Στην ιστορική αίθουσα της Ιονίου Βουλής επέλεξε να κάνει την τελευταία του προεκλογική ομιλία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
«ΑΝΑΣΑ»: ένα ποτάμι δημοκρατίας, ένα ποτάμι ανατροπής
Πολιτική
23/05/2014 | 22:26

Στην ιστορική αίθουσα της Ιονίου Βουλής επέλεξε να κάνει την τελευταία του προεκλογική ομιλία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Θόδωρος Γαλιατσάτος. Επιλογή συμβολική, τιμώντας την 150η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Με παρουσία πλήθους μελών και φίλων της «ΑΝΑΣΑ», το απόγευμα της Πέμπτης 22/5, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.

 

Στην ομιλία του, ο Θόδωρος Γαλιατσάτος ανέφερε:

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια εκδήλωση τιμής για τα 150 χρόνια της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, μία επέτειος που πέρασε “στα ψιλά” για το κράτος  και τις κεντρικές του πολιτικές, αλλά και για την ίδια την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.

 

Έχουμε μαζί την ευκαιρία να συζητήσουμε τις βασικές ιδέες της παράταξής μας, μερικά 24ωρα πριν από τη μεγάλη εκλογική μάχη. Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι οφείλουμε, ως “ΑΝΑΣΑ” και εγώ προσωπικά, ευγνωμοσύνη στους χιλιάδες Κερκυραίους και Κερκυραίες, τους δεκάδες χιλιάδες Επτανησίους και Επτανήσιες που μας πίστεψαν, μας τίμησαν και μας ανέδειξαν στη θέση του νικητή! Γιατί, η παρουσία της “ΑΝΑΣΑ” στο β’ γύρο των εκλογών αποτελεί νίκη, νίκη δική μας, του λαού και των συμπολιτών μας.

 

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, πλέον, έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας:

 

Η μία είναι αυτή που ζήσαμε τριάμισι χρόνια, του μηδενικού αποτελέσματος, της ήσσονος προσπάθειας, της “τελευταίας” Περιφέρειας στη χώρα, του περιφερειάρχη που αγάπησε τη Μέρκελ. Η επιλογή να συνεχίσουμε με την πολιτική που αυτή η κυβέρνηση άφησε στη μέση.

 

Και ο κατάλογος είναι μακρύς: Εθνική Παλαιοκαστρίτσας – Κέρκυρας, λιμάνι Σπηλιάς, θέατρο Λευκάδας, απορρίμματα στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, λιμενικό έργο Πισαετού στην Ιθάκη, γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλονιά, η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο, η προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στη Ζάκυνθο, η αναφύτευση των αμπελώνων σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Έργα που άλλα ξεκίνησαν και έμειναν στη μέση και άλλα που δεν ξεκίνησαν ακόμα. Έργα για τα οποία πληρώνουμε πρόστιμα και γυρίζουμε τα χρήματα πίσω. Πολιτικές που δήθεν υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία, όπως στην περίπτωση του Ερημίτη, αλλά που, όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, γυρίζουμε την πλάτη.

 

Η άλλη επιλογή είναι αυτή της “ΑΝΑΣΑ”. Νιώθουμε δυνατοί, από την επαφή μας με τον κόσμο. Είναι μια δύναμη αντίστασης στα μνημόνια και υπεράσπισης των πολιτών. Είναι μια δύναμη αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ιδιωτικοποίησης των πάντων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Είναι μια δύναμη βαθιά αυτοδιοικητική για το νέο σύστημα κανόνων που απαιτεί η Αυτοδιοίκηση στην αποκέντρωση, με δημοκρατία, συμμετοχή, διαφάνεια, πόρους και αρμοδιότητες.

 

Θα τον αλλάξουμε τον “Καλλικράτη”. Για όσους, όμως, ανησυχούν, η αλλαγή είναι για να φέρουμε αυτήν τη διοικητική αποκέντρωση που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος. Που να ταιριάζει στα σημερινά δεδομένα, που να αγκαλιάζει τους πολίτες και να τους ωθεί στο δημόσιο διάλογο και στη συμμετοχή. Μια Αυτοδιοίκηση για το λαό και όχι για τα συμφέροντα που να επιβάλλονται από τα πάνω.

 

Η “ΑΝΑΣΑ” είναι μια δύναμη σχεδιασμού. Για την τουριστική οικονομία, το μοντέλου της οποίας πρέπει να αλλάξει.

 

Είναι δύναμη δημόσιου σχεδιασμού. Και για τον Τουρισμό και για τον Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας.

 

Είναι δύναμη υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας, γιατί, μέσα απ’ αυτή, υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας ατομικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα των μη προνομιούχων Επτανήσιων πολιτών.

 

Είναι δύναμη που αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνει ο Αθλητισμός στα Ιόνια Νησιά, ο Πολιτισμός που αποτελεί υπερόπλο μας.

 

Η “ΑΝΑΣΑ” είναι δύναμη συνοχής σε μια πορεία αναγέννησης της Περιφέρειας.

 

Η “ΑΝΑΣΑ” είναι μία δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει έργα συνοχής, απαραίτητα έργα υποδομής, έργα θεσμικά όπως είναι η υπόθεση του μειωμένου ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά. Έργα οικονομικού χαρακτήρα, όπως είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Έργα στήριξης των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έργα που, στο σύνολό τους, συνιστούν μια Περιφέρεια που μπορεί να δουλέψει στο μέλλον, πατώντας γερά στα πόδια της. Μια Περιφέρεια που μπορεί να ηγεμονεύσει στο Ιόνιο και στην Αδριατική και που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην Κέρκυρα να παίξει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει.

 

Αυτή είναι η πρόταση της “ΑΝΑΣΑ”. Αυτή είναι η άλλη επιλογή, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει πέρα και έξω από το λαό. Κι αυτό είναι το στοίχημά μας. Δεσμευόμαστε ότι αυτή η υπόθεση την επόμενη μέρα θα είναι υπόθεση συνεννόησης με το λαό, με τους παραγωγικούς φορείς, με όσους έχουν κάτι να πουν.

 

Έχουμε, λοιπόν, δύο επιλογές: η διατήρηση για ακόμα 5 χρόνια της μιζέριας και της απραξίας μιας διοίκησης που πέρασε και δεν άφησε τίποτα ή παίρνουμε μια βαθιά ΑΝΑΣΑ την Κυριακή και την άλλη μέρα ξεκινάμε όλοι μαζί για τη νέα Περιφέρεια και τη νέα πορεία για το μέλλον.

 

Η “ΑΝΑΣΑ” ήταν από την αρχή ένας πόλος συμμαχικός. Θέλουμε να συσπειρώσουμε τους πολίτες. Δεν κρύψαμε ούτε για μια στιγμή ότι μας υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας υποστηρίζουν οι Οργανώσεις των ΑΝ.ΕΛ., η Κοινωνική Συμφωνία και όπως, κυρίως, μας υποστηρίζουν τα κινήματα πολιτών σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, γιατί μ’ αυτά έχουμε δώσει τις μάχες μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Όπως μας στηρίζουν οι παραγωγικοί φορείς αυτού του τόπου, γιατί σ’ εμάς βλέπουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν, να συνομιλήσουν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις στην ουσία και στο βάθος των πραγμάτων.

 

Μερικές ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, μπορούμε να ισχυριστούμε με σιγουριά ότι αυτός ο συμμαχικός πόλος διευρύνεται από ώρα σε ώρα. Απευθυνόμαστε, πια, σε μεγάλους κύκλους συμπολιτών μας.

 

Απευθυνόμαστε στους αριστερούς κομμουνιστές συμπολίτες που ψήφισαν τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ψήφισαν την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια και που μαζί τους δώσαμε κοινούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα δώσουμε και στο νέο, για τα δικαιώματα των πολιτών, για τη δημοκρατία, για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας.

 

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που ψήφισαν την Αριστερή Κίνηση Ιονίου και που μαζί τους δώσαμε κοινούς αγώνες για νέους κανόνες στην Αυτοδιοίκηση, όπως θα δώσουμε και στο μέλλον.

 

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που ψήφισαν την Επτανησίων Θέληση του Χρήστου Άνθη, γιατί μπορούμε να δώσουμε και στο μέλλον αντιμνημονιακούς αγώνες.

 

Απευθυνόμαστε, ακόμα, στην Κίνηση Επτανησίων Πολιτών του αξιότιμου συμπολίτη Αλέκου Δεσύλλα, ο οποίος σωστά επισήμανε την απραξία των τριάμισι χρόνων του Σπ. Σπύρου για την αδυναμία του να υλοποιήσει έργα και σωστά επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Και σ’ αυτούς μπορούμε να δώσουμε προοπτική συμπόρευσης για να έχουμε ένα διαφορετικό έργο στο τέλος της πενταετίας.

 

Απευθυνόμαστε και σ’ αυτούς που ψήφισαν, στήριξαν κι αγωνίστηκαν με το Γιώργο Καλούδη. Γιατί μαζί τους δώσαμε κοινούς αγώνες τα τριάμισι χρόνια που πέρασαν και μπορούμε να δώσουμε κι άλλους: για την οντότητα της Περιφέρειας, για το σεβασμό στα Νησιά μας απ’ το κεντρικό κράτος, για τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας. Είναι ανοιχτοί οι ορίζοντες γι’ αυτές τις συνεργασίες.

 

Απευθυνόμαστε και σε όσους ψήφισαν την κα. Γκερέκου. Γιατί υπάρχουν συμπολίτες που μπορεί να πίστεψαν στις λογικές της κεντροαριστεράς και να ακολούθησαν στον α’ γύρο των εκλογών τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Που, όμως, βαθιά μέσα τους γνωρίζουν γιατί η Περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει με τον κ. Σπύρου και τη συντηρητική του λογική. Και μ’ αυτούς μπορούμε να συμπορευτούμε, γιατί στο πρόγραμμα της “ΑΝΑΣΑ” υπάρχουν ιδέες γι’ αυτή την προοπτική.

 

Όπως μπορούμε να συμπορευτούμε και με συμπολίτες που, κάνοντας το κομματικό τους καθήκον, την α’ Κυριακή ψήφισαν τον κ. Σπύρου, γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες της Περιφέρειας.

 

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Γι’ αυτό, λοιπόν, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, ό,τι κι αν ψήφισαν την α’ Κυριακή των εκλογών, και τους καλούμε ν’ αγκαλιάσουν το δικό μας μήνυμα. Πρόκειται για τους εν δυνάμει νέους συμμάχους μας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Άλλοι έχουν βγει δημόσια και έχουν τοποθετηθεί, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της “ΑΝΑΣΑ” και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

Είμαστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι όλοι μαζί την Κυριακή θα βγούμε σε ένα ορμητικό ποτάμι, ένα ποτάμι αλληλεγγύης, ένα ποτάμι δημοκρατίας, ένα ποτάμι ανατροπής, ένα ποτάμι δημιουργίας, που είναι το ποτάμι της “ΑΝΑΣΑ”, που μπορεί να δώσει προοπτική για τη νέα πενταετία. Με τη νίκη το βράδυ της Κυριακής!

omilia_galiatsatou

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer