στη σημερινή δύσκολη εποχή, αξίζει τον κόπο και πρέπει να βρίσκει απήχηση και αποδοχή στην κοινωνία.

Ευχαριστώ ,πρώτα απ’ όλα, όσους απευθύνθηκαν σ’ εμένα ζητώντας τη βοήθειά μου, αλλά και σε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου σ’ αυτή την αξιόλογη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια εξυπηρέτησης των πολιτών και καταξίωσης του θεσμού διαμεσολάβησης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

 

ΜΑΚΗΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ

τ. Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer