Άλλο πράγμα φαντασίωση και άλλο η δημιουργική φαντασία
Στο προηγούμενο άρθρο μου έγραφα ότι φύγαμε από την εποχή της “φούσκας” και μπήκαμε στην εποχή των φαντασιώσεων. Δυστυχώς, πέντε ημέρες αργότερα το Spiegel αποκάλεσε εντελώς προσβλητικά τον πρωθυπουργό της χώρας μας «Κατά φαντασία θεραπευθέντα ασθενή», την Ελλάδα «Χώρα χωρίς κράτος» ενώ ταυτόχρονα ξαναφούντωσαν τα “grexit” σενάρια. Ακόμη όμως και να θέλαμε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν μας αφήνουν. Δεν μας συμφέρει, δεν τους συμφέρει. Απλούστατα, για πολλά χρόνια θα μας κρατούν διασωληνωμένους έως ότου αντιληφθούμε ότι η αναδιάρθρωση του κράτους μας πρέπει να γίνει εθνικός μας στόχος και όχι να προβάλλεται ως παρανοϊκή απαίτηση της τρόικα.
Όσο οι επενδυτές δεν κατατάσσουν την Ελλάδα –με δική μας υπαιτιότητα- ούτε καν μέσα στις 100 πρώτες χώρες -109η- κατάλληλες για επενδύσεις και όσο πιστεύουμε ότι η μείωση των spreads έχει να κάνει με την ανάπτυξη της χώρας ή τις δυνατότητες δανεισμού της, τόσο δεν θα βλέπουμε ανάπτυξη.
Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας είναι οπλισμένη με 1800 νόμους που δημιουργούν χιλιάδες αντιαναπτυξιακά εμπόδια και δύο δις ευρώ βάρη ετησίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων και αντί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να δίνει αγώνα για την κατάργηση αυτών των εμποδίων, κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συντηρεί το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον, το δε Υπουργείο Ανάπτυξης, ως φαίνεται, απλά «παίζει» τον ρόλο του εκ του μακρόθεν παρατηρητή!
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πέντε φορές οι φόροι των αυτοκινήτων και ενώ το 2012 το κράτος είχε έσοδα 1,3 δις από τα τέλη, φέτος είχε 300 εκατομμύρια λιγότερα! Αν αυτά τα πολλαπλασιάσεις με τον πολλαπλασιαστή 4, δηλαδή καύσιμα, ασφάλειες, συνεργεία, χαμένες ώρες εργασίας, κλπ. η αγορά έχασε 1.2 δις, το κράτος 400 εκατομμύρια από φόρους και κάποιες εκατοντάδες άτυχοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Φέτος θα έχουμε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των δυο δις και τα επόμενα τρία χρόνια χρηματοδοτικό κενό 16 δις. Εντούτοις, σε συνέντευξή του ο κύριος Στουρνάρας επέμεινε ότι τα κενά αυτά θα καλυφθούν από έσοδα και κεφάλαια του ΤΧΣ που δεν επαρκούν ούτε καν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Για μείωση δαπανών ούτε σκέψη! Δυστυχώς κάποιοι ζουν με φαντασιώσεις αντί να δρουν με δημιουργική φαντασία.
Σημείωση
Όταν ένα κράτος χορηγεί κάθε δέκα εβδομάδες δέκα ημέρες άδεια εξόδου σε έναν τρομοκράτη που έχει κάνει επτά δολοφονίες και άλλες τόσες απόπειρες δολοφονιών και έχει καταδικαστεί έξι φορές ισόβια, αυτό είναι κράτος-οπερέτα. Και ενός κράτος, που ως φαίνεται, χρηματίζονταν ακόμη και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεών του, αυτό το κράτος αποπνέει δυσώδη οσμή.
Άρθρο του Παύλου Παπαδάτου στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Real News»
Άλλο πράγμα φαντασίωση και άλλο η δημιουργική φαντασία
Πολιτική
13/01/2014 | 11:58
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16:53