Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή με πέρυσι, δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό - Χαμηλότερες οι τιμές στα φρέσκα θαλασσινά
Φθηνότερο από πέρυσι το σαρακοστιανό τραπέζι
Κοινωνία
24/02/2017 | 13:21

Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, αφού σύμφωνα με την σχετική έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού, ως προς τα φρέσκα προϊόντα, κυμαίνεται στο 3,9%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.

Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 – 67,6 ευρώ έναντι 47,3 – 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 – 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 – 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.».

Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι 11,8%, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι από 5 μέχρι 12 ευρώ και είναι αμετάβλητη με πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει από 12-15 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι μειωμένη 1,9%, το κατεψυγμένο το χταπόδι κοστίζει 5 – 12 ευρώ και η τιμή του είναι αμετάβλητη, τα μύδια κοστίζουν 2,8 – 3 ευρώ ( 12,1%).

Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 – 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή πέρυσι δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4,5 – 7 ευρώ το κιλό ( 3,5%), ο χαλβάς ο συσκευασμένος κοστίζει 6,5 – 11,5 ευρώ το κιλό ( -3,9%) , τα ντολμαδάκια η κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,7 – 2,2 ευρώ (5,1%) και το τουρσί το χύμα με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 -3 ευρώ το κιλό ( -4,3%) ενώ η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 1,7% χωρίς όμως να κατονομάζονται, από την ΕΣΕΕ, αναλυτικά τα είδη.

Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ απέστειλε και ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, η οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή, σύμφωνα με την οποία η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες. Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση».

Πηγή: protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ