Η Κεφαλονιά ντύνεται γιορτινά και γεμίζει μυρωδιές και έθιμα που μαγεύουν τους επισκέπτες της καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των Παθών. Το Πάσχα στην Κεφαλονιά είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε
Ανακαλύψτε το Πάσχα στην Κεφαλονιά!
Κοινωνία
05/04/2015 | 11:27

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και στην Κεφαλονιά γιορτάζεται φυσικά με τιμές και έθιμα ανάλογα του αλέγρου Κεφαλονίτικου πνεύματος. Λέγεται μάλιστα πως το Πάσχα στην Κεφαλονιά είναι μαγευτικό! Ας δούμε γιατί…

Τα έθιμα του Πάσχα, όπως και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, τηρούνται πιστά. Στην Κεφαλονιά ωστόσο, το αλέγρο Κεφαλονίτικο πνεύμα διαφαίνεται έντονα στους εορτασμούς.

Οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη εβδομάδα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα εκείνη, οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά φοίνικα, που για τη Χριστιανοσύνη συμβολίζουν τη νίκη του θανάτου, και κατασκευάζονται μικρού σταυροί από φοίνικα που ονομάζονται βάγια. Σε αυτούς τους σταυρούς δένονται μικρά κλαδιά ελιάς σαν σύμβολο ειρήνης, δεντρολίβανο, δάφνη σαν σύμβολο νίκης φασκόμηλο ως σύμβολο σωτηρίας και βιολέτες.

Η Μεγάλη Τρίτη, στο Ναό της Μητρόπολης στο Αργοστόλι, η ανδρική χορωδία του νησιού καλείται στις 9 το βράδυ να ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής εκτελώντας χρέη εκκλησιαστικής χορωδίας. Το θέαμα και το άκουσμα αυτού του συγκινητικού ύμνου να ψάλλεται από τις μελωδικές φωνές των μελών της χορωδίας, όχι μόνο σημαίνει για τους Κεφαλονίτες και τους επισκέπτες του νησιού την έναρξη της εβδομάδας των παθών αλλά δημιουργεί ένα μοναδικό κλίμα κατάνυξης.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές της Κεφαλονιάς πλάθουν την Πασχαλινή κουλούρα, ένα είδος ψωμιού με υπέροχη γεύση. Επίσης, την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι βάφονται και τα πασχαλινά αυγά τα οποία οι νοικοκυρές βράζουν μαζί με ένα ειδικό φύκι που πωλείται στην αγορά του Αργοστολίου πρίν από το Πάσχα. Το απόγευμα ψάλλονται τα 12 Ευαγγέλια και οι εκκλησίες του Αρχάγγελου, του Αγίου Σπυρίδωνα και ο ιερός ναός της Μητρόπολης στο Αργοστόλι γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο για μια από τις πιο κατανυκτικές στιγμές της Μεγάλης εβδομάδας.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα μεγάλου πένθους και κατάνυξης. Από το προηγούμενο βράδυ, οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια και τον ραίνουν με κολόνια. Το ίδιο βράδυ γίνεται η μεταφορά του επιταφίου μέσα σε ψαλμωδίες και το αποκορύφωμα έρχεται όταν όλοι οι επιτάφιοι των μεγάλων ενοριών συναντιούνται στην πλατεία του Αργοστολίου προκειμένου να γίνει δέηση. Πρόκειται για ένα θέαμα μοναδικό που μαγεύει.

Το Μεγάλο Σάββατο και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης, το νησί κυριολεκτικά δονείται από τις εκρήξεις των βεγγαλικών. Το θέαμα είναι μοναδικό συγκεκριμένα στην πλατεία του Αργοστολίου αφού αποτελεί το κέντρο από όπου ξεκινά η ρίψη των βεγγαλικών σε μια γενικότερη ατμόσφαιρα χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου. Μάλιστα, μετά το τέλος των εορτασμών, ένα πυκνό σύννεφο καπνού πλανάται πάνω από την πλατεία που συνοδεύει τους πιστούς καθώς φεύγουν για να ξεκινήσουν το Πασχαλινό τραπέζι.

Η Κυριακή του Πάσχα, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας γιορτάζεται με σουβλιστό αρνί, τσούγκρισμα αυγών και χαρούμενη διάθεση που κρατά ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ.

Η επόμενη εβδομάδα του Πάσχα στην Κεφαλονιά, ονομάζεται Νιά ή Νέα εβδομάδα για να σημάνει τη νέα αρχή μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Η Κεφαλονιά, όντας ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, ντύνεται γιορτινά και γεμίζει μυρωδιές και έθιμα που μαγεύουν τους επισκέπτες της καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των Παθών και το Πάσχα στην Κεφαλονιά είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.

Πηγή: blog.ideales.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer