Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους των χωριών που περιμένουν να εισπράξουν τα χρήματα από τα Αιολικά πάρκα που λειτουργούν στις περιοχές τους!!!
Αιολικά Πάρκα – Λεφτά στις αρχές του 2016 για τα χωριά
Οικολογία
24/12/2015 | 23:30

Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους των χωριών που περιμένουν να εισπράξουν τα χρήματα από τα Αιολικά πάρκα που λειτουργούν στις περιοχές τους!!!
Όπως πάντα, έγκαιρα και έγκυρα ενημερώνω τους πολίτες της Κεφαλλονιάς σε θέματα Φωτοβολταϊκών και Αιολικών, θέτοντας ενίοτε ερωτήματα και προτάσεις. Εδώ λοιπόν διερωτώμαι: Τα χρήματα που οφείλει σχεδόν 5 χρόνια τώρα το Κράτος στους κατοίκους όλων των χωριών (συνολικά σχεδόν 24 εκατομμύρια € ή 8 δις δραχμούλες), θα τα δώσει άτοκα?? Δηλαδή όοοοολα αυτά τα χρόνια κανείς δεν εκμεταλλεύθηκε τους τόκους των χρημάτων??? Δηλαδή όταν χρωστάς σε ένα δημόσιο ταμείο, δεν σε χρεώνουν τόκους για κάθε μέρα που περνά?? Δηλαδή έτσι αντιλαμβάνονται την νομιμότητα οι κρατούντες??
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση που εξεδόθη:
«Oμάδα εργασίας για την κατάρτιση πίνακα με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3497/29.12.2014) «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ», συνέστησε το ΥΠΕΝ. Μετά την έκδοση των Αποφάσεων επιμερισμού των ποσών, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του μέτρου από τον ΔΕΔΔΗΕ και θα υποβάλλει στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Έκθεση πεπραγμένων για τη διάθεση των ποσών που παρακρατήθηκαν από σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ για την περίοδο 2010 έως και 2014 και αποδόθηκαν στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών όπου λειτουργούν οι σταθμοί αυτοί, με στοιχεία που περιλαμβάνουν κατ΄ ελάχιστον τον αριθμό των καταναλωτών, τα μέσα ποσά ανά δικαιούχο καταναλωτή και τη μέγιστη και ελάχιστη απόδοση ποσού ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα καθώς και τις περιπτώσεις των ενστάσεων που προωθούνται στην επιτροπή που περιγράφεται στην παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4269/2014.
Σημειώνεται πως τμηματικά και το συντομότερο στις αρχές του 2016, θα καταβληθεί η επιστροφή του ανείσπρακτος ανταποδοτικού τέλους από την λειτουργία αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών, την οποία περιμένουν εδώ και ένα χρόνο οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι μονάδες ΑΠΕ, ενώ το ποσό που αναμένουν οι δικαιούχοι έχει πλέον ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό παρότι, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση η σχετική προεργασία με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση που γίνεται στο τζίρο των αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, στους Δήμους που είναι εγκατεστημένοι τέτοιοι σταθμοί και στους λογαριασμούς ρεύματος των Δήμων αυτών.
Σημειώνεται πως, βάσει του νόμου, η συνολική παρακράτηση επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ είναι 3% και κατανέμεται ως εξής: Το 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένα μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος, το 1,7% στους ΟΤΑ και το 0,3% καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.»

Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer