Τα εγκαίνια της τουριστικής εμπορικής έκθεσηςHORECA πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία της Aναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Την 4η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. άνοιξε η κυρία Κουντουρά, αναπτύσσοντας τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης αναφορικά με τη στρατηγική της στον τουρισμό. Αφού ζήτησε τη συνεργασία πόλων των φορέων για το καλό του ελληνικού τουρισμού, η κα Κουντουρά επεσήμανε πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, (12μήνες το χρόνο).
Απευθυνόμενη στους επιχειρηματίες του κλάδου και όχι μόνο, επεσήμανε ότι η χώρα γυρνάει σελίδα και αφήνει πίσω τις πολιτικές σκληρής λιτότητας. Μάλιστα σημείωσε ότι θα ληφθούν μέτρα αποκατάστασης αλλά και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου, τόνισε ότι αφού υπάρξει διάλογος με τους φορείς θα ανακοινωθούν και τα σχέδια για τον κλάδο.
Για το 2015 υπάρχουν οι προϋποθέσεις η χρονιά να είναι καλύτερη από το 2014 εκτίμησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος σημείωσε ότι ο κλάδος θα σταθεί και στη νέα πολιτική ηγεσία του κλάδου. Απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης την ευχαρίστησε για την παρουσία της και τόνισε πως το Ξ.Ε.Ε. θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από το θεσμικό του ρόλο ως συμβούλου της πολιτείας.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των εξελίξεων στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας το 2014 του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων από το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, ομότιμο καθηγητή Γεράσιμο Ζαχαράτο, όπου διαφάνηκε ότι μολονότι στην Ελλάδα το περυσινό οικονομικό έτος υπήρξε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στις εισπράξεις κατά 10,8% σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αυξήθηκε κατά 1,4%. Επίσης αντίθετα με τις αφίξεις και τις εισπράξεις ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2%.σε σχέση με το 2013. Τέλος την περίοδο 2010 έως 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών. Αποτελεσματικά το δυναμικό ξενοδοχείων και camping αυξήθηκε κατά 66 μονάδες στο τέλος του 2014 σε σχέση με το τέλος του 2013.