Η κίνηση πολιτών «Διάλογος-Διάδραση» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μία ανοικτή συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα την «Οδική Ασφάλεια».
Ανοικτή Επιστολή με θέμα την Οδική Ασφάλεια
Κοινωνία
29/07/2014 | 13:35

Η κίνηση πολιτών «Διάλογος-Διάδραση» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μία ανοικτή συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα την «Οδική Ασφάλεια». Η συζήτηση έγινε στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε μια προσπάθεια για συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σπουδαστών. Διότι είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι τα περισσότερα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων – που εμείς δεν τα λέμε ατυχήματα αλλά εγκληματική αμέλεια όσων παραβαίνουν τους κανόνες ΚΟΚ αλλά και του κράτους – είναι νέοι άνθρωποι.
Μέσα απ’ τη συζήτηση που έγινε αλλά και απ’ την όλη προσπάθεια που κάναμε για τη δημιουργία αυτής της εκδήλωσης, προέκυψαν ορισμένες διαπιστώσες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Τη θλιβερή πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία που κατέχει η χώρα μας στην ΕΕ, δεν μπορούμε να την αποδίδουμε πλέον μόνο στον «ανθρώπινο παράγοντα». Είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχει απουσία πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Παρατηρούμε όλοι τις ελλιπείς δομές που έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Οι πολίτες αισθάνονται ότι το κεντρικό κράτος αλλά και η αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους μας. Τα ενεργά κινήματα πολιτών, όπως είναι οι φίλοι του ποδηλάτου ή οι πεζοί και οι φυσιολάτρεις, μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους. Κυρίως, μέσα από την απομυθοποίηση του ΙΧ ως σημάδι προόδου και καταξίωσης.
Χρειαζόμαστε λοιπόν πιο αυστηρά όρια, ΜΗ χρηματικά, που να τηρούνται. Χρειαζόμαστε την τήρηση στα επίπεδα του αλκοόλ και στα όρια ταχύτητας (που πρέπει τα τελευταία να προσαρμοστούν στις σύγχρονη εποχή). Πέρα όμως απ’ αυτές τις γενικές διαπιστώσεις, προτείνουμε :
 Την ένταξη μαθημάτων «Οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακή αγωγής» στα σχολεία μέσω της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.
 Την αναβάθμιση της πιστοποίησης των εξεταστών και των εκπαιδευτών οδήγησης.
 Την αξιοποίηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Λάμιας και που η εικόνα του μαρτυράει εγκατάλειψη.
 Τη δια βίου επιμόρφωση και επαναξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης καθώς και
 Τη δημιουργία τμήματος Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το οποίο, μεταξύ άλλων, θα είναι ενταγμένο στις Διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεργάζεται με συλλογικότητες μεταφορών και οδικής ασφάλειας, θα συντονίζει τα αντίστοιχα γραφεία των Δήμων για συλλογή και αξιοποίηση των πληροφοριών για επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, θα εποπτεύει το σύστημα της εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης της ικανότητας των υποψηφίων οδηγών ενώ θα μπορεί επίσης να διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Εμείς από την πλευρά μας ανοίξαμε ένα χρήσιμο, θεωρούμε, διάλογο για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Για την αποτελεσματικότητα όμως αυτού του διαλόγου, χρειαζόμαστε τη συνδρομή των υπεύθυνων, για τον τόπο μας, αρχών. Γι’ αυτό το λόγο σας κοινοποιούμε τις προτάσεις μας και σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις δικές σας ενέργειες.
Αργοστόλι, 29/7/2014
Κίνηση πολιτών Διάλογος-Διάδραση
contact@dialogos-diadrasi.gr
https://www.facebook.com/dialogos.diadrasi?fref=ts

Η παραπάνω ανοικτή επιστολή κοινοποιήθηκε στους κ.κ. :
Σπύρο Σπύρου – Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Σωτήριο-Ευστάθιο Κουρή – Α/περιφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλονιάς
Αλέξανδρο Παρίση – Δήμαρχος Κεφαλονιάς
Θεόδωρο Γαλιατσάτο – νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Παναγή Δρακουλόγκωνα – νεοεκλεγείς Α/περιφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλονιάς

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ