Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει στο δίκτυο αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ» και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, προσυπέγραψε την διακήρυξη των «έξυπνων Νησιών» στις Βρυξέλλες
Υπέγραψε για τα “Έξυπνα Νησιά” και ο Σπύρος Γαλιατσάτος
Τουρισμός
03/04/2017 | 17:34

Μετά από πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η ΠΙΝ συμμετέχει στο δίκτυο αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ» και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, προσυπέγραψε στις 28 Μαρτίου την διακήρυξη των «έξυπνων Νησιών» (smart islands) στις Βρυξέλλες, σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την ΠΙΝ εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος υπέγραψε την προαναφερόμενη διακήρυξη αφ’ ενός και είχε σχετικές επαφές  με Ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφ’ ετέρου.

Ως προς το θέμα αυτό, το δίκτυο αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ», εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και παρουσία νησιών από όλη την Ευρώπη έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης». Η εκδήλωση παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό κοινό την Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία συντονίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης 36 εκπρόσωποι νησιωτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικτύων και φορέων από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, θεμέλιο λίθο της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».
Από την Ελλάδα τη Διακήρυξη υπέγραψαν, εκπροσωπώντας τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου κ. Στρατής Τζιμής, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Λεονταρίτης. Επίσης το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Κρήτης οι οποίες αναμένεται να υπογράψουν τη Διακήρυξη τις επόμενες ημέρες.
Την εκδήλωση φιλοξένησαν και στήριξαν ενεργά με την παρουσία τους 11 Ευρωβουλευτές, από την πλειοψηφία των κρατών μελών με νησιά, με επικεφαλής την κα. Εύα Καϊλή η οποία ανέφερε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος, προκειμένου η Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών να υιοθετηθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσημο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας Dominique Ristori. Ο κος Ristori τόνισε πως τα Ευρωπαϊκά νησιά διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες να υλοποιήσουν καινοτόμα έργα με θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς όπως το κλίμα, η ενέργεια, οι βιώσιμες μεταφορές κ.ά.
Στις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας συμμετείχαν ομιλητές από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Επιτροπή των Περιφερειών, η Διάσκεψη των Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών, η EURELECTRIC αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά όπως η ενεργειακή εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, τα μεγάλα κόστη μεταφοράς, η περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, ενώ παρουσίασαν και τις διαθέσιμες έξυπνες τεχνολογίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις πολιτικές που, αν συνδυαστούν αποτελεσματικά, μπορούν να δώσουν ώθηση στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών.
Ιδιαίτερης σημασίας για τις εξελίξεις που δρομολογούνται γύρω από τα νησιά ήταν και η αναφορά του εκπροσώπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Μάλτας, η οποία αυτό το διάστημα ασκεί την Προεδρία, στην Πολιτική Διακήρυξη για τα Νησιά που θα υπογραφεί στη Βαλέτα στις 18 Μάϊου στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer