Τελικά οι υποσχέσει για «ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ» έχουν τόση αξία όση και οι υποσχέσεις για το «ΣΚΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Άφαντη η Θεοπεφτάτου στα οξύτατα προβλήματα της υγείας στο νομό”
Πολιτική
08/04/2016 | 06:17

Πριν από δύο μήνες περίπου η βουλευτής του νομού Κεφαλονιάς κα Θεοπεφτάτου εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Γ. Ν. Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και αν. Υπουργό Παύλο Πολάκη, παρουσία της Βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, του Αντιπερ/χη Παναγή Δρακουλόγκωνα και της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σοφίας Ζαφειράτου.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς που απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη λειτουργία του. Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του ιδρύματος υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό η οποία προκλήθηκε μετά απ’ τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών με τις συνεχείς αποχωρήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις.

Ο Υπουργός λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά επείγοντα, εκτός από τις αναγκαίες προσλήψεις, επισήμανε πως χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες και ειδικές ρυθμίσεις ως προς το θεσμικό πλαίσιο έτσι, ώστε να περιλαμβάνει τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, προκειμένου να έχουμε άμεσες μετακινήσεις-τοποθετήσεις στελεχών.

Αθήνα, 28/01/2016
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης»

Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι αρχές Απρίλη . Η όξυνση των προβλημάτων του νοσοκομείου στο Αργοστόλι- έλλειψη τουλάχιστον δύο παθολόγων, δύο χειρουργών και ενός μικροβιολόγου για να υπάρχει η κατ’ ελάχιστο αξιοπρεπής λειτουργία του από άποψης ιατρικού προσωπικού χωρίς να υπολογίζονται οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό – χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού δηλαδή 10 μήνες πριν.

Πέρασαν λοιπόν δύο μήνες από τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και εκτός από τα δελτία τύπου και τις φανφάρες περί δημιουργίας μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο του Αργοστολιού (τώρα που λύσαμε όλα τα προβλήματα της συνήθους θεραπείας !!!!) δεν έγινε απολύτως τίποτε. Τόσο το νομαρχιακό νοσοκομείο όσο και οι υπόλοιπες μονάδες υγείας του νησιού (νοσοκομείο Ληξουρίου, Κέντρο Υγείας Σάμης, Περιφερειακά Ιατρεία και Ιατρεία ΠΕΔΥ) υπολειτουργούν κάτω από το βάρος της έλλειψης προσωπικού και της συνεχούς υποχρηματοδότησης. Η μόνη εξέλιξη στο θέμα είναι ότι οι δύο ειδικευμένοι γιατροί της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αργοστολίου αποφάσισαν ότι αδυνατούν πλέον να δουλεύουν για τέσσερις, και έτσι για το μήνα Απρίλιο είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ημέρες που το νοσοκομείο δεν θα έχει εφημερεύοντα παθολόγο. Παράλληλα οι αγροτικοί ιατροί αποσπώνται για τις ανάγκες του νοσοκομείου και έτσι δημιουργείται η ευτράπελη κατάσταση κατά την οποία και οι ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα δεν καλύπτονται και η δευτεροβάθμια φροντίδα, το νομαρχειακό νοσοκομείο δηλαδή, απλώς υπάρχει.

Η βουλευτής αποδίδει τα παραπάνω προβλήματα στις «πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών με τις συνεχείς αποχωρήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις». Ποια επομένως πρέπει να είναι η λύση; Προφανώς οι αναγκαίες προσλήψεις όπως και το δελτίο τύπου αναφέρει.

Γιατί δεν προχωράει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Γιατί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, οι ανάγκες του ελληνικού λαού για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στην «ανάγκη» για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους λες και ήταν αυτός που παράγγελνε ελαττωματικά γερμανικά υποβρύχια ή έκλεινε δουλειές με τις διάφορες «Siemens» ή ακόμα ακόμα επιδοτούσε με θαλασσοδάνεια ημέτερους επιχειρηματίες και διοργάνωνε ολυμπιακούς αγώνες με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Έτσι λοιπόν, συνεχίζει τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το υγειονομικό προσωπικό, μειώνοντας τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, αυξάνοντας την συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες υγείας και ξεθεμελιώνοντας τελικά και τα απομεινάρια ακόμη του έτσι κι αλλιώς προβληματικού ΕΣΥ αφήνοντας χιλιάδες ανασφάλιστους και μετατρέποντας τους υπόλοιπους σε πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου χώρου. Με τον τρόπο αυτό επιδοτεί ουσιαστικά το κεφάλαιο που επενδύεται στην υγεία εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους όρους για την κερδοφορία του.

Για αυτό τελικά οι μόνες «άμεσες πρωτοβουλίες και ειδικές ρυθμίσεις ως προς το θεσμικό πλαίσιο», που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι τα νέα αυστηρότερα όρια στη συνταγογράφηση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κα βουλευτής θα ήταν να υπενθυμίσει στον υπουργό υγείας ότι, ο ίδιος ως μέλος του ΓΣ της ομοσπονδίας των σωματείων των νοσοκομειακών γιατρών, συνυπέγραψε τον Δεκέμβρη του 2008 συλλογική σύμβαση εργασίας με την τότε κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε μισθούς διπλάσιους από τους σημερινούς, χιλιάδες νέες προσλήψεις Επιμελητών Β, ανώτατο όριο 7 εφημεριών τον μήνα για τους ειδικευόμενους, ρεπό μετά από κάθε εφημερία, δημοκρατικές διαδικασίες για την εξέλιξη στην επιστημονική ιεραρχία και τη διοίκηση των κλινικών και ότι αν η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων δεν ακυρωνόταν με τα τρία μνημόνια, σήμερα η υγεία δεν θα αντιμετώπιζε όλα αυτά τα προβλήματα.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ « ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ» ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΗ ΑΞΙΑ ΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΚΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκη

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ