Ένας χρόνος πέρασε από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλλονιά και ιδιαίτερα την περιοχή της Παλλικής
Ένας χρόνος μετά τους σεισμούς του 2014
Κοινωνία
14/02/2015 | 11:43

Ένας χρόνος πέρασε από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλλονιά και ιδιαίτερα την περιοχή της Παλλικής,  προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε οικίες, Δημόσια  Κτίρια, σχολεία , μουσεία, θέατρα, στο οδικό, υδρευτικό, αποχετευτικό δίκτυο, τα λιμάνια, και σε όλη την οικονομία του νησιού.

Η αποκατάσταση των ζημιών εκτιμήθηκε ότι κοστίζει 70  περίπου εκατομμύρια  ευρώ, ενώ δίνονται μόνο 23 εκατ. ευρώ για την άρση του επικίνδυνου  των ζημιών, όχι για την δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι λόγω  των έντονων  βροχοπτώσεων  τα προβλήματα εντείνονται σε υπέρτατο βαθμό λόγω των μεγάλων καθιζήσεων.  200 σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1200 χρειάζονται σοβαρές επισκευές και 1400 πιό ήπιες.

Από τις 200 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ΥΑΣ, έχουν εκδοθεί και πληρωθεί μόνο 400, λόγω γραφειοκρατίας, της έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού της ΥΑΣ. Παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκε η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της ΥΑΣ, δεν επαρκούν οι υπάλληλοι αυτοί διότι ακόμη χρησιμοποιούνται για χρεώσεις των σεισμών του 2009 στον Πύργο και την Πάτρα.  Η αποζημίωση που δόθηκε τελικά στους σεισμόπληκτους ήταν πολύ μικρότερη από την ήδη μέχρι τότε ψηφισμένη, διότι λόγω πολιτικής παρέμβασης της ΝΔ λόγω μνημονίου, με νέο ΦΕΚ  μειώθηκε ο πολλαπλασιαστής υπολογισμού των ζημιών, προκειμένου να δοθούν σχεδόν μηδενικές αποζημιώσεις στους αστέγους. Η στεγαστική συνδρομή είχε σκοπό την επαναφορά των σπιτιών στην προτέρα του σεισμού κατάσταση και όχι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό όμως είναι εγκληματικό, διότι ο δεύτερος σεισμός είχε επιτάχυνση  δύο φορές πάνω από ό,τι ορίζει ο υπάρχον αντισεισμικός κανονισμός με αποτέλεσμα η αποκατάσταση των κτιρίων να γίνεται με ξεπερασμένα δεδομένα που δεν θα προστατεύσουν τους κατοίκους σε έναν  επόμενο  μεγάλο σεισμό. Εκτός αυτού το ποσόν αποζημίωσης που θα πάρουν οι σεισμόπληκτοι είναι ακόμα μειωμένο, καθώς χορηγείται μόνο το 80 %  και το άλλο  20 % θα προκύψει από άτοκο δάνειο με υποθήκη του σπιτιού, αλλά καμία τράπεζα δεν το έχει δώσει ακόμα, μιάς και λειτουργούν μέσα στην μνημονιακή ασφυξία.  Αν υπολογίσουμε και το γεγονός  ότι το κρατικό τιμολόγιο είναι 15-20% κάτω από τις αγοραίες τιμές που πληρώνουν οι σεισμόπληκτοι, το ότι σ αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες  εργασίες, όπως η χρήση σκαλωσιάς, η αμοιβή του μηχανικού για την μελέτη και η καταβολή των ενσήμων του ΙΚΑ,  γίνεται καθαρό πλέον στον καθένα, ο ταξικός  χαρακτήρας των μέτρων  όπως είχαμε αναφέρει και στην πρώτη ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.  ΄Ετσι όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει ένα γερό   σπίτι, ενώ όποιος δεν έχει χρήματα μπορεί να πεθάνει  άνετα.

Τα σχολεία λειτουργούν ακόμα σε κοντέϊνερ χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα εργασίες επισκευής. ΄Οποια από τα σχολικά κτίρια δεν είχαν μεγάλες καταστροφές λειτουργούν χωρίς την αποκατάσταση τους όπως  το « Ραυτοπούλειο»σχολείο στα Μεσοβούνια που ενώ είχε κριθεί ακατάλληλο  από καιρό, και ωστόσο επειδή δεν προέκυψαν πρόσθετες ζημιές από τον σεισμό βγήκε «πράσινο», και του ΕΠΑΛ Ληξουρίου το κτίριο του οποίου κρίθηκε ακατάλληλο για νήπια αλλά κατάλληλο για τους μαθητές του λυκείου. Στις  Κεραμιές παρά τις προσπάθειες των γονέων ακόμα δεν κατασκευάσθηκε η δεύτερη σκάλα που κρίθηκε υποχρεωτική από τον νόμο, για γρήγορη εκκένωση. Τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα  που είχαν αναγγελθεί ως απαραίτητα δεν έχουν  υποβληθεί ούτε ως αιτήματα από τον Δήμο.

Οι 54 ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών  Ληξουρίου που κρίθηκαν κατεδαφιστέες δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση τους διότι  τους  εμποδίζει η γραφειοκρατία (πολλά  δικαιολογητικά,  προηγούμενα  απαραίτητα σχέδια  που δεν υπάρχουν),  η ανυπαρξία Δημόσιων  σχετικών οργανισμών όπως η Εργατική Εστία κλπ.  Εν τω μεταξύ σε 1 χρόνο λήγει η επιδότηση ενοικίου και επομένως οι οικογένειες αυτές θα βρεθούν στον δρόμο μιας και πληρώνουν ακόμα τα δάνεια των σπιτιών που κρίθηκαν κατεδαφιστέα.

Στο οδικό δίκτυο δεν έγινε ακόμα ουσιαστικό έργο εκτός από κάποιες αποκαταστάσεις σε πολύ επικίνδυνα σημεία. Ο Χάρακας παρά τις διαβεβαιώσεις του αλήστου μνήμης Χρυσοχοíδη έχει πολύ δρόμο ακόμα για την ολοκλήρωση του. Μόνο το λιμάνι Ληξουρίου προχώρησε προσωρινά για να μπορεί να συνεχιστεί η συγκοινωνία  ενώ από την άλλη πλευρά το λιμάνι Αργοστολίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα διότι δεν υπάρχει φορέας για να εκπονηθεί η σχετική μελέτη λόγω μη ύπαρξης συγκεκριμένης πλατφόρμας που θα λειτουργεί.

Το θέατρο στο Ληξούρι δεν λειτουργεί διότι δεν ξεκίνησε ακόμα η αποκατάσταση του, το θέατρο στο Αργοστόλι υπολειτουργεί διότι δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης του. Το Μουσείο Αργοστολίου μόνο υποστηλώθηκε και είναι έτοιμο να καταρρεύσει, ενώ οι υπάλληλοι στοιβάζουν τα εκθέματα σε κιβώτια και τα μεταφέρουν σε άλλα κτίρια για να τα προστατεύσουν από τυχόν καταστροφές που θα προκύψουν σε ένα νέο σεισμό.

Οι κατεδαφίσεις των χαρακτηρισμένων κόκκινων κτιρίων δεν έχουν προχωρήσει. Από τα 200 σπίτια έχουν κατεδαφισθεί λιγότερο από 10, και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο σε κάθε νέο σεισμό. Την  ίδια στιγμή ανήμπορη να συνδράμει εμφανίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) με εκλεγμένο Περιφερειάρχη τον Θ. Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΟΥ Κέρκυρας κατάσχεσε κονδύλι των σεισμοπλήκτων ύψους 100.000 ευρώ λόγω χρέους προ δεκαπενταετίας της Νομαρχίας Κέρκυρας. Έτσι μένουν ένα χρόνο απλήρωτοι άνθρωποι για εργασίες αποκατάστασης . Τα  χρήματα που έχει χορηγήσει η ΠΙΝ  είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο, καθώς υλοποιείται ο προϋπολογισμός του προηγούμενου Περιφερειάρχη κ. Σπύρου εκλεγμένου με την ΝΔ. Παράλληλα η ΠΙΝ  με 6 μόνο μηχανικούς περιορίζεται στην επίβλεψη των εργολαβιών.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες του Δήμου Κεφαλλονιάς. Στο διάστημα αυτό ταυτίστηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική της εξυπηρέτησης του χρέους  και του μνημονίου, δικαιολογώντας την ανυπαρξία ουσιαστικής βοήθειας από το κεντρικό κράτος, αναθέτοντας σε συγκεκριμένους εργολάβους τις λίγες εργασίες που ξεκίνησαν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα ΠΡΙΝ ο  Δήμαρχος Κ. Αλ. Παρίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει λογαριασμός που κατέθεταν χρήματα οι πολίτες από το υστέρημα τους ύψους 65.000,00 ευρώ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, που ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς  …. «δεν τα χρειαζόμαστε». Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης ο πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα Δήμαρχος θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να μείνουν στην τράπεζα αντί να διανεμηθούν άμεσα σε όσους τα έχουν ανάγκη.  Δεν έφθαναν μόνο αυτά αλλά εντελώς υποκριτικά ο Δήμος αμέσως μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης  εξέδωσε ψήφισμα όπου τώρα διεκδικεί τα πάντα , κάνοντας αντιπολίτευση  για τα μάτια του κόσμου.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού μιας και τα μνημόνια υπαγορεύουν οικονομική επιτροπεία από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Οικονομικών. ΄Ετσι τα πλαίσια είναι τόσο ασφυκτικά που δεν επιτρέπουν ούτε τη στοιχειώδη φιλολαϊκή πολιτική, ακόμα και για τους σεισμόπληκτους. .Παράλληλα, φρούδες αποδείχθηκαν οι όποιες ελπίδες για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εγκρίθηκαν 3,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι ελάχιστα, ενώ ακόμα δεν έχουν έλθει. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι μόνο η οργανωμένη πάλη κατά της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Καλλικράτη και της ΕΕ μπορεί να επιφέρει βελτίωση των όρων ζωής των εργαζόμενων.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αν θέλει να κάνει αριστερή πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει σε:

   ΄Αμεση χρηματοδότηση κατοίκων και έργων για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια,

    Δημόσια Κτίρια, δίκτυα, λιμάνια                   .

  ΄Αμεση αλλαγή του ΦΕΚ υπολογισμού των ζημιών.

    Οικονομικά κίνητρα, δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους και φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση

    της   κατεστραμμένης οικονομίας της περιοχής.

  ΄Αμεση διανομή του ποσού των 65,000,00 ευρώ για κάλυψη των  αναγκών των σεισμοπαθών

   ΄Αμεση οργάνωση πλήρους αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ώστε να είναι έτοιμη η

   πολιτεία σε  έναν επικείμενο σεισμό, τόσο σε επίπεδο νησιού όσο και σε επίπεδο ΠΙΝ.

   Κανένας μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων 

  των  μαθητών , των γονέων και  των καθηγητών για την καλλίτερη λειτουργία των σχολείων

   και των εξετάσεων.

   Ολοκλήρωση των 5 νέων σχολικών συγκροτημάτων και του Δημοτικού Γηροκομείου.

  ΄Αμεση αποκατάσταση   και ολοκλήρωση του έργου του Χάρακα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σαιζόν .

΄Αμεση ανοικοδόμηση των λαϊκών κατοικιών και  συνέχιση της επιδότησης μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο

  Επειδή πιστεύουμε ότι όλα αυτά δεν γίνονται με επιστολές και παραστάσεις στα Υπουργεία μόνο, καλούμε το λαό της Κεφαλλονιάς να οργανώσει σε ακόμα καλλίτερη βάση τον αγώνα του για να έχει ελπίδα  να τα πετύχει.

 ΓΙΑ ΤΗΝ   ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ  ΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΡ.ΣΥ. Α 

 ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer