Καιρός να περηφανευθούμε για τα καλούδια του τόπου μας. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή συνίσταται για να χάσουμε κιλά
Έρευνα: η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για να χάσεις κιλά
e Gastronomie
10/06/2016 | 09:42

Καιρός να περηφανευθούμε για τα καλούδια του τόπου μας. Σύμφωνα με μεγάλη ισπανική έρευνα, η μεσογειακή διατροφή, εκείνη δηλαδή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση πολλών φυτικών λιπών συνίσταται για να χάσουμε κιλά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα κάνουμε υπερβολές.

Ειδικότερα, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης προχώρησε σε σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία εξετάστηκαν 7500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών, για μία διάρκεια 5 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη, ενώ πάνω από 90% των ανδρών και γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η μελέτη

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, και όπως σημειώνεται στον Independent η μεσογειακή διατροφή είναι καλύτερη από τις διατροφές που βασίζονται στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες τυχαία. Η μία ομάδα ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή κάνοντας χρήση ελαιόλαδου έως 4 κουταλάκια λάδι την ημέρα στο γεύμα της, χωρίς να έχει περιορισμό στις θερμίδες που καταναλώνει.

Η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, μόνο που αντί για λάδι, οι συμμετέχοντες έτρωγαν καθημερινά έως 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα, και η τρίτη ομάδα απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης και στις τρεις ομάδες υπήρξε απώλεια βάρους. Ειδικότερα στην τρίτη ομάδα η ποσότητα των λιπών είχε μειωθεί από 40% σε 37,4%, ενώ στις άλλες δύο ομάδες η ποσότητα των λιπών είχε αυξηθεί. Στην πρώτη ομάδα από 40% σε 41,8% και στην δεύτερη από 40,4% σε 42,2%.

Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής έχασε τα πιο πολλά κιλά

Η πραγματική απώλεια βάρους επιτεύχθηκε στην πρώτη ομάδα, δηλαδή σε εκείνη που ακολουθούσε την μεσογειακή διατροφή. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε τους ξηρούς καρπούς τερμάτισε δεύτερη, και η τρίτη ομάδα που απέφευγε τα λιπαρά, τερμάτισε τρίτη.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως σημαντικό ρόλο στις διατροφές μας παίζει η διάκριση των υγιεινών και ανθυγιεινών λιπών, ενώ υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να αποφεύγονται όλα τα λίπη.

Ο καθηγητής Dariush Mozaffarian, από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, λέει μεταξύ άλλων: “Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα χαμηλότερα λιπαρά, και προϊόντα σε χαμηλές θερμίδες οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους”.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer