Ήταν ξημέρωμα 11ης Ιουνίου και κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε
Ένας χρόνος από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Κοινωνία
11/06/2014 | 10:42

Ήταν ξημέρωμα 11ης Ιουνίου και κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για απολύσεις στην ΕΡΤ αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας λίγες εβδομάδες πριν θα επαληθευόταν με τον πιο τραγικό τρόπο για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τις οικογένειές τους αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα έπεφτε μαύρο στις οθόνες όλων των ελλήνων ένα απόγευμα του καλοκαιριού του 2013….
Η αγωνία των εργαζομένων «λες να είμαι εγώ στις απολύσεις που ακούγονται;» έδωσε την θέση της στο πιο αγωνιώδες ερώτημα: «άκουσες κάτι για κλείσιμο της ΕΡΤ; Αποκλείεται!», απαντούσαν μόνοι τους μονολογώντας…

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, τα δημοσιεύματα επίσης αλλά κανείς δεν φανταζόταν όλα όσα θα ακολουθούσαν, την ένταση που θα είχαν και την διάρκεια. Στις 11 Ιουνίου 2013, εκεί γύρω στο μεσημέρι ακούστηκε η πληροφορία περί διαγγέλματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Κανείς δεν ήξερε τις θα έλεγε. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι περίμεναν κάτι κακό αλλά όχι το χειρότερο.

Και τότε μπήκαν στην ζωή μας τρείς λέξεις: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι σε αναβρασμό έκαναν γενικές συνελεύσεις και αποφάσιζαν κατάληψη. Το πρόγραμμα θα συνεχιζόταν κανονικά τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση.

Η ΕΡΤ έγινε παγκόσμιο trend στο twitter και η Ευρώπη κυρίως παρακολουθούσε με απορία πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσα σε λίγες ώρες και τόσο απροειδοποίητα.

Και ήρθε η 6η απογευματινή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει υπό τύπον διαγγέλματος το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και να μιλά απαξιωτικά και με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους εργαζόμενους στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μεταξύ άλλων είχε αποκαλέσει «ιερές αγελάδες» τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, θύλακα αδιαφάνειας με σκανδαλώδη τρόπο λειτουργίας και ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος για να λειτουργήσει ο φορέας αυτός που φαντάστηκε ο πρώην πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδόκογλου και με τις περισσότερες «ιερές αγελάδες» να εργάζονται και στο νέο φορέα…

Είχε πει επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν. (Ενα χρόνο μετά δεν έχουν αποζημιωθεί).

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έβλεπαν και μετέδιδαν τις δηλώσεις Κεδίκογλου με δάκρυα στα μάτια οι περισσότεροι. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν..

Οι ώρες περνούσαν και κόσμος πολύς συγκεντρωνόταν έξω από την ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Το προαύλιο είχε γεμίσει και η Μεσογείων είχε κλείσει και στα δυο ρεύματα.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο εξέπεμπαν κανονικά. Μέχρι τις 23.15. Η Ελλη Στάη στις 21.00 είπε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων και στις 23.15 ακριβώς έπεσε μαύρο στις οθόνες όλης της Ελλάδας…

Αυτό το μαύρο ήταν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Απ’ όποια σκοπιά και να το δει κανείς, στις 11 Ιουνίου 2013 μέσα και έξω από την ΕΡΤ γραφόταν ιστορία…

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer