Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως, όταν με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Δρα Ιστορικού Σπύρου Λουκάτου.
Ψήφισμα για την απώλεια Λουκάτου από το Σύνδεσμο Φιλολόγων
Κοινωνία
18/09/2014 | 23:00

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως, όταν με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Δρα Ιστορικού Σπύρου Λουκάτου.
Ο Σπύρος Λουκάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1915. ΄Ηταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστήριο στέλεχος του τοπικού ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μετά τη Βάρκιζα (1945) απολύεται από τη δημόσια Εκπαίδευση, όπου υπηρετούσε, ενώ αντιμετώπισε δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 βρισκόταν στην Αθήνα, όπου εργαζόταν στην ιδιωτική εκπαίδευση και αργότερα διορίζεται στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Παράλληλα επιδιδόταν με υπευθυνότητα και συνέπεια στην επιστημονική μελέτη και την αρχειακή έρευνα με αποτέλεσμα μια πλούσια συγγραφική συγκομιδή. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε πνευματικά μάχιμος, αλλά και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει κάθε νέο επιστήμονα.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης είχε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει πλήθος μελετών του στους τόμους της περιοδικής έκδοσής του «ΚΥΜΟΘΟΗ» και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το συγγραφέα, του είχε αφιερώσει τον 19ο τόμο του περιοδικού.
Επίσης ο εκλιπών είχε εμπιστευθεί στο Σύνδεσμό μας το εξαιρετικό του πόνημα «Η Επτανησιακή Πολιτική Σχολή των Ριζοσπαστών», το οποίο και εξέδωσε (2009).
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δ. Σ. αποφάσισε τα εξής:
1. Να παραστεί αντιπροσωπία του Δ.Σ. στη νεκρώσιμη ακολουθία.
2. Αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό για ενίσχυση του Γηροκομείου Αργοστολίου.
3. Να εκφραστούν θερμότατα συλλυπητήρια στους οικείους του.
4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και
στον υπό έκδοση 24ο τόμο του περιοδικού «KΥΜΟΘΟΗ»
5. Να αφιερώσει στη μνήμη του Σπύρου Λουκάτου την προγραμματιζόμενη για τις 22 Οκτω-
βρίου 2014 ημερίδα για το Ριζοσπαστισμό.
Α Ι Ω Ν Ι Α  Τ Ο Υ  Η  Μ Ν Η Μ Η ! !
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
O Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Ζαβιτσιάνος Νίκη Αλεξάτου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer