Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά «γεννήθηκε» το 1922 στον Πειραιά σε μία καθόλου εύκολη για την Ελλάδα περίοδο.
Δράση 90 χρόνων με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο
Κοινωνία
24/01/2014 | 11:54

Της Θάλειας Θωμάτου

Η Αδελφότητα «γεννήθηκε» το 1922 στον Πειραιά σε μία καθόλου εύκολη για την Ελλάδα περίοδο. Πρωτεργάτες της ίδρυσης ήταν μία ομάδα συμπατριωτών μας που παρά την κρισιμότητα της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης επισήμαναν ότι οι Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι για την αντιμετωπίσουν. Μετά την συγκρότηση της ακολούθησε μία δεκαπενταετία στην οποία τα τότε μέλη της κατάφεραν παρά τις όποιες δυσκολίες να θέσουν γερά θεμέλια.

Το 1927 καταγράφονται 400 μέλη. Την ανοδική όμως πορεία της Αδελφότητας σταμάτησε το ξέσπασμα του πόλεμου το ’40, συγκαλώντας έτσι την τελευταία της Γενική Συνέλευση τον Μάρτιο του 1941. Το μεγαλύτερο όμως χτύπημα ήρθε με το βομβαρδισμό του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944, όπου και καταστράφηκαν τα γραφεία και το αρχείο της. Μετά την απελευθέρωση της χώρας, ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 1946 με σκοπό πάντα την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Νησιών μας, αλλά και την παντός τύπου ενίσχυσή τους όποτε ήταν απαραίτητο (όπως για παράδειγμα η οικονομική ενίσχυση απόρων Κεφαλλήνων το 1947 και 1948, αλλά και των σεισμοπαθών το 1953).

Σήμερα, η Αδελφότητα, μετρώντας 4.000 περίπου μέλη, συνεχίζει να επιτελεί σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων που διοργανώνει είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η ετήσια εκδήλωση για την Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Εορτή του Αγίου Γερασίμου, ενώ συμμετέχει και σε πολιτιστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον Πειραιά (π.χ. Πειραϊκή Αμφικτυονία). Διοργανώνει επίσης συζητήσεις με αρμοδίους φορείς για θέματα που αφορούν στα νησιά μας με πιο πρόσφατη αυτή σχετικά με το κλείσιμο τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, αλλά και επιστημονικές ημερίδες όπως αυτήν για τη γέφυρα Δεβοσσέτου. Ακόμα, μια από τις κοινωνικές δράσεις της είναι και να διαθέτει δύο διαμερίσματα σε Κεφαλονίτες φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιλέγοντας τους βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Μεγάλο καμάρι για τα μέλη της Αδελφότητας είναι το Πολιτιστικό Κέντρο στην Γρηγορίου Λαμπράκη 144, στο οποίο στεγάζεται από το 1997. Το κτίριο κτίστηκε το 1972 έπειτα από δωρεά του μεγάλου Κεφαλονίτη ευεργέτη Γαβριήλ Αθανασούλη, ενώ σήμερα λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο. Είναι το μέρος όπου βρίσκονται τα γραφεία του Σωματείου, πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις, αλλά και οι περισσότερες εκδηλώσεις του. Στο κτίριο στεγάζεται Βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με βιβλία που αφορούν κυρίως τον Επτανησιακό Πολισμό, η οποία μάλιστα λειτουργεί και ως δανειστική για ορισμένες κατηγορίες βιβλίων (υπεύθυνη: κ. Σταυρούλα Φλωράτου). Στον 4ο όροφο του Κέντρου υπάρχει Πολιτιστικό Καφενείο για να συγκεντρώνονται τα Μέλη για συζητήσεις, ενώ συχνά εκεί οργανώνονται σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις από το δραστήριο Τμήμα Νεολαίας, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο κ. Μάκης Αγγελετάκης. Στον ίδιο χώρο γίνονται και οι συγκεντρώσεις του Τμήματος Γυναικών της Αδελφότητας, του οποίου είναι υπεύθυνη η κ. Έφη Αλεξάτου. Αρμόδιος για το «Πολιτιστικό Καφενείο» είναι ο κ. Νέστορας Παπαθεοδωράτος.

Στα πλαίσια των δράσεων της Αδελφότητας, παραδίδονται στο κτίριο της Γρηγορίου Λαμπράκη μαθήματα χορού και εκμάθησης μουσικών οργάνων. Συγκεκριμένα, κάθε Κυριακή γίνονται μαθήματα παραδοσιακών χορών με χοροδιδάσκαλο τον κ. Μπάλλα και υπεύθυνη του Χορευτικού την κ. Δήμητρα Βαλλιανάτου. Παραδίδονται επίσης μαθήματα κιθάρας κάθε Σάββατο με δάσκαλο τον κ. Ζέρβα και μαντολίνου κάθε Σάββατο και Κυριακή με δασκάλα την κ. Φιοράτου. Υπεύθυνος των Μουσικών Τμημάτων είναι ο κ. Ηλίας Αλυσανδράτος (Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.) Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενηλίκους και ανηλίκους και είναι δωρεάν. Λειτουργεί επίσης χορωδία ενηλίκων υπό τον μαέστρο κ. Μιχαηλίδη και με υπεύθυνο επίσης τον κ. Αλυσανδράτο.

Από του 2010 Πρόεδρος του ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο κ. Ευάγγελος Σπαθής, ενώ μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ΕΔΩ

Η Αδελφότητα εκδίδει Εφημερίδα με τίτλο «Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων», η οποία αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη της και σε διάφορους φορείς στην Αττική, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Τέλος διατηρεί και site όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις δράσεις και την ιστορία της.

adelfothta

Πηγή: kefalonitis.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ