Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη στείλει προτάσεις στην Τρόικα για το ασφαλιστικό, καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για τα πιθανά και λιγότερο πιθανά σενάρια, για παρεμβάσεις σε αυτό το θέμα.
Στο «τραπέζι» έχουν πέσει έξι αλλαγές- φωτιά, που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τα όρια ηλικίας, αλλά και την κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Yπό συζήτηση είναι οι εξής παρεμβάσεις:
Μείωση συντάξεων
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015. Η σκέψη είναι να μειωθούν οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες και οι μειώσεις στις συντάξεις όσων αποχωρήσουν από την 1/1/2015 και μετά. Εναλλακτικά, εξετάζεται να εφαρμοστεί νέο σύστημα υπολογισμού, δηλαδή οι νέες συντελεστές για όλο τον εργασιακό βίο των ασφαλισμένων και όχι μόνο για το διάστημα από το 2011 και μετά.
Κατώτατη σύνταξη
Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με πλήρη αναλογικότητα, δηλαδή με ποσά που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι. Σήμερα, η κατώτατη σύνταξη σε όλα τα Ταμεία με 15 έτη ασφάλισης είναι 487 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 280-310 αντιστοιχούν σε εισφορές, ενώ το υπόλοιπο είναι προνοιακό και συμπληρώνεται από το κράτος για να υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Αν αλλάξει το σύστημα υπολογισμού, όπως ήδη έχει εισηγηθεί το ΙΚΑ, με ειδικούς συντελεστές με βάση τις ημέρες ασφάλισης, τότε τα νέα ποσά θα πέσουν στο επίπεδο των 300 ευρώ.
Μείωση εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ
Δεν έχουν αλλάξει από το 2011 και ήδη το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέα κλίμακα, με χαμηλότερα όρια εισοδήματος, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Αυξήσεις ορίων ηλικίας
Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 χρόνια. Εξετάζεται να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις για τη συμφωνία, αλλά με ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πάντως μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Η Τρόικα ζητά πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και θέσπιση του 62ου έτους ως αφετηρία για τη συνταξιοδότηση. Σήμερα η νομοθεσία επιτρέπει την έξοδο ακόμη και από τα 50 είτε για μειωμένη, είτε και για πλήρη σύνταξη (Δημόσιο και ΔΕΚΟ για μητέρες με ανήλικο και 25ετία ως το 2010).
Ορια για κατώτατη σύνταξη
Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη, από τα 15 που είναι σήμερα. Είναι στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας αλλά και σε αυτή την περίπτωση, θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις των δανειστών αν θα εφαρμοστεί άμεσα για όλους όσοι έχουν λιγότερα από 20 έτη ή αν θα ισχύσει για νέους, ή για τους 45άρηδες ασφαλισμένους. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει εντός του 2015.
Κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης, απορρόφηση από το ΙΚΑ
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά. Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών που κινδυνεύουν να τα χάσουν, στην περίπτωση που γίνουν δραστικές παρεμβάσεις.