Ειδικά μετά τον σεισμό κάποιοι ναοί ειδικά στο Ληξούρι έχουν υποστεί ζημιές και περιμένουμε την βοήθεια των ομογενών για την επισκευή τους
Έκκληση βοήθειας για τους πληγέντες από το σεισμό ναούς στην Κεφαλονιά
 Ομογένεια
11/11/2015 | 14:53

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Εκκληση στους Κεφαλλονίτες να προσφέρουν τον οβολό τους για την επισκευή των εκκλησιών της Κεφαλλονιάς που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό απηύθυνε ο πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Ιωάννης Μεσολωράς. Ο π. Ιωάννης την Κυριακή επισκέφθηκε την κοινότητα των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ τη Δευτέρα στην εορτάζουσα κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

Το απόγευμα της Πέμπτης επισκέφθηκε τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» συνοδευόμενος από τον π. Γεράσιμο Μπάλλα, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Γκρίνπορτ, αφ’ ενός μεν να ευχηθεί για την 100ή επέτειο της εφημερίδας, αφετέρου να επικοινωνήσει με τους συμπατριώτες τους.

«Θεωρώ μεγάλη μου τιμή να επισκεφθώ ετούτο τον ιστορικό χώρο, και τούτο το ιστορικό Ιδρυμα που γιόρτασε τα 100 χρόνια. Αισθάνομαι δέος και δεν σας κρύβω ότι με συγκίνησε το πρώτο φύλλο του «Εθνικού Κήρυκα» της 2ας Απριλίου 1915 που κοσμεί την είσοδο των γραφείων σας. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα εκατό χρόνια μετά διατηρείτε το ίδιο λογότυπο το οποίο αν μη τι άλλο καταμαρτυρεί την αποστολή της εφημερίδας ως Κήρυκα και το πιο σημαντικό ως Εθνικού, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο κήρυκας της Ομογένειας, αλλά και του έθνους μας.

Κρατάτε την ελληνική γλώσσα και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός διότι οι εφημερίδες των παροικιών που μεγαλούργησαν έπαιξαν σπουδαίο ρόλο για τον Ελληνισμό και για την Ελληνική Επανάσταση. Τι ίδιο παίζετε και εσείς ασάλευτοι για εκατό χρόνια και είναι μεγάλη τιμή».

mesolwras-amerikh1

Ερωτηθείς για την επίσκεψή του, επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται, διότι έχει δύο αδελφές παντρεμένες που ζουν το αμερικανικό όνειρο.

«Εχω επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και για άλλους λόγους όπως για τα 500 χρόνια του Αγίου Γερασίμου που είχα έρθει με φροντίδα και πρόσκληση του π. Γερασίμου Μπάλλα και ήμουν ομιλητής. Τώρα ήρθα για να παντρέψω μια ανιψιά μου και είχα την ευκαιρία να πάμε παντού». Ερωτηθείς τι διαφορετικό βλέπει κάθε φορά που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη τόνισε: «Θα ήθελα στους εκκλησιαστικούς κύκλους η γλώσσα να είναι πιο ζωντανή και πιο σωστή. Διαπίστωσα ακόμη και σε μέρη που αποτελούν εστίες της ελληνικής γλώσσας δεν είναι αρκούντος γνωστή και δεν γράφεται σωστά. Αναμένει κανείς ότι η ελληνική γλώσσα κάποια στιγμή με το διάβα του χρόνου θα ατονίσει, αλλά θα ήθελα να υπάρχουν μερικές εστίες αντιστάσεως, όπως η εφημερίδα, η Εκκλησία και κάποια μοναστήρια».

mesolwras-amerikh2

Οσον αφορά το ενδιαφέρον των ομογενών για την Κεφαλλονιά, τόνισε: «Φιλοδοξούμε να συνδέσουμε τη Μητρόπολη της Κεφαλλονιάς με τους Κεφαλλονίτες της Νέας Υόρκης. Να υπάρχει διεκκλησιαστικός σύνδεσμος και να γίνουν κάποια απλά και ουσιαστικά βήματα όπως η επίσκεψη του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας στη Νέα Υόρκη. Τώρα έχουμε την τύχη να έχουμε έναν δεσπότη υψηλής μορφώσεως καθηγητή Πανεπιστημίου, νέο σχετικά με σπουδές στο εξωτερικό και ο οποίος θα δει τα πράγματα διαφορετικά».

«Οι Κεφαλλονίτες αγαπούν το νησί τους και οι πιο πολλοί επισκέπτονται τα καλοκαίρια, αγαπούν τις εκκλησίες, χαίρονται τα πανηγύρια και βοηθούν τις εκκλησίες. Ειδικά μετά τον σεισμό κάποιοι ναοί ειδικά στο Ληξούρι έχουν υποστεί ζημιές και περιμένουμε την βοήθεια των ομογενών για την επισκευή τους», είπε.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κεφαλλονιά, επεσήμανε: «Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην επαρχία και ειδικά στην Κεφαλλονιά δεν είναι τόσο ορατές όσο στις μεγαλουπόλεις, διότι οι Κεφαλλονίτες έχουν κάποια επιφάνεια, και διότι βοηθήθηκε και από τον τουρισμό. Η οικονομία της Κεφαλλονιάς ενισχύεται και από τους Κεφαλλονίτες της Αμερικής, οι οποίοι έρχονται οι ίδιοι και ξοδεύουν πολλά χρήματα για τους συγγενείς τους και για να επισκευάσουν τα σπίτια τους».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer