Ζητήσαμε να μας εξηγήσει ο Γεράσιμος Φιλιππατος τι αλλαγές θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.
Ένας νέος κτηνοτρόφος από την Κεφαλονιά μιλάει για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Κοινωνία
24/01/2016 | 10:26

Με αφορμή τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων όλης της χώρας που διεκδικούν την απόσυρση των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρύθμισης και της κατάργησης του Ο.Γ.Α. που προωθεί η κυβέρνηση, το poulatakefalonias.gr ήρθε σε επαφή με έναν νέο κτηνοτρόφο του χωριού μας. Τον Γεράσιμο Φιλιππάτο, από τον οποίο ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι αλλαγές θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό και επιπλέον να μας μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εν γένει ο κλάδος.

Ο νέος κτηνοτρόφος από τα Πουλάτα Γεράσιμος Φιλιππάτος

Ο νέος κτηνοτρόφος από τα Πουλάτα Γεράσιμος Φιλιππάτος

Εξάλλου η κτηνοτροφία αποτελούσε και αποτελεί παραδοσιακά βασικό στοιχείο στην οικονομία των Πουλάτων, της ευρύτερης περιοχής της Σάμης και της Κεφαλλονιάς συνολικά και συνεπώς οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη στον κλάδο έχει άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε όλους μας.

Γεράσιμε, εξήγησέ μας ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον κλάδο της κτηνοτροφίας από την ενδεχόμενη υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου;

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τραγικές. Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει να ενταχθεί ο κάθε κτηνοτρόφος. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται οι εισφορές να καταβάλλονται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος τόσο για την κύρια ασφάλιση, όσο και για την περίθαλψη. Όπως συμβαίνει δηλαδή με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών από 7% που είναι σήμερα θα αυξηθούν στο 10% και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2015, για να φτάσουν σταδιακά το 2019 στο 20% του εισοδήματός μας.

Εκτός από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπεται και αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη;

Σωστά. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε εισφορά περίπου 2,5% η οποία το 2017 θα αυξηθεί σε 6,95% και επιπλέον εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία η οποία μέχρι σήμερα επιδοτείται από το κράτος. Αν κάνετε την πρόσθεση, θα δείτε ότι από το 2019 ένας κτηνοτρόφος θα δίνει το 27,5% του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές. Καταλαβαίνετε ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να πληρώσουμε αυτό το ποσό. Ήδη δυσκολευόμαστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Διαβάζουμε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για τον καθορισμό κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Υπάρχει πρόβλεψη και αυτή κατά τη γνώμη μου είναι και η πιο παράλογη διάταξη του νομοσχεδίου. Ορίζεται κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα στο 80% του βασικού μισθού άγαμου μισθωτού υπαλλήλου, περίπου 470€. Στο ποσό αυτό θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε κάθε μήνα, κοντά δηλαδή στα 130€, ανεξάρτητα αν την προηγούμενη χρονιά είχαμε ζημιά ή είχαμε δηλώσει μικρότερο εισόδημα. Και μάλιστα για κάθε ασφαλιζόμενο μέλος μιας οικογένειας. Φυσικά, όσο μεγαλύτερο θα είναι το πραγματικό ετήσιο εισόδημα, τόσο  υψηλότερες θα είναι και οι εισφορές.

Θα μπορούσες να μας δώσεις ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα το ποσό που θα κληθείτε να καταβάλετε;

Ευχαρίστως. Αν υποθέσουμε ότι εγώ το 2019 θα έχω φορολογητέο εισόδημα 10.000€ θα κληθώ να καταβάλω ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2.000€. Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσω άλλα 695€ εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης και άλλα 50€ υπέρ της αγροτικής εστίας. Σύνολο 2.745€. Σε αυτό φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% που είναι σήμερα σε 100%.

Από το ποσό που περισσεύει θα πρέπει να πληρώσω τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τις εισφορές προς τον  ΕΛ.Γ.Α., τις όλο και πιο ακριβές ζωοτροφές που το κόστος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60% ή και το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής, το πετρέλαιο κ.α. Καταλαβαίνετε επομένως ότι μιλάμε για πλήρη οικονομική καταστροφή.

Έχετε έρθει σε επαφή οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας ώστε να αποφασίσετε αν θα συμμετέχετε και εσείς στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και αν ναι, με ποιό τρόπο;

Ακόμη δεν έχουν γίνει κάποιες επαφές ώστε να αποφασίσουμε αν και με ποιό τρόπο θα αντιδράσουμε. Θα λάβουμε φαντάζομαι σύντομα στα αρμόδια όργανα τις αποφάσεις μας σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις των συναδέλφων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συλλογικές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο τώρα, αλλά γενικά. Η ισχύς εν τη ενώση….

Γεράσιμε, εσύ ως ένας νέος κτηνοτρόφος πως βλέπεις το μέλλον του κλάδου γενικά και ειδικότερα στον τόπο μας;

Μαύρο… Δυστυχώς αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στον κλάδο μας, δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Δεν βλέπω πως μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε τη γη και τα ζώα μας. Και κυρίως, δεν βλέπω πως θα ακολουθήσουν οι γενιές που έρχονται το δικό μας δρόμο.

Όλες οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μας ζητούν να μείνουμε στα χωριά μας και να ασχοληθούμε με τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Αντί λοιπόν να μας στηρίζουν, μας βάζουν συνεχώς εμπόδια.

Και δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό ή η φορολόγηση του εισοδήματος μας. Είναι η αύξηση του Φ.Π.Α. των αγροεφοδίων από το 13% στο 23%, η περαιτέρω φορολόγηση των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που λαμβάνουμε, η κατάργηση της μικρής έστω επιστροφής στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και του κρέατος κ.α. Αν θέλετε, ακόμη και το όνομα της φέτας Κεφαλλονιάς που δεν μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε, θα δημιουργούσε μια νέα δυναμική στον κλάδο στο νησί μας.

Γεράσιμε σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε πραγματικά οι όποιες αποφάσεις τελικά ληφθούν να είναι για το καλό του κλάδου που αποτελεί βασικό άξονα της οικονομίας της περιοχής μας και του νησιού μας γενικά.

Και εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Έχουμε επιλέξει συνειδητά ένα δύσκολο επάγγελμα που όντως αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Διεκδικούμε απλώς τα αυτονόητα για την επιβίωσή μας και το μέλλον των χωριών μας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer