Το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τα σχέδια απαλλοτρίωσης 315,8 στρεμμάτων γύρω από το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς που επιθυμεί να κάνει η Fraport απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Απαλλοτρίωσαν» την ομοφωνία για το αεροδρόμιο!
Πολιτική
29/09/2016 | 06:07

Ρεπορτάζ // Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τα σχέδια απαλλοτρίωσης 315,8 στρεμμάτων στην περιοχή γύρω από τον Κρατικό Αερολιμένα Κεφαλληνίας «Άννα Πολλάτου» στο πλαίσιο των επενδύσεων που επιθυμεί να κάνει η Fraport απασχόλησε αποκλειστικά για περίπου 4 ώρες τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης (28/9).
Η διαδικασία έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου και αρκετών κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν να απειλούνται άμεσα οι περιουσίες τους από την επιχειρούμενη επέκταση του αεροδρομίου προς τέρψιν της ανάπτυξης του. Ωστόσο, παρά τη διάθεση όλων στο ξεκίνημα να προκύψει ένα ομόφωνο ψήφισμα που να αποδεικνύει ότι η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι κάτοικοι πορεύονται όλοι μαζί από κοινού «αγκαλιασμένοι» – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – για να εκφράσουν την αντίθεση τους στις απαλλοτριώσεις, το τελικό αποτέλεσμα… διέψευσε πανηγυρικά τα λεγόμενα τους. Και το λέμε αυτό γιατί μετά από έντονες και ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο τέλος έφτασαν να κατατεθούν τέσσερις (!) διαφορετικές προτάσεις προς ψήφιση και εκείνη που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν αυτή της Δημοτικής Αρχής. Μέχρι και οι κάτοικοι βγήκαν από τα… ρούχα τους στο τέλος της συνεδρίασης αφού κατάλαβαν ότι ορισμένοι έβαζαν πάνω από το πρόβλημα τους τις πολιτικές τους… αποχρώσεις και σκοπιμότητες δίχως επί της ουσίας να καταλήγουν σε ένα ψήφισμα που θα δρομολογεί ενέργειες και παρεμβάσεις ενάντια στις απαλλοτριώσεις. «Δεν θέλουμε ψηφίσματα θέλουμε σοβαρή, έγκαιρη και έμπρακτη στήριξη» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το ψήφισμα, τελικά, στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετούσε ουσιαστικά το αντίστοιχο που ψήφισε πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο με ορισμένες τροποποιήσεις. Ειδικότερα, όπου αναφέρεται η λέξη Περιφερειακό Συμβούλιο αλλάζει σε Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχουν ακόμη δύο αλλαγές στις παραγράφους 2 και 4. Η πρώτη τροποποιείται ως εξής: «Ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν είναι αντίθετος με την εκσυχρονισμό του αεροδρομίου αλλά να ληφθούν υπόψιν οι σημερινές συνθήκες και να γίνει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και όχι τις απαιτήσεις της εταιρείας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διαβούλευση ανάμεσα στον Δήμο, την Περιφέρεια και τους κατοίκους με την κυβέρνηση». Ετσι, λοιπόν, αποφασίστηκε εκπρόωποι των κατοίκων να μετέχουν στην επιτροπή που θα μεταβεί στην Αθήνα (σ.σ. θα απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων) για να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμόδιους στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από τα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου. Αναφορικά με τη δεύτερη τροποποίηση αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η πρόταση που αναφέρει ότι «η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά βλαπτική για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» και να εστιαστεί αποκλειστικά στο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής για το κομμάτι που αφορά τις απαλλοτριώσεις. Oι άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν από τον Ανδρέα Ζαπάντη της «Ενωμένης Τετράπολης» (σ.σ. στηρίχθηκε και από την «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά»), από τη Λαϊκή Συσπείρωση (την ψήφισε και ο Μάκης Δημητράτος) και από τον Ηλία Παρίση.

«Υπέρ της ανάπτυξης αλλά με προϋποθέσεις»

lukoudhs

 

Υπέρ του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης του αεροδρομίου αλλά όχι με ενέργειες, που θα προσβάλλουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των κατοίκων της περιοχής μέσω του επιχειρούμενου σχεδίου των απαλλοτριώσεων, τάσσεται η Δημοτική Αρχή, όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Διονύσης Λυκούδης.
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος ευχαρίστησε στην αρχική του τοποθέτηση τον Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο για τη συμβολή του στην επανένταξη της β’ φάσης του Δημοτικού Γηροκομείου του Αργοστολίου αλλά και για το ρόλο του στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αργοστολίου που ξεκινάει σύντομα. Ωστόσο, ζήτησε να μάθει τι μέλλει γενέσθαι και με την αποκατάσταση του νησιού και ειδικότερα της Παλλικής από τους σεισμούς του 2014 καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «η Πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Ακολούθως, ανέλυσε τη θέση της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα του αεροδρομίου λέγοντας ότι «η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει λαϊκισμό στο θέμα αυτό. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη του αεροδρομίου, θέλουμε να αναβαθμιστεί και να μεγαλώσει αλλά μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το αεροδρόμιο πρέπει να εξελιχθεί αλλά μέσα από μια διαδικασία που δεν θα καταστρέφει περιουσίες και τον ιδρώτα των συμπολιτών μας. Μπορεί να γίνει ένα πολύ καλός γάμος, αν η Πολιτεία, όμως, μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της» ανέφερε.

«Έπρεπε η Βουλευτής να ήταν εδώ»

Ο κ. Λυκούδης ανέπτυξε στη συνέχεια και τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος για το θέμα, εξαπολύοντας επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και Βουλευτή του Νομού για την απουσία της από τη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει ειδική πρόσκληση, όπως και ο Περιφερειάρχης. «Αν σήμερα λέμε ότι έχουμε μια τακτική νίκη απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. με αφορμή την ανακοίνωση διάψευσης για το θέμα των απαλλοτριώσεων), αυτό έγινε μετά από δικές μας ενέργειες και την αλληλογραφία που είχαμε. Μας έριξαν, όμως, στάχτη στα μάτια. (…) Για μας υπάρχει σχέδιο απαλλοτριώσεων. Το Δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα στρατσόχαρτο και δεν θα ισχύει μετά τις 31/12 γιατί υπάρχει στα σχέδια να γίνουν απαλλοτριώσεις και πρέπει να συστρατευτούμε στη μάχη να εμποδίσουμε τους “άρχοντες” του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι έχουν το ατιμώρητο, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, χωρίς την έγκριση της κοινωνίας και των τοπικών αρχών. Η κυβέρνηση που κάνει κουμάντο έχει εκπρόσωπο και σήμερα δεν είναι εδώ. Επρεπε να είναι εδώ να δεσμευτεί και να παλέψει για κάτι που μας ανήκει και έχουμε δίκιο. Δεν πρέπει να πάμε στην άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι η Κεφαλονιά δεν θέλει ανάπτυξη και επέκταση του αεροδρομίου. Το ζήτημα πρέπει να το διαχειριστούμε λεπτά έτσι ώστε οι αρμόδιοι να έρθουν και να μας πουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. Οχι σε αναθεματισμό αλλά με μια δημιουργική διαδικασία να γίνουν όλα μαζί». Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος επιτέθηκε στη κυβέρνηση και κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης της τελικής πρότασης που πέρασε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας: «Δυστυχώς βιώνουμε μια κυβέρνηση όχι της Αριστεράς αλλά της άκρας Δεξιάς. Εχουμε έναν ανοιχτό πόλεμο με το ΤΑΙΠΕΔ και με τον «πατέρα» του, το ΕΤΑΔ. Σ’ αυτό τον πόλεμο έχουμ καταφέρει και νίκες και είμαστε αποφασισμένοι να διαγράψουμε νίκη και στο θέμα του αεροδρομίου. Κι αυτό θα κάνουμε με μια ρεαλιστική πρόταση».

dsc00149_ dsc00156_ dsc00163_

Πηγή: efimeridakefalonia.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer