Νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά - Πυρετωδώς συνεχίζονται οι ανασκαφές, που είχαν παγώσει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα προστασίας
Αμφίπολη: Κορυφώνεται η αγωνία – Συλημένος ή όχι ο τάφος;
Πολιτισμός
01/09/2014 | 09:40

Τον χειμώνα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα προσπαθούν να προλάβουν αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των έως σήμερα ευρημάτων, στη στερέωση της πρόσοψης και του εσωτερικού που ήρθαν στο φως, αλλά και στη διάσωση του χρωματικού διακόσμου που εντοπίστηκε. Οπως δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής  Κατερίνα Περιστέρη, «ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται, αλλιώς το χάσαμε. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες». Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη τοποθετηθεί μπροστά από την είσοδο του ταφικού μνημείου προστατευτική τέντα.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν από σήμερα, με άμεσο στόχο να αφαιρεθεί ο όγκος χωμάτων από τον προθάλαμο, που φαίνεται πως οδηγεί σε δύο θαλάμους, μεταξύ των οποίων και ο ταφικός.

Να σημειωθεί πως μέσα στον προθάλαμο και επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύφθηκε μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο που φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Οπως λένε οι ερευνητές, οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη Μακεδονική Δυναστεία. Ο Ηλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του κοσμείται από ρόδακες.«Τα αποτελέσματα της ανασκαφής θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει στο μέλλον κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος», αρκέστηκε να δηλώσει την περασμένη Πέμπτη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια ημερίδας για την οικονομία και τον πολιτισμό στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Την ίδια ώρα που οι ανασκαφικές εργασίες έχουν παγώσει λόγω συντήρησης και προστασίας των μέχρι τώρα ευρημάτων στην Αμφίπολη, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις εάν ο επιβλητικός τάφος είναι συλημένος, επικαλούμενα ειδικούς αλλά και τις φωτογραφίες που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Τι λένε οι αρχαιολόγοι για τον τάφο

«Συλημένος»
Η μικρή οπή, διαστάσεων 40×50 εκατοστών, που εντοπίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για το εάν ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά κατά την αρχαιότητα. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν πως η ακριβής θέση του τάφου δεν ήταν άγνωστη κατά την αρχαιότητα, αφού οι Ρωμαίοι είχαν μετακινήσει μαρμάρινα μέλη του ταφικού περιβόλου αλλά και τμήματα του λέοντα, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, νοτιότερα στον Στρυμόνα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή φράγματος.  Τόσο οι σπασμένες σφίγγες στην είσοδο του τάφου όσο και η μικρή οπή αποτελούν, κατ’ αυτούς,  αδιάσειστα στοιχεία πως κάποιοι «πρόλαβαν» τους αρχαιολόγους.

«Ασύλητος»
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υποστηρίζουν με σθένος πως μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη θα αποδείξει εάν το ταφικό μνημείο έχει συληθεί ή όχι. Εδώ συγκαταλέγονται και οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής που συνεχίζουν να αισιοδοξούν. Οι «θιασώτες» του «ασύλητου» τάφου υποστηρίζουν πως μπορεί ο τύμβος να ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα, αλλά λόγω της τεχνοτροπίας κατασκευής του δεν μπόρεσαν χρυσοθήρες να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Τόσο οι πέτρινοι τοίχοι όσο και το «μπαζωμένο» χώμα στους ενδιάμεσους θαλάμους μαρτυρούν πως ο δημιουργός του τάφου φρόντισε να μην αποκαλύπτονται εύκολα τα μυστικά του. Οι ίδιοι θεωρούν πως η οπή μπορεί να δημιουργήθηκε από αποκόλληση του τοίχου μετά από πιθανό σεισμό και πως οι σπασμένες σφίγγες ίσως να είναι μέρος του αρχαίου τελετουργικού.

Πηγή:protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ