Με ένα μοναδικό σκίτσο που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, ο σκιτσογράφος Γιάννης Αντωνόπουλος έφερε κοντά τον μακαριστό παπά-Στρατή, τον προστάτη των προσφύγων της Μυτιλήνης, και το μικρό παιδάκι τον Αϊλάν, από την μαρτυρική Συρία, που πνίγηκε προσπαθώντας να φθάσει με την οικογένεια του στην Κω.
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του παπα-Στρατή και του μικρού Αιλάν, ο σκιτσογράφος Γιάννης Αντωνόπουλος, χάρη στο μαγικό πενάκι του, τους έφερε μαζί.
Ο παπά – Στρατής Δήμου έζησε και πρόσφερε βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό του έφτανε στην πόρτα του, μα κυρίως στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στη Λέσβο κατατρεγμένοι από πολέμους και φτώχεια.
Ο γνωστός παπα – Στρατής από τη Λέσβο, που από το 2007 ίδρυσε την ΜΚΟ “Αγκαλιά” και αγκάλιασε μαζί με τη μικρή ομάδα των εθελοντών του χιλιάδες ανθρώπους, πέθανε στις αρχές του Σεπτεμβρίου στα 57 του χρόνια, η εξόδιος έγινε στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Κεράμι της Καλλονής.
Ο Αϊλάν Κουρντί, το μικρό 3 χρονο αγόρι που πνίγηκε μαζί με τον 4χρονο αδερφό του και τη μητέρα του επιχειρώντας να περάσουν από την Αλικαρνασσό στην Κω χάθηκε την ίδια στιγμή που έφευγε από τη ζωή και ο “καλός Σαμαρείτης” των προσφύγων, ο παπά-Στρατής από τη Μυτιλήνη.
Το σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου έχει τίτλο “Παπα-Στρατής Δήμου (1958-2015): In Memoriam” και απεικονίζει τον παπά-Στρατή με τον μικρούλη Αϊλάν αγκαλιά να περνάει τα συρμάτινα διαχωριστικά σύνορα.
Πίσω του ακολουθούν άλλα παιδάκια, άυλα πια… Η θάλασσα, οι δουλέμποροι, η ΕΕ που θεωρεί παιδάκια μόνο αυτά της Ευρώπης “φρόντισαν” γι’ αυτό.
Συνολικά 12 πρόσφυγες πνίγηκαν στο ναυάγιο των δυο σκαφών με τα οποία οι 23 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στην Κω.
Ανάμεσά τους 4 μικρά παιδιά. Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του μικρού αγοριού στην παραλία της Αλικαρνασσού κάνει το γύρο του κόσμου.
Ο σκιτσογράφος Γιάννης Αντωνόπουλος, είναι ανιψιός του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου. Παιδί του αδερφού του Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο οποίος ήταν Αγιογράφος.
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος πληροφορήθηκε από οικείους του για το σκίτσο του ανιψιού του και ένιωσε πολύ περήφανος για την τέχνη που υπηρετεί .
Ο σκιτσογράφος δε θα μπορούσε με καλύτερο τρόπο να δείξει όλα όσα μπορεί να σκέφτεται και να νιώθει όποιος πόνεσε στ’ αλήθεια για τον τόσο θάνατο.
Κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Συρία και από τις συρράξεις και τις διώξεις σε άλλες περιοχές, περισσότεροι από 26.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Λέσβο από τον Ιανουάριο.
Διασχίζουν τη μικρή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει το νησί από την Τουρκία, μέσα σε φουσκωτά και ξύλινες βάρκες.
Πολλοί από αυτούς αποβιβάζονται στις απομακρυσμένες βόρειες ακτές του νησιού και περπατούν περισσότερες από 15 ώρες για να φτάσουν στο προσωρινό προορισμό τους.
Πηγή: romfea.gr