Άρθρο του Παύλου Παπαδάτου στη Κυριακάτικη εφημερίδα Real News.
Άλλο κυβέρνηση, άλλο διακυβέρνηση!
Πολιτική
20/10/2014 | 15:23

Κάποια στιγμή η πολιτική σκοπιμότητα πρέπει να εγκαταλειφθεί και τη θέση της να πάρει ο ρεαλισμός, γιατί όποιος πιστεύει ότι είναι υγιής ενώ είναι βαριά ασθενής, δεν πρόκειται ποτέ να θεραπευτεί. Ζώντας λοιπόν με φαντασιώσεις, προσπαθήσαμε να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ, τη στιγμή που οι αγορές γνωρίζουν ότι δεν έχουμε κάνει τις βασικές δομικές αναδιαρθρώσεις που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα μας… τη χώρα μας, την οποία δυστυχώς λόγω επικίνδυνης αφέλειας και ανεύθυνου πολιτικού ανταγωνισμού, βάλαμε σε περιπέτεια.

Το χρηματιστήριο κατέρρευσε, τα spreads των ελληνικών ομολόγων πήραν την ανηφόρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – την ώρα που το γράφω – είναι 9%, η Standard & Poor’s προειδοποιεί για πτώχευση εντός των επόμενων 15 μηνών και έπονται τα stress tests των τραπεζών! Και όλα αυτά γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να δανειζόμαστε με πολύ υψηλά επιτόκια από τις αγορές, οι οποίες φυσικά και δεν θα μας δανείσουν, από το να μας δανείζει χαμηλότοκα το ΔΝΤ!!! Ναι, έτσι απλά.

Το μόνο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η δική μας – έκδηλη πλέον -ανικανότητα και όχι η τρόικα. Ποιος διαφωνεί π.χ με την πρόταση της τρόικα οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο να αμείβονται με τον ίδιο μισθό με τον οποίο αμείβονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά να μην είναι και μόνιμοι; Πού βρίσκει κανείς το λάθος στην πρότασή της να σταματήσουν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές (οι οποίοι δεν δουλεύουν) να αμείβονται ή στην απαίτησή της να παταχθεί άμεσα το λαθρεμπόριο πετρελαίου;

Για να πάμε μπροστά χρειάζονται επενδύσεις τις οποίες πλέον μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει. Και όμως, στη συζήτηση στη βουλή δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη που να ενθαρρύνει επιχειρηματίες και επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, όπου το 36% είναι πτωχοί και το 26% άνεργοι. Αντιθέτως μάλιστα, το αποκαρδιωτικό, ασταθές πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με τα διαρκώς διογκούμενα γραφειοκρατικά εμπόδια, την καλλιέργεια φόβου, τη συνολική ποινικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, την καθιέρωση των φορολογικών αδικημάτων ως διαρκώς αυτόφωρων και την θολή νομοθεσία που ο κάθε εφοριακός ως βούλεται ερμηνεύει, απομακρύνουν ακόμη και τον πλέον «γενναίο» επενδυτή!

Σημείωση
Στη Ελλάδα, επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία δεν γίνονται. Εν τούτοις αν και είχαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα HORIZON ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα σήμαινε την αυτόματη μετεγκατάσταση κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, η πολιτεία μας αδιαφόρησε (αμφιβάλλω αν το γνώριζε καν), με αποτέλεσμα να χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία. Για να πάει η χώρα μπροστά δεν χρειάζεται μόνο κυβέρνηση. Πρωτίστως χρειάζεται καλή διακυβέρνηση.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer