Έντονο προβληματισμό, ανησυχία αλλά και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού της Σάμης
Αναστάτωση στη Σάμη για τα πρόστιμα για τέντες και τραπεζοκαθίσματα στην παραλία
Τουρισμός
06/05/2016 | 10:25

Έντονο προβληματισμό, ανησυχία αλλά και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού της Σάμης της Κεφαλονιάς, με τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το Λιμενικό ταμείο σε επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην περιοχή.

Η ιστορία δεν είναι τωρινή και τα πρώτα πρόστιμα από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου για αυθαίρετες τέντες/στέγαστρα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της παραλίας του λιμανιού της γραφικής Σάμης, είχαν επιβληθεί το φθινόπωρο του 2014.

Η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν που είθισται να ξεκινά στο νησί της Κεφαλονιάς την 1η Μάη με την άφιξη των πρώτων γκρουπ Βρετανών τουριστών αλλά και Ελλήνων λόγω και του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς που συνέπεσαν χρονικά φέτος, δεν φαίνεται να ξεκινά ομαλά για τη Σάμη. Μπορεί το λιμάνι να ξαναζωντάνεψε από πέρυσι το καλοκαίρι με την επανέναρξη των δρομολογίων από το λιμάνι της Πάτρας (πριν το Πάσχα μπήκε στη γραμμή το υπερσύγχρονο και γρήγορο Speedrunner II της Ionian Group), ωστόσο το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τέντες και τις κατασκευές των μαγαζιών (καφέ, εστιατόρια, κρεπερί) στην παραλία της Σάμης απειλεί και πάλι την τουριστικά αξιοποιημένη περιοχή της Σάμης (κοντά βρίσκεται η Δρογκαράτη και το σπήλαιο της, η περίφημη παραλία Αντίσαμος, ο γραφικός Καραβόμυλος και η Αγία Ευφημία αλλά και σε απόσταση μόλις 20 λεπτών το ψηλό βουνό του Αίνου με το σπάνιο ελατόδασος).

Οι επιχειρηματίες (πρόκειται για περισσότερους από 20 μαγαζάτορες) είχαν λάβει τις ημέρες πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Απριλίου σε συνάντηση που είχαν την προφορική δέσμευση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, για παράταση της λειτουργίας των τμημάτων των καφετεριών και εστιατορίων στην παραλία έως και τον προσεχή Οκτώβριο που λήγει η σαιζόν.

Ωστόσο μόλις κάποιοι εκ των επιχειρηματιών πήγαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, είδαν πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο ενώ την Πέμπτη 5 Μάη 2016 το απόγευμα, εστάλησαν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ανοίξει πως θα πρέπει εντός προθεσμίας 2 ημερών να έχουν απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα από τα σημεία της παραλιακής ζώνης!

Οι μαγαζάτορες της περιοχής που είναι γεγονός πως κάθε καλοκαίρι παλεύουν με πολλά έξοδα να δουλέψουν, να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τουρίστες, συχνά με μικρό κέρδος για τους ίδιους (η Σάμη φημίζεται τόσο για τις ταβέρνες της όσο και για τα ωραία οργανωμένα καφέ – gelato της) είναι σε απόγνωση και αυτό που ουσιαστικά ζητούν, είναι να δοθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς, Λιμεναρχείο, Κτηματική Υπηρεσία, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και Υπουργείο Περιβάλλοντος) μία έστω προσωρινή λύση προκειμένου να δουλέψουν κανονικά το φετινό καλοκαίρι και εν συνεχεία να διευθετηθεί το θέμα με την έκδοση των νέων αδειών βάσει της οριοθέτησης στη λιμενική – παραλιακή ζώνη.

Αυτήν την ώρα πολλοί από τους επιχειρηματίες έχουν δεχτεί υπέρογκα πρόστιμα και συνάμα υποχρεώνονται να αποσύρουν τα τραπεζοκαθίσματα τους.

Μία ακόμα πληροφορία θέλει τους επιχειρηματίες να ετοιμάζονται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις που θα τις καταθέσουν αρμοδίως προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και την έγκριση για να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και το κυριότερο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου 2016 όπου αναμένεται και στο Ιόνιο πλήθος ξένων τουριστών.

Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης.

Πηγή: thebest.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer