Αυτά αποστέλλονται ως επί το πλείστον για την κάλυψη άμεσων αναγκών των ηλικιωμένων γονέων τους και συγγενών τους
Αγωνιούν οι ομογενείς για τα εμβάσματά τους στη γενέτειρα
 Ομογένεια
30/07/2015 | 09:47

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες πλήθυναν τα τηλεφωνήματα των αναγνωστών σχετικά με τα εμβάσματά τους που στέλνουν μέσω αμερικανικών τραπεζών στην Εθνική Τράπεζα και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, διότι αυτά αποστέλλονται ως επί το πλείστον για την κάλυψη άμεσων αναγκών των ηλικιωμένων γονέων τους και συγγενών τους. Οι αποδέκτες των εμβασμάτων αυτών, λόγω του καθεστώτος ελέγχου κεφαλαίων, δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη πάνω από 420 ευρώ εβδομαδιαίως.

Στιγμές αγωνίας βίωσε και μία αναγνώστρια, η οποία την προηγούμενη Δευτέρα έστειλε στην αδελφή της που είχε πάει διακοπές στη γενέτειρα και είχε ξεμείνει από χρήματα δύο εμβάσματα των $800 και $400 ευρώ μέσω του Western Union σε αντίστοιχο κατάστημα στην Αθήνα. Οσο περνούσαν οι μέρες άλλο τόσο κορυφώνονταν η αγωνία της.

Το απόγευμα της Τρίτης επικοινώνησε εκ νέου μαζί μας για να μοιραστεί την χαρά της που έληξε η αγωνία δέκα περίπου ημερών και συνάμα να ενημερώσει το αναγνωστικό μας κοινό ότι η επιλογή της να στείλει τα χρήματα μέσω Western Union ήταν η πιο αποτελεσματική. O Γιάννης Κοροβέζος, ο οποίος διαμένει στο Μπρεντγούντ του Λονγκ Αϊλαντ, βίωσε εντελώς διαφορετική εμπειρία αφ’ ενός μεν διότι ο αδελφός του στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να λάβει όλο το ποσό, αφ’ ετέρου, δε, διότι άκουσε αντικρουόμενες απόψεις σε μια πρωινή εκπομπή.

embasmata1

Ο κ. Κοροβέζος επεσήμανε ότι κάθε τρίμηνο στέλνει μέσω τραπέζης στην Εθνική Τράπεζα τα χρήματα για την συντήρηση της 92χρονης μητέρας του Αικατερίνης Κοροβέζου, καθώς επίσης και για την ανταμοιβή της κυρίας που την προσέχει στο σπίτι της.

Στις αρχές Ιουλίου υπολόγιζε να στείλει τα χρήματα για το τρίμηνο Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβρη και λόγω της αργίας των τραπεζών και του ελέγχου κεφαλαίων δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει την αποστολή.

Την προηγούμενη Δευτέρα πήγε στην τράπεζά του και τον ενημέρωσαν ότι έχει αρθεί η αργία και μπορεί να αποστείλει τα χρήματα και έτσι έστειλε τα 2.400 δολάρια. Εν τω μεταξύ, σε μια από τις πρωινές εκπομπές του «Αντέννα» άκουσε έναν υπουργό να λέει ότι μόνο τα 80% των εμβασμάτων μπορεί να λάβουν οι αποδέκτες και από εκείνη την στιγμή αγωνιά και προσπαθεί να βρει άκρη.

Την Δευτέρα, ο αδελφός του Ελευθέριος Κοροβέζος πήγε στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και του έδωσαν μόνον 180 ευρώ. Ζήτησε τον διευθυντή και τον προϊστάμενο για εξηγήσεις αλλά ουδείς δεν ήταν σε θέση να του εξηγήσει πότε και πώς μπορεί να πάρει τα χρήματα που του έστειλε ο αδελφός του από την Αμερική…

O «Εθνικός Κήρυξ» μίλησε και με τον αδερφό του ομογενή, Ελευθέριο Κοροβέζο, στην Αρτέμιδα Αττικής, ο οποίος είπε ακριβώς τα ίδια με τον αδερφό του.

Ερωτηθείς αν ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή του υποκαταστήματος απάντησε ναι, αλλά απουσίαζε. «Πήγα και χθες αλλά πάλι δεν ήταν στο γραφείο του». Πάντως οι αρμόδιοι του είπαν ότι δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση για εμβάσματα από το εξωτερικό. Και γι’ αυτά ισχύει το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ή συνολικά 420 ευρώ εβδομαδιαίως.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» έκανε την ίδια ερώτηση και σε υποκατάστημα άλλης, εκτός της Εθνικής, τράπεζας και η απάντηση ήταν ίδια. «Υπάρχει μία σκέψη για τα εμβάσματα από το εξωτερικό, από την αρχή, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας, και βεβαίως δεν μας έχει έρθει κάποια αλλαγή για τη συγκεκριμένη ρύθμιση» μ ας είπαν.

Το παράπονο του κ. Κοροβέζη πηγάζει από τα όσα άκουσε από τηλεοράσεως και μάλιστα έπαιρνε τηλέφωνο συγκεκριμένη πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ1» να διαμαρτυρηθεί για την πληροφορία που είχαν μεταδώσει, αλλά δεν το σήκωνε κανείς, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είχα εξαγριωθεί γιατί θα μπορούσα να έχω τα χρήματα διαφορετικά, αν το ήξερα», μας είπε.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει έλεγχο κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες:

«Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer