Ο διάκοσμος με τους ανάγλυφους ρόδακες
Τύμβος Aμφίπολης: Ο οκτάφυλλος ρόδακας φωτογραφίζει τον “ένοικο”
Πολιτισμός
30/08/2014 | 00:06

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης :

“Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων” , όπως φαίνεται στην παρακάτω  εικόνα:

Οι ρόδακες είναι ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο Ήλιος της Βεργίνας  έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους  σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους  καθέτως.

Στην παρακάτω εικόνα  είναι η λάρνακα του Φιλίππου, όπου φαίνονται  οριζόντια οι δεκάφυλλοι ρόδακες

Το πόσο σημαντικό έμβλημα ήταν στην αρχαιότητα ο ρόδακας φαίνεται από το γεγονός ότι έχει απαντηθεί σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer