Την απλούστευση των διαδικασιών για την παροχή βοήθειας από το Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης
Άνοιξε ο δρόμος για κοινοτικές ενισχύσεις στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά
Πολιτική
19/03/2014 | 21:41

Την απλούστευση των διαδικασιών για την παροχή βοήθειας από το Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την διάθεση σημαντικών κονδυλίων και στη χώρα μας, για την ενίσχυση της Κεφαλονιάς. Σχετικό ελληνικό αίτημα για το σεισμοπαθές νησί του Ιονίου είναι ήδη υπό εξέταση και αναμένεται πλέον να επιταχυνθεί η ανταπόκριση των κοινοτικών μηχανισμών.

Εισηγητής της γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμών, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης τόνισε ότι «το Ταμείο μπορεί πλέον να καταστεί πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο για να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια μεταξύ του καταστροφικού συμβάντος και της χορήγησης της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, η δυνατότητα παροχής προκαταβολών θα βοηθήσει στην πιο έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών και θα ελαφρύνει την οικονομική επίπτωση στις χώρες, ιδιαίτερα εάν αυτές αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Σημειωτέον ότι για την περίοδο 2014-2020 το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να κινητοποιηθεί ετησίως για το μέγιστο ποσό των 500 εκ. ευρώ (σε τιμές 2011). Σκοπός της αναθεώρησης του Κανονισμού ήταν η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών για να καταστεί το Ταμείο πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο, καθώς και να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, το Ταμείο Αλληλεγγύης παρέχει ενισχύσεις σε περιπτώσεις μείζονος καταστροφής.

Με τον αναθεωρημένο Κανονισμό τα κριτήρια σε εθνικό επίπεδο (3 δις ευρώ ή 0,6% του ΑΕΕ) παραμένουν μεν ως έχουν, ωστόσο εισάγονται νέα ποσοτικά κριτήρια για τις πιο περιορισμένες καταστροφές, τις επονομαζόμενες «περιφερειακές» καταστροφές και τίθεται συγκεκριμένο όριο ύψους ζημιών 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ για την κινητοποίηση του Ταμείου.

Επίσης, για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα άμεσης χορήγησης προκαταβολών, ύψους έως και 10% επί του συνόλου της αιτούμενης οικονομικής βοήθειας, με ανώτατο όριο τα 30 εκ. ευρώ. Επιπλέον, στις διαπραγματεύσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε την επέκταση του χρονικού ορίου υποβολής των αιτημάτων κινητοποίησης του Ταμείου από 10 σε 12 εβδομάδες, με την δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων σε μεταγενέστερο χρόνο, την επέκταση του χρόνου χρήσης των πόρων του Ταμείου από 12 σε 18 μήνες και την παροχή καθοδήγησης στις πληγείσες χώρες για τη χρήση  του Ταμείου.

2seismos_lhjouri18

 

Πηγή: protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ