Σύσκεψη αποτίμησης της προσπάθειας όλων των φορέων στην Κεφαλονιά.
Άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών στο Ληξούρι
Πολιτική
04/02/2014 | 19:41

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 4/2/2014 και ώρα 09:30 για την αποτίμηση της σημερινής προσπάθειας όλων των φορέων στην Κεφαλονιά, παρουσία των Υπουργών Παιδείας κ. Κων/νου Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και των Γενικών Γραμματέων Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, Πρόνοιας κ. Έφης Μπέκου,  Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γιώργου Διδασκάλου, Πολιτισμού κας Μενδώνη,  του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου Σπύρου, του Δημάρχου Kεφαλονιάς κου Α. Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς κ. Σωτήριου Κουρή, του Δ/ντη Σχεδιασμού και αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Π.Π. κ. Φοίβου Θεοδώρου, καθώς και των εμπλεκομένων σε δράσεις πολιτικής προστασίας τοπικών φορέων, έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καθώς και προγραμματισμός δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα στο νησί της Κεφαλονιάς και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού της Χώρας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης και ανακοίνωσε σειρά μέτρων που προβλέπονται για την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων:
•    η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης,
•    η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και
•    η δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

2seismos_lhjouri13

Επίσης, ξεκινούν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάστασή των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.
Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την όποια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το Υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν’ ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα. Σημειώνεται ότι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου εγκαινιάστηκε σήμερα  με τοκετό, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του νησιού.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι πρώτη και βασική μέριμνα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολείων, να εγκατασταθούν όπου είναι απαραίτητο λυόμενες σχολικές αίθουσες, αλλά πρωτίστως να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών. Αποφασίσθηκε να παραμείνουν τα σχολεία μέχρι την προσεχή Παρασκευή κλειστά έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι επανέλεγχοι των σχολικών κτιρίων.
Σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ θα παραδοθούν άμεσα 10 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας και οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν εντός δέκα ημερών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής παιδοψυχολόγων για την ενίσχυση των μαθητών και των γονέων τους.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Η υπουργός Τουρισμού,  εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους πληγέντες και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Ειδικότερα  η κυρία Κεφαλογιάννη  αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας  για την στήριξη της εικόνας του νησιού, όπως η  αξιοποίηση του διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και την προβολή  σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, αρχής γενομένης από την Έκθεση του Μιλάνου, Βερολίνου και Μόσχας,  της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους. Κλιμάκια των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων από την πρώτη στιγμή του σεισμού είναι παρούσες στο νησί.
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία  επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.
Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, ώστε να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα στερέωσης, για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.
Η γέφυρα de Bosset, καθώς και τα μυκηναϊκά μνημεία στα Μαζαρακάτα και στη Λακήθρα, τα ρωμαϊκά στο Φισκάρδο, ο αρχαϊκός ναός στη Σκάλα, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή της Σάμης, στα οποία εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
Ο κ. Χριστόπουλος από την μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου.
Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.
Στη συνέχεια οι Υπουργοί αναχώρησαν για την περιοχή του Ληξουρίου που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό και εποπτεία των φορέων περιοχής ευθύνης τους.
Ειδικότερα σημειώνονται τα ακόλουθα:
Από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ υπήρξε πρόβλημα σε 3 στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου και αποκαταστάθηκαν άμεσα. Επιχείρησαν 4 συνεργεία με 12 άτομα τεχνικό προσωπικό, τα οποία και θα ενισχυθούν άμεσα με ακόμα 2 οχήματα και 4 άτομα τεχνικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης αποκαταστάθηκαν και σε άλλες περιοχές του νησιού και αυτή τη στιγμή ολόκληρο το νησί ηλεκτροδοτείται κανονικά.
Από πλευράς της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιήθηκε προληπτικά υπερχλωρίωση. Λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου. Μετά και το δεύτερο σεισμικό γεγονός διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι αποκατάστασης των βλαβών. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.
Από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, άρσεις καταπτώσεων και κατάλληλη σήμανση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και προσωπικού. Ιδιαίτερα για το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου, αυτό παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.
Η Ελληνική Αστυνομία, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό αυτής Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη και τον Δ/ντη Χειρισμού Κρίσεων, επιχειρεί για τη διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές και ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με επικεφαλής το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο ΠΣ Χαράλαμπο Αφάλη, συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο  της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού.
Οι εν λόγω Εθελοντικές Ομάδες μετά την εκδήλωση του σεισμού ενεργοποιήθηκαν και προσφέρουν υπηρεσίες υπό την αιγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εντολές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα:
α) Η Εθελοντική ομάδα προστασίας περιβάλλοντος Πυλάρου ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου με δεκαεννέα (19) άτομα και τρία (3) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4
β) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Κεφαλονιάς ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα   Λειβαθούς με δεκαέξι (16) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα τύπου αγροτικό 4Χ4.
γ) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Ελειού-Προννών ενεργεί στη δημοτική ενότητα Ελειού-Προννών με τριάντα τρία (33) άτομα και τρία (3) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4.
δ) Η εθελοντική ομάδα προστασίας περιβάλλοντος Ερίσου ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Ερίσου με είκοσι οκτώ (28) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4.
ε) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας  21ας Λειβαθούς ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα   Λειβαθούς με δεκατέσσερα (14) άτομα και δε διαθέτει οχήματα.
στ) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Παλικής ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Παλικής  με είκοσι εννέα (29) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Σημειώνεται ότι λόγω εκτεταμένων ζημιών έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού  Κλιμακίου Ληξουρίου.
Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται  με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.
Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.
Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται οι κτηριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς της ΥΑΣ καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ.
Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας. Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα Νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από το Στρατό, το Ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ. Σημειώνεται ότι λειτουργούν κανονικά τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης.
Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι χθες το πρωί 1680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον χθεσινό σεισμό έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία θα συνεχιστεί με γενική σάρωση των κτιρίων από 100 και πλέον μηχανικούς από Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα ΤΑΣ.
Από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1200 κουβερτών και 100.000 € για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά τον χθεσινό σεισμό υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον  100.000 €. Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.
Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, με εντολή Α΄ ΓΕΕΘΑ στάλθηκαν με οχηματαγωγό του Ναυτικού 2 κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ρυμουλκό, 1 φορτωτής, 1 προωθητής γαιών, 1 ανατρεπόμενο, ένα  Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.

2seismos_lhjouri3

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer