"Η μεγάλη πρόκληση είναι να στηριχθεί το σχέδιο αυτό με άρση υφιστάμενων αντικινήτρων και κατάλληλα εργαλεία"
Ένταξη σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης στο ΕΣΠΑ προτείνει η Λούκα Κατσέλη
Οικονομία
06/11/2016 | 17:52

Την ένταξη ενός στρατηγικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρότεινε η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας το Σάββατο στην επιστημονική ημερίδα για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να στηριχθεί το σχέδιο αυτό με άρση υφιστάμενων αντικινήτρων και κατάλληλα εργαλεία.

Έκανε επίσης λόγο για στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στελεχών τόσο από τον χώρο του Πολιτισμού όσο και από τον χώρο της διοίκησης και διαχείρισης έργων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τον πολιτισμό «καταλύτη ανάπτυξης για την Ελλάδα» υπό πέντε προϋποθέσεις:

Να γίνει κοινή πεποίθηση η αντίληψη ότι ο Πολιτισμός αποτελεί για τη χώρα έναν ενεργό πλουτοπαραγωγικό πόρο που μέσα από κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Να ενταχθούν οργανικά στο νέο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο 2014-2020 οι αναγκαίες επενδύσεις αλλά και συνοδευτικές πολιτικές, τόσο όσον αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και την υποστήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Να  γίνει, μετά από διάλογο με όλους τους εταίρους, αυστηρή ιεράρχηση επενδυτικών προτεραιοτήτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Να διασφαλισθούν, σε στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πηγές χρηματοδότησης που καθιστούν τις αναγκαίες επενδύσεις  βιώσιμες.

Να  προσδιοριστούν οι φορείς υλοποίησης,  το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, οι απαραίτητες ενέργειες και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των επενδύσεων.

Κατά την κ. Κατσέλη, η δυναμική του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, όπως καταγράφεται από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπροσωπεύει περίπου το 4,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 4% της απασχόλησης που αντιστοιχεί σε 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας, χωρίς να συνεκτιμώνται οι δευτερογενείς επιδράσεις σε άλλους τομείς.
Αναφερόμενη το όραμά της για την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος της Ελλάδας, έκανε λόγο για θεματικά πάρκα ενταγμένα αρμονικά στο τοπικό περιβάλλον, όπου θα αναβιώνουν με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων οι άθλοι του Ηρακλή, η ιστορία του Τρωικού Πολέμου, η Ελληνική μυθολογία ή η οργάνωση και λειτουργία των βυζαντινών αυτοκρατορικών δυναστειών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα διεθνές φεστιβάλ αρχαίου δράματος, αλλά και στη δημιουργία τουλάχιστον ενός σύγχρονου κινηματογραφικού στούντιο, που θα μπορούσε να αξιοποιεί την ηλιοφάνεια της χώρας μας για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Πηγή: protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer