Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η απόφαση της Εισαγγελέως να αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον 32χρονο ημεδαπό, που συνελήφθη ως ύποπτος για τρεις διαδοχικούς εμπρησμούς στην περιοχή Ελειού-Πρόννων.
Αναβρασμός για την υπόθεση του εμπρηστή
Κοινωνία
09/08/2014 | 14:45

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει – και δικαιολογημένα – η απόφαση της Εισαγγελέως να αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους (που είναι μη ανακοινώσιμοι) τον 32χρονο ημεδαπό, που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη ως ύποπτος για τρεις διαδοχικούς εμπρησμούς στην περιοχή Ελειού-Πρόννων.
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας ζήτησαν την Παρασκευή ακρόαση από την Εισαγγελέα και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους ενώπιον της για το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης. Δεν έμειναν, όμως, μόνο εκεί αφού κατόπιν συνεδρίασης του Διοικητικού τους Συμβουλίου αποφάσισαν το πρωί του Σαββάτου μαζί με ορισμένους κατοίκους να συγκεντρωθούν ξανά στο Δικαστικό Μέγαρο. Ετσι, λοιπόν, με μαύρες σημαίες στα οχήματα τους έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από το Δικαστήριο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξαν στην είσοδο του τον εξοπλισμό τους (μάνικες, μπότες, γάντια, πυροσβεστήρες, εργαλεία κ.α.).

“Η Δικαιοσύνη επιβραβεύει τον εμπρηστή”

dikasthria_ethelontes
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Δ. Ελειού-Πρόννων, Διονύσης Παπαδάτος με δηλώσεις του δεν έκρυψε την αγανάκτηση που χαρακτηρίζει όλους τους κατοίκους της περιοχής μετά τη συγκεκριμένη απόφαση της Δικαιοσύνης. “Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ελειού-Πρόννων Κεφαλονιάς με την παρουσία μας εκφράζουμε την απογοήτευση μας στην απόφαση της Δικαιοσύνης να επιβραβεύσει τον εμπρηστή της περιοχής μας, αφήνοντας τον ελεύθερο. Ο αγώνας μας για τη δικαίωση μας μόλις ξεκίνησε και δεν σταματά. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να σταθούν δίπλα μας. Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τους νόμους και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες. Η περιοχή μας έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, ζημιές σε οικονομικό και ψυχικό επίπεδο. Εχουμε θρηνύσει ανθρώπινες ζωές, τραυματισμούς πολιτών, πυροσβεστών και εθελοντών. Αισθανόμαστε απροστάτευτοι. Χρόνια τώρα οι αρχές γνώριζαν και εθελοτυφλούσαν. Τώρα που υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, μαρτυρίες και καταθέσεις τι περιμένουν; Η ομάδα μας έπιασε τον εμπρηστή επ’ αυτοφώρω, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την ανικανότητα, απραξία ολων των αρμοδίων αρχών. Η Δικαιοσύνη απαξιεί το έργο και την προσφορά της Εθελοντικής Ομάδας μας και ενθαρρύνει τους εμπρηστές να συνεχίσουν ελεύθεροι και ανενόχλητοι το έργο τους σε ολόκληρο το νησί. Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ελειού-Πρόννων Κεφαλονιάς, από σήμερα σταματά να στηρίζει τις αρμόδιες αρχές σε οποιοδήποτε περιστατικό εκτάκτου ανάγκης μέχρι να πάρει η υπόθεση το δρόμο που της αρμόζει”.

Ο Δήμος ως πολιτική ενάγων στην υπόθεση

ethelontes
Μετά το Δικαστικό Μέγαρο, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας επισκέφθηκαν το Δημοτικό Θέατρο, όπου ξεκινούσε εκείνη την ώρα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαδάτος επανέλαβε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων τη θέση της ομάδας περί αναστολής των υπηρεσιών της μέχρι να αποφασιστεί η προφυλάκιση του υπόπτου και ζήτησε την παρεμβαση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα. Ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει το έργο και τη μεγάλη προσφορά της ομάδας (“αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα υπήρχε ο Αίνος, θα είχε καεί” τους είπε χαρακτηριστικά) αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να παρέμβει στο έργο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εξέφρασε μια άποψη που τελικά ψηφίστηκε λίγο αργότερα από την πλειοψηφία. Δηλαδή, να ερευνηθεί κατά πόσο ο Δήμος μπορεί να μετέχει στην υπόθεση ως πολιτικός ενάγων, κάτι που θα του δώσει ουσιαστικά το δικαίωμα να πάρει στα χέρια του τη δικογραφία, να διαπιστώσει το σκεπτικό της απόφασης και να ορίσει δικηγόρο στην τακτική δικάσιμο που θα πραγματοποιηθεί. Σ’ αυτό, μάλιστα, ζητήθηκε και η γνώμη των Νίκου Ανουσάκη, Σάββα Σαββαόγλου και Γιάννη Κουρούκλη, λόγω της νομικής τους ιδιότητας.

Νέα κινητοποίηση ετοιμάζουν τη Δευτέρα

ethelontes
Τελικά, η συγκεκριμένη θέση καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ενός πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή του Πόρου συμπεριλήφθηκε στη συνολική πρόταση που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Οι μόνοι που δεν την ψήφισαν ήταν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους πρόταση και στάθηκαν κυρίως στις πολιτικές πτυχές του θέματος αλλά και στους “δασοκτόνους νόμους” – όπως είπαν – που εφαρμόζει η κυβερνητική πολιτική. Πάντως, δεν έλειψαν και οι εντάσεις σε κάποιες περιπτώσεις από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας, που είναι απόρροια του κοινωνικού αναβρασμού που έχει προκαλέσει η υπόθεση. Παρά τις προτροπές του Μάρκου Κοτσιλίνη και του Σάββα Σαββαόγλου, ωστόσο, ο Διονύσης Παπαδάτοος επανέλαβε ότι η τοπική Εθελοντική Ομάδα εμμένει στη θέση της να μην προσφέρει τις υπηρεσίες της μέχρι να ανατραπεί η απόφαση. Μάλιστα, προανάγγειλαν ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και ζήτησαν την παρουσία και των Δημοτικών Συμβούλων για συμπαράσταση.

savvas_kotsilinhs

Πηγή: Εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer