H βούληση και τα «σηκωμένα μανίκια», σπανίως είναι συμβατά με την «γλυκειά καρέκλα της εξουσίας»
ΦΙ.Κ.Ο.: Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους κυβερνητικούς βουλευτές
Πολιτική
15/09/2015 | 18:37

Τον Ιαν και Φεβ 2014, οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μου το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, ήλθαν να ολοκληρώσουν την κατακόρυφα πτωτική πορεία που τους επεφύλασσε ο  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η Δημοτική Αρχή που κλήθηκε να τον εφαρμόσει.

Η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις παρελάσεις του πρωθυπουργού και των Υπουργών της, υποσχόταν άμεση αποκατάσταση των ζημιών και επαναλειτουργία όλων των βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που ήσαν και είναι απαραίτητες σε τούτη εδώ την γωνιά της Κεφαλονιάς για να επιβιώσει:

 • Του λιμανιού, στο οποίο όλες οι εργασίες έχουν τελματώσει
 • Του οδικού δικτύου στο οποίο οι εργασίες ουδέποτε ξεκίνησαν-πλην ενός μικρού τμήματος- και ας δήλωνε ο αρμόδιος Υπουργός τον σεισμό ως ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».
 • Του δικτύου υδρεύσεως, που παραμένει προβληματικό, αφού μεγάλο μέρος του εντάχθηκε και απεντάχθηκε στο ΕΠΣΑ και ας εκκρεμεί η ριζική ανακατασκευή του ακόμη πολύ προ των σεισμών.
 • Των σχολείων που χορταριάζουν, αλλά ουδείς ενδιαφέρεται κι ας υπάρχουν και σημαντικές δωρεές για την ανακατασκευή των.
 • Των εργατικών κατοικιών, για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να επιβληθεί η κυβερνητική απόφαση κατεδάφισης, ανακατασκευής ή εξ ολοκλήρου κατασκευής που έχει ληφθεί.
 • Των δημοσίων κτιρίων, που προβλήθηκε κατά κόρον η προνοητικότητα να ασφαλισθούν, αλλά ουδεμία κινητικότητα έχει υπάρξει για την αποκατάστασή τους
 • Της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Θεάτρου, που ενώ προβάλλονται στους τουριστικούς οδηγούς της Κεφαλονιάς, παραμένουν ερείπια και ας αποτελούν τους μοναδικούς πνεύμονες πολιτισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ληξουριού και της Επαρχίας Πάλης.
 • Της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου
 • Των Εκκλησιών και νεκροταφείων
 • Παραλιακός δρόμος, μόλος-πεζοδρόμιο και αγκυροβόλιο Λεγατάτων.

Η απελθούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  που έκλεψε και έπαιξε με τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για ένα καλύτερο αύριο, επεφύλασε το χειρότερο για την ιδιαίτερη πατρίδα μου το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, αφού ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός  απλά «ήλθε, είδε και απήλθε».

Και μάλιστα έδωσε και λαβή στην Δημοτική Αρχή να δικαιολογήσει και να συνεχίζει να δικαιολογεί μέχρι και σήμερα την απόλυτη απραξία της υπό το πρόσχημα «λεφτά δεν υπάρχουν», έστω κι αν η ίδια αδιαφόρησε να διεκδικήσει και αυτά που δεδομένα της είχαν διαθέσει.

Και συγκεκριμένα δεν μας έδωσε ποτέ πειστικές απαντήσεις στα δύο θέματα που η παράταξη των  ΦΙ.Κ.Ο. ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

 1. Πού και πώς διέθεσε τα 2.000.000 ευρώ που ο εκλεκτός της ΝΔ πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διέθεσε για τους σεισμόπληκτους. Και εν πάσει περιπτώσει, πόσα και πώς χρησιμοποιήθηκαν επ΄ωφελεία των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, δηλαδή του ληξουριού και της Επαρχίας Πάλης.
 2. Γιατί ουδέποτε ήλθαν στον Δήμο, τα 5.000.000 ευρώ, που ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ πρώην Περιφερειάρχης Αττικής διέθεσε για τους σεισμόπληκτους.
 3. Ή αν επισήμως και εγγράφως η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ νέα Περιφερειάρχης Αττικής, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να εκτελέσει την δεδομένη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό το πρόσχημα της δεσμεύσεως και διαθέσεώς στην κεντρική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τώρα, όλα τα κόμματα που ευθύνονται για το γεγονός ότι το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης παραμένουν στην ίδια σχεδόν κατάσταση που την έφεραν οι σεισμοί, οι υποψήφιοι βουλευτές τους ζητούν την ψήφο μας, ώστε να κερδίσουν την έδρα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ουδείς όμως θέτει ως άμεση και απόλυτα δικαιολογημένη προτεραιότητα την επαναφορά του Ληξουριού και της Επαρχίας Πάλης στο προ των σεισμών επίπεδο ή και ακόμη καλύτερο.

Τονίζω την απόλυτη προτεραιότητα, γιατί σε μία οικογένεια  επιβάλλεται  να μην  αδιαφορείς για το αδύναμο ή πληγωμένο παιδί, αλλά να καταβάλεις την απαιτούμενη υπερπροσπάθεια για να ευρίσκονται όλα στο ίδιο υψηλό επίπεδο από πάσης πλευράς.

Γι αυτό όλοι όσοι θέλουμε να λέμε ότι εκπροσωπούμε και αγωνιζόμαστε «εν τοις πράγμασι» για την μικρή ή μεγάλη κοινωνία της αγαπημένης μας Κεφαλονιάς, επιβάλλεται να έχουν  πάντα κατά νου,  την βασική αρχή που οι ΦΙ.Κ.Ο. αποτύπωσαν στο προεκλογικό τους τετράπτυχο:

«Η Κεφαλονιά στο σύνολό της αποτελεί την υπ΄αριθμό 1 περιοχή ακραίων σεισμικών δραστηριοτήτων της Ευρώπης. Σήμερα είναι το Ληξούρι και η ΠΑΛΗ. Αύριο κάποια άλλη περιοχή και η Ευρώπη οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη της».

Ουδείς όμως από τους εν δυνάμει κυβερνητικούς υποψήφιους βουλευτές του Νομού μας έχει δηλώσει πειστικά, ότι, όχι απλά θα «πιέσει», αλλά θα «πολεμήσει», ώστε να τεθεί ως κεντρικός στόχος για την νέα Κυβέρνηση, η επαναφορά της ζωής στο Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης  στους προ των σεισμών ρυθμούς και σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Κύριοι υποψήφιοι και εν δυνάμει κυβερνητικοί βουλευτές, τα κόμματα εξουσίας μας ¨χόρτασαν¨ υποσχέσεις και ψέματα.

Οι μεν, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου υπόσχονταν και δεσμεύονταν αφειδώς διά του κ. Χρυσοχοϊδη για την διάθεση εκατομμυρίων για όλα τα απαιτούμενα  έργα.

Οι  δε, αφού έκλεψαν την ψήφο του Ελληνικού Λαού με την νέα έκδοση του «λεφτά υπάρχουν», μετά από αυτές κρύφτηκαν πίσω από το «λεφτά δεν υπάρχουν».

Κύριοι υποψήφιοι και εν δυνάμει κυβερνητικοί βουλευτές, αποδείξτε μας ότι δεν είστε και εσείς οπαδοί της «γλυκειάς καρέκλας της εξουσίας και δεσμευθείτε να παραιτηθείτε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αν  οι σεισμόπληκτες περιοχές της Κεφαλονιάς δεν αποτελέσουν ενεργό κεντρικό στόχο της νέας Κυβέρνησης.

Και κάτι ακόμη για τον χώρο των ΑμεΑ, από τον οποίο έχω θησαυρίσει εμπειρία δύο δεκαετιών περίπου. Σε χώρες με ευαισθησίες θα υπήρχαν παραιτήσεις Υπουργών και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης, αν ένα Ειδικό Σχολείο, όπως το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων, δεν έκανε αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επειδή σε αυτό δεν υπήρχε κανένας καθηγητής, αλλά  ΜΟΝΟ ο Διευθυντής.

Η Κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά», που ως εκ της φύσεώς της έπρεπε να είχε μεριμνήσει  ώστε  να αποτραπεί τέτοιο περιστατικό «αγρόν ηγόρασε».  Την δικαιολογώ απόλυτα! Έγινε και αυτή «συστημική κυβέρνηση», ακόμη και σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.

Ανέκαθεν τα κουδούνια τον Σεπτέμβρη, σπανίως κτυπούσαν  χαρούμενα στα Ειδικά Σχολεία. «Ψιλά γράμματα» που αν δεν διαθέτεις «γυαλιά ψυχής», σπανίως μπορείς να διαβάσεις.

Ο αγώνας για προστασία της ισότητας και των δικαιωμάτων, όλων των ατόμων μίας κοινωνίας, απαιτεί βούληση και «σηκωμένα μανίκια».

Την ίδια βούληση  και «σηκωμένα μανίκια»,  απαιτεί και ο συνεχής αγώνας επαναφοράς των ρυθμών ζωής, σε  κατεστραμμένες κοινωνίες όπως το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης.

Και αυτή η βούληση και τα «σηκωμένα μανίκια», σπανίως είναι συμβατά με την «γλυκειά καρέκλα της εξουσίας»

Κύριοι υποψήφιοι και εν δυνάμει κυβερνητικοί βουλευτές, αποδείξτε μας το αντίθετο πριν  ζητήσετε την ψήφο των  Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων!

Με εκτίμηση προς όλους σας

Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Παρίσης

Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer