Μήνυμα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ για την 25η Μαρτίου
Το 1821 διδάσκει: Στις επαναστάσεις του μέλλοντος με παρακαταθήκη το ιστορικό παρελθόν
Κοινωνία
22/03/2016 | 19:49

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τη νέα γενιά να βγάλει συμπεράσματα από την επανάσταση του 1821. Η ιστορία διδάσκει πως οι λαοί, τα κινήματα και οι πραγματικές επαναστάσεις, αποτελούν το μοχλό κίνησης της ιστορίας προς τα μπρος. Όταν ένας λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει τίποτε δεν τον σταματά. Οι λαϊκές επαναστάσεις έχουν την ικανότητα να νικούν ακόμη και αντιπάλους που για δεκάδες χρόνια μοιάζουν ανίκητοι.

Το 1821 η αστική τάξη της χώρας μας εκπλήρωσε τον προοδευτικό της ρόλο, μπαίνοντας επικεφαλής του αγώνα, ενάντια στην ιστορικά ξεπερασμένη οθωμανική αυτοκρατορία, με την οποία συνέπρατταν οι φεουδάρχες, οι ντόπιοι δυνάστες και η διεθνής Ιερά Συμμαχία. Η εξέγερση των ελλήνων ωρίμασε ιδεολογικά μέσα στο περιβάλλον το οποίο είχε διαμορφώσει η Γαλλική Επανάσταση και οι άλλες μεγάλες αστικές επαναστάσεις της εποχής. Με όλες τους τις δυνάμεις ρίχτηκαν στη μάχη η φτωχολογιά, όλοι οι καταπιεζόμενοι από την ασφυξία των φεουδαρχικών δομών. Σήμερα, η σήψη, η κρίση, ο ανθρώπινος πόνος, ο πόλεμος που αναδύονται από παντού γύρω μας εκφράζουν το ξεπέρασμα της αστικής κοινωνίας και τις οδύνες του καινούριου. Αντί Ιερά Συμμαχία σήμερα έχουμε ΝΑΤΟ και ΕΕ να αλυσοδένουν τους λαούς. Δεν έχουμε πια φεουδάρχες αλλά τραπεζίτες και μονοπωλιακούς ομίλους να συσσωρεύουν πλούτο πάνω στην προσφυγιά και στη δυστυχία των πολλών, με τις κυβερνήσεις να τους υπηρετούν. Σήμερα, λοιπόν, άλλες δυνάμεις – οι σημερινοί εκμεταλλευόμενοι – είναι φορέας της αναγκαίας και σήμερα ρήξης με το παλιό.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει πως καμία «εθνική συναίνεση» και «ομοψυχία» δεν υπήρξε ποτέ – και δε μπορεί να υπάρξει – ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζουν το ιστορικό παρελθόν και σε εκείνες που εκφράζουν το μέλλον. Να χτυπήσουμε το σύγχρονο ραγιαδισμό στους ισχυρούς και να «κολυμπήσουμε» στον επαναστατικό και εξεγερτικό χαρακτήρα του 1821.

Γιατί ο λαός μας, όλοι οι λαοί του κόσμου, παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, θα γράψουν ξανά λαμπρές σελίδες για να γίνουν πράγματι, οριστικά και τελεσίδικα, αφέντες στον τόπο τους.

Αργοστόλι 23/3/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer