«Παρθενώνας οπωροκηπευτικών στο ‘United Brothers Fruit Market' στην Αστόρια» είναι ο τίτλος του άρθρου της «New York Times»
Ένα Κεφαλονίτικο οπωροπωλείο στην “καρδιά” της Αστόρια
 Ομογένεια
29/11/2014 | 11:22

«Παρθενώνας οπωροκηπευτικών στο ‘United Brothers Fruit Market’ στην Αστόρια» είναι ο τίτλος του άρθρου της «New York Times», που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα και το οποίο θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοσή της. Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στο οπωροπωλείο «United Brothers Fruit Market» στη συμβολή της 33ης Οδού και της 30ής Λεωφόρου στην Αστόρια το οποίο είναι γνωστό όχι μόνο στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό του «Εθνικού Κήρυκα», διότι ο «Ε.Κ.» έχει προβάλει τα επιτεύγματά του και συνάμα έχει τιμήσει τον ιδιοκτήτη Το μ (Αναστάσιο) Κουρκουμέλη αναδεικνύοντάς τον ως το Πρόσωπο του «Περιοδικού».

Είναι επίσης γνωστό διότι είναι μια από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που προσφέρει δωρεάν την εφημερίδα του «Εθνικού Κήρυκα» σε πελάτες που ξοδεύουν περισσότερα από δέκα δολάρια.

«Εάν το Κουίνς θεωρείται η κομητεία του κόσμου, τότε η Αστόρια είναι η Μεσόγειός της. Στην 30ή Λεωφόρο, όπου είναι πιο εύκολο να παραγγείλεις σουβλάκια σε πίτα, από ό,τι μια πίτσα και όπου το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι το δικό της συνάλλαγμα, εκεί θα βρείτε το ‘United Brothers Fruit Market’ το κατάστημα που προμηθεύει αυτή την περιοχή δίπλα στον ποταμό East River. Τις κίτρινες σακούλες με το σήμα κατατεθέν του τις κρατούν οι Ελληνίδες γιαγιάδες, οι καλλιτέχνες και άλλοι», αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο αρθογράφος John Surico.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τρεις χιλιάδες άτομα καθημερινά εισέρχονται στο γωνιακό κατάστημα συνολικού εμβαδόν τριών χιλιάδων ποδιών αναζητώντας τα αβοκάντο, τις γλυκοπατάτες, τα κουνουπίδια και τις ντομάτες, καθώς επίσης τα ραδίκια, τα αντίδια, τα σέσκουλα και τα άλλα λαχανικά.

Μεταξύ των πελατών το βράδυ της Τετάρτης ήταν και η 65χρονη Σοφία Κωνσταντινίδη, η οποία καθημερινά στις 11 μ.μ. έρχεται εδώ για να προμηθευτεί τα οπωροκηπευτικά για το δείπνο, καθώς επίσης και για την επόμενη ημέρα.

Η ομογενής, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αστόρια, αλλά διαμένει στο Λονγκ Αϊλάντ και το «United Brothers Fruit Market» είναι ο μοναδικός σταθμός που κάνει κάθε βράδυ που επιστρέφει από τη δουλειά της ως ασφαλιστής στο Μανχάταν.

Το οπωροπωλείο «United Brothers Fruit Market» απέχει τρία τετράγωνα από το σταθμό του τρένου και η ομογενής δήλωσε στον δημοσιογράφο ότι κατεβαίνει εδώ, ψωνίζει και αναχωρεί για το σπίτι της. Η ομογενής την ώρα που συνομιλούσε με τον δημοσιογράφο κρατούσε μια κεφαλή μπρόκολου και χαριτολογώντας του είπε ότι «είναι σαν να πηγαίνει σπίτι της με ανθοδέσμη».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το ελληνικό οπωροπωλείο είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο και τις 365 μέρες του χρόνου και ότι τα χαρακτηριστικά του χρώματα -κίτρινο και πράσινο- ακόμη και το σούρουπο είναι ευδιάκριτα. Αναφέρει επίσης ότι οι πελάτες έρχονται εδώ για να αγοράσουν τα νωπά οπωροκηπευτικά και να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις. Τονίζει επίσης ότι ο φωτισμός του τούβλινου κτιρίου καθιστά ακόμη πιο επιβλητικό τον «Παρθενώνα των οπωροκηπευτικών».

Στο οπωροπωλείο τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και ο πρώτος όροφος του παρακείμενου κτιρίου στο οποίο εκτίθενται τα φρούτα της εποχής, τα μήλα και τα πορτοκάλια το φθινόπωρο και το χειμώνα και τα καρπούζια και τα πεπόνια τη θερινή περίοδο.

Στον ίδιο χώρο, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», το καλοκαίρι προστέθηκε και ένα «Juice Bar» το οποίο παράγει χυμούς με τα οπωροκηπευτικά του καταστήματος.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο 61χρονος Το μ Κουρκουμέλης είναι ο μόνος από τα αδέλφια του που δεν συνταξιοδοτήθηκε και δεν μετακόμισε στη Φλόριδα και ο οποίος ανελλιπώς τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες εργάζεται δέκα ώρες την ημέρα στο κατάστημα. Αναφέρει επίσης, ότι το 1969 ο Το μ με τα αδέλφια του Τζέρυ και Γιώργο ακολουθώντας το κύμα των Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και από το νησί της Κεφαλονιάς εγκαταστάθηκαν στο Μανχάτταν, το οποίο είναι επίσης νησί. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και τα αδέλφια Σπύρος και Δαμιανός Ματαφίας. Ερχόμενοι εδώ τα πέντε αδέλφια ασχολήθηκαν με τα οπωροκηπευτικά.

Το 1974 άνοιξαν το «United Brothers Fruit Market» στο Ουάσινγκτον Χάιτς, διότι την εποχή εκείνη κατοικούσαν πολλοί Ελληνες. Οι δημογραφικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιοχή τους ώθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα πολλών άλλων συμπατριωτών τους και κατέληξαν στην Αστόρια, στον ίδιο – ιδιόκτητο χώρο – στον οποίο στεγάζεται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το οπωροπωλείο.

Στο κατάστημα, ο δημοσιογράφος συνάντησε τον ομογενή Βίτο Τζίνα την ώρα που αγόραζε φασολάκια και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την επέκταση της επιρροής και της φήμης του καταστήματος.

Ο 55χρονος είπε στον δημοσιογράφο ότι πρώην συνεργάτης του στο  SoHo έρχεται από το Μανχάταν στην Αστόρια για ψώνια. Παράλληλα, του είπε ότι το καλοκαίρι που εργαζόταν ως θυρωρός στο Βορειοανατολικό Μανχάταν είδε έναν ένοικο που εισερχόταν στο κτίριο με τις κίτρινες σακούλες και τον ρώτησε «Ερχεστε από τη γειτονιά μου;».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το εν λόγω άρθρο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

froyta

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ