Η διαδικτυακή ανταλλαγή δεδομένων συνιστά «απειλή» για τα δίκτυα τηλεφωνίας
Άσχημα τα νέα για τα τους χρήστες έξυπνων κινητών
Κοινωνία
22/01/2013 | 11:00

Τα δίκτυα τηλεφωνίας στο μέλλον δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ανταλλαγής δεδομένων των χρηστών «έξυπνων» κινητών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της μελέτης, οι κάτοχοι των πιο διαδεδομένων «έξυπνων» συσκευών, όπως iPhone, Android και Windows Phone, στέλνουν και δέχονται 35 φορές περισσότερο φορτίο δεδομένων από τους χρήστες παραδοσιακών κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, οι προβλέψεις της εταιρείας κάνουν λόγο για πενηνταπλασιασμό του φορτίου μέχρι το 2016.
Το συνεχώς προστιθέμενο φορτίο θα επηρεάσει τα δίκτυα τηλεφωνίας όπως επηρεάζει η κίνηση τις οδικές αρτηρίες σε «ώρες αιχμές», αναφέρει η μελέτη.

Στις διαδικτυακές «ώρες αιχμής», ο κάτοχος του «έξυπνου» κινητού μπορεί να χρειαστεί να επιχειρήσει δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές να συνδεθεί στο διαδίκτυο, προτού τελικώς επιτύχει το στόχο του. Παράλληλα, αρκετές ιστοσελίδες θα «παγώσουν» προσωρινά ενώ η ταχύτητα προήγησης θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το φυσιολογικό.

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση της Deloitte αναφέρεται ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, οι ταχύτητες «κατεβάσματος» δεδομένων θα μειωθούν κάτω από το όριο του 1Mbs, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την προβολή βίντεο, ενώ σε ορισμένους ιστοτόπους θα είναι «εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και η πλοήγηση».

Ίσως η λύση να κρύβεται στα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G). Ωστόσο, οι μελετητές προειδοποιούν ότι μέχρι τα νέα δίκτυα να αναπτυχθούν επαρκώς γεωγραφικά, η αυξανόμενη ζήτηση το πιθανότερο είναι να τα καταστήσει ανεπαρκή να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του κοινού.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ