Το βράδυ η σπάνια «υπερ- έκλειψη» της κόκκινης σελήνης
Αξίζει να ξενυχτήσετε, απόψε η πιο εντυπωσιακή έκλειψη Σελήνης
Κοινωνία
27/09/2015 | 10:57

Σήμερα αξίζει να μείνετε ξύπνιοι για να απολαύσετε το μοναδικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης, αλλά και της υπερπανσελήνου.

Το βράδυ, η Σελήνη θα ανατείλει στην πιο φωτεινή και μεγαλόπρεπη εκδοχή της και θα δείχνει πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από το συνηθισμένο.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πιο κοντινό μας σημείο της τροχιάς της, η υπερπανσέληνος θα φαίνεται στα μάτια μας κατά 7% μεγαλύτερη και κατά 15% πιο λαμπρή από ότι μια απλή πανσέληνος.

Στις 5:11 το πρωί της Δευτέρας αρχίζει η ολική φάση μιας έκλειψης που θα βάψει τη Σελήνη σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί, ενώ η κορύφωση του φαινομένου θα είναι στις 5:47 και η έξοδος του φεγγαριού από τη σκιά στις 6:23. Το τέλος της έκλειψης θα γίνει στις 08:22, όμως δεν θα είναι ορατή σε εμάς, αφού θα έχει ήδη ξημερώσει.

Από το σχολείο οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη σελήνη έχουμε πανσέληνο. Όμως δεν έχουμε σε κάθε πανσέληνο και έκλειψη σελήνης.

Αυτό που θα συμβεί σήμερα είναι ότι ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη θα βρίσκονται περίπου στην ίδια ευθεία. Αυτό συμβαίνει κάθε 173 μέρες, επομένως αναμένουμε να έχουμε έκλειψη Σελήνης δύο φορές το χρόνο.

Βέβαια όλες οι εκλείψεις δεν είναι ούτε ολικές, ούτε ορατές σε όλους τους τόπους, αφού μπορεί να συμβαίνουν όταν σε κάποιο μέρος είναι μέρα, οπότε και η Σελήνη δεν είναι ορατή.

Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου δεν είναι σπάνιο, αφού συνήθως συμβαίνει μια φορά το χρόνο. Όμως ο συνδυασμός υπερπανσελήνου και ολικής έκλειψης Σελήνης είναι κάτι ασυνήθιστο, αφού η τελευταία φορά που είχαμε αυτό το φαινόμενο ήταν το 1982 και η επόμενη αναμένεται στις 8 Οκτωβρίου 2033.

Παρ’ όλ’ αυτά εμείς σήμερα θα είμαστε τυχεροί να παρατηρήσουμε το μοναδικό αυτό φαινόμενο που θα βάψει κατακόκκινο το φεγγάρι.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer