Συνειδητός πολιτικός εμπαιγμός κυβέρνησης – Δημοτικής Αρχής το τέλμα στην προώθηση των αναγκαίων νέων σχολείων για το Νομό και των απαραίτητων επισκευών στα σεισμόπληκτα.
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ για τις δηλώσεις του Δημάρχου Κεφαλονιάς για το ΓΕΛ Ληξουρίου
Κοινωνία
24/06/2014 | 10:24

Συνειδητός πολιτικός εμπαιγμός κυβέρνησης – Δημοτικής Αρχής το τέλμα στην προώθηση των αναγκαίων νέων σχολείων για το Νομό και των απαραίτητων επισκευών στα σεισμόπληκτα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ολιγωρία των υπεύθυνων και την εγκληματική καθυστέρηση προώθηση των νέων σχολικών συγκροτημάτων (που είχαν αποφασιστεί πολύ πριν τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς) αλλά και στην επισκευή όλων των σχολικών μονάδων που παρουσίασαν προβλήματα ή βγήκαν ακατάλληλες για χρήση. Κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και Δημοτική Αρχή (ΝΔ) διαψεύδονται καθημερινά σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει από την αρχή της καταστροφής και ανανεώνουν συνεχώς τις υποσχέσεις τους σε ένα καθημερινό παιχνίδι πλειοδοσίας και υποσχεσιολογίας. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επίσκεψη του κ. Δημάρχου στις εγκαταστάσεις του μεταστεγασμένου (σε κοντέινερς και σε έναν απολύτως προβληματικό χώρο) Γενικού Λυκείου Ληξουρίου. Κατά την επίσκεψη αυτή ο κ. Δήμαρχος ήρθε να ανακοινώσει την παραμονή του σχολείου αυτού για όλη την επόμενη σχολική χρονιά (και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμη) στον ίδιο ακατάλληλο χώρο, στη ζώνη της παραλίας στην περιοχή «φύκια» στο Ληξούρι.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε επισημάνει, από την αρχή της εγκατάστασης του σχολείου αυτού, ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ακατάλληλος αφού ήταν άμεσα εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες καθώς και τις απαράδεκτες ελλείψεις σε υποδομές (αίθουσες, εργαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) που καθιστούσαν τη λειτουργία του πολύ προβληματική. Τότε κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή είχαν δεσμευτεί ότι η λειτουργία του σχολείου αυτού στο συγκεκριμένο χώρο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς 2013-14, αφού μετά θα μεταφερόταν στα κοντέινερς που στεγάζεται σήμερα το (επίσης μεταστεγασμένο) Δημοτικό Σχολείο. Σήμερα η Δημοτική Αρχή αθετώντας τις υποσχέσεις της και επικαλούμενη τη γραφειοκρατία και την πλημμελή λειτουργία του ΟΣΚ, ανακοινώνει την συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου στον ίδιο απαράδεκτο χώρο. Ουσιαστικά το ίδιο προαναγγέλλει και για τα υπόλοιπα σεισμόπληκτα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Βεβαίως η παραπάνω ανακοίνωση που έγινε από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, έγινε με τις ανάλογες διαβεβαιώσεις προκειμένου να …«χρυσώσει το χάπι», για καλύτερη διευθέτηση του χώρου (προστατευτικό φράγμα για την άμμο και τα φύκια που γεμίζουν το σχολείο με κάθε καιρό), για κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ, κυλικείου, καθώς και μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί συνολικότερα στις διαδικασίες των νέων σχολικών συγκροτημάτων και των επισκευών για τις οποίες έχουν δεσμευτεί Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή. Η καθυστέρηση και η ολιγωρία αυτή δεν έχει μόνο σχέση με ζητήματα γραφειοκρατίας, αλλά με την χρόνια πολιτική επιλογή να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη η αντισεισμική θωράκιση και προστασία ούτε οι δημόσιες δωρεάν σχολικές υποδομές. Θέλουν να μην δοθούν και τώρα τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για τις επισκευές των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια για να τροφοδοτηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και να πριμοδοτηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα σχολεία. Τα μονοπώλια των κατασκευαστικών εταιριών και το πολιτικό τους προσωπικό, που συχνά εμφανίζονται σαν ευεργέτες, κανένα πραγματικό ενδιαφέρον δεν έχουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων μαθητών και των οικογενειών τους. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στο σχετικό ΦΕΚ 455 Τβ 25-02-2014, που βάζει τις βάσεις για να μην υπάρξουν ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και στην έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης για τις επισκευές στα σχολειά και στα άλλα δημόσια κτίρια που έχουν εγκαταλειφτεί στις χορηγίες και στην παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε συστράτευση γονείς και μαθητές να μην περάσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις κυβέρνησης – Δημοτικής Αρχής. Απαιτεί εδώ και τώρα να προχωρήσουν οι απαραίτητες επισκευές στα σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί επισκευάσιμα, αλλά και να δρομολογηθούν τα πέντε νέα αναγκαία σχολικά συγκροτήματα που έχει ανάγκη ο Νομός μας. Μεταξύ αυτών και το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι το οποίο η Δημοτική Αρχή, με δήλωση του Δημάρχου, δεσμεύτηκε να κατασκευαστεί στο χώρο της «βίλας Τυπάλδου». Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και να προωθηθούν τα σχολικά συγκροτήματα που απαιτούν οι ανάγκες που προϋπήρχαν του σεισμού και απογειώθηκαν μετά από αυτόν. Σχολεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ασφαλή, με όλες τις σύγχρονες πολεοδομικές προδιαγραφές. Να επαγρυπνούμε…..

Αργοστόλι 23/06/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer