Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί την ημέρα της γιορτής της γυναίκας, η Αγιογράφος θα παρουσιάσει διαφορετικές αποτυπώσεις γυναικών-Αγίων μορφών που έχουν φτάσει σε υψηλό πνευματικό επίπεδο
Έκθεση αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά στο χώρο τέχνης Δεληολάνης
Πολιτισμός
29/02/2016 | 16:58

Από τις 8 ως τις 16 Μαρτίου 2016 θα διαρκέσει η νέα ατομική έκθεση Αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’Μήτηρ Θεού-Γυνή-Αγιες Μορφές ‘’ στο χώρο τέχνης Δεληολάνης, Συγγρού 100.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί  στις 8 Μαρτίου 2016, την ημέρα της γιορτής της γυναίκας η Αγιογράφος θα παρουσιάσει διαφορετικές αποτυπώσεις γυναικών-Αγίων μορφών που έχουν φτάσει σε υψηλό πνευματικό επίπεδο. Κυρίαρχες εικόνες στην έκθεση τιμώντας την Ύψιστη Γυναίκα, είναι της Παναγίας Της των Πάντων Χαρά, εικόνα Κρητοβένετης τεχνοτροπίας, Της  Παναγίας Δεόμενης, ρωσική εικόνα βασισμένη σε έργο του Θεοφάνη του ‘Έλληνα και της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Θα εκτεθούν επίσης η Παναγία των Βλαχερνών, οι 2  εκδοχές της Παναγίας του Καζάν, αλλά και άλλες Άγιες μορφές όπως, η Αγία Μαύρα, η Αγία Παρασκευή, Η Αγία Όλγα  αλλά και η Πρωτόπλαστη Αγία Εύα, κ.α.

Την έκθεση  θα προλογίσει ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και θα μιλήσουν οικονομολόγος- ποιήτρια Πετρούλα Σίνη και η Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά.

Ή έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Ηλιούπολης ”Το Εργαστήρι”.

Για την συγκεκριμένη αγιογραφική εργασία της Μαριλένας Φωκά ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει:

”H αγιογράφος Μαριλένα  Φωκά στην παρούσα ατομική έκθεση της μέσα από ένα ιδιαίτερο φάσμα  αναζητήσεων επεκτείνει το  απόλυτο στοιχείο της ευειδούς αγιογραφικής απόδοσης. Κινούμενη στο ρεαλιστικό μεταίχμιο της  εικονογραφίας   παρουσιάζει με ευλάβεια το οραματικό και ποιητικό μοτίβο φιλοτεχνημένων απεικονίσεων  που εμφορούνται  από τον πρέποντα σεβασμό στην θρησκειακή αισθητική αντίληψη. Δημιουργεί πολυσήμαντα και πολυδιάστατα πεδία δράσης με μια εμπνευσμένη χωρονομική γραφή που ευπρόσδεκτα βασίζεται σε επιλεγμένα σχήματα και κατάλληλα  χρώματα, στην  εικαστική διαύγεια και  στη διαφάνεια  της άποψης.”

Η αγιογράφος-εικαστικός Μαριλένα Φωκά κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Έχει εκθέσει έργα της  μέχρι σήμερα  σε μουσεία, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε χώρους τέχνης, και πολιτιστικά κέντρα.  Είναι μαθήτρια του Αγιογράφου Σπύρου Κορδολαίμη στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Προφήτη Ηλία.

Πίνακες και Αγιογραφίες της ανήκουν σε συλλογές.

Έχει αγιογραφήσει ιερούς ναούς.  Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και επαίνους για την εικαστική εργασία της.

Έχει παρουσιάσει θέματα εικαστικών και αγιογραφίας σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Για το έργο της έχουν μιλήσει εγκωμιαστικά και επιδοκιμαστικά γνωστοί ιστορικοί και κριτικοί τέχνης .

Είναι κόρη της διακεκριμένης εικαστικού Θάλειας Μαγδαληνού.

Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από τον Λεόντιο Πετμεζά και την  Μαριλένα Φωκά.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.

fwka-marilena (1) fwka-marilena (2) fwka-marilena (3) fwka-marilena (4)

 

 

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer