Πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε ξενοδοχεία της Σκάλας με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος, Διονύση Γεωργόπουλο
Το ΚΚΕ για τον τουρισμό στα νησιά μας
Πολιτική
13/09/2015 | 09:43

Πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε ξενοδοχεία της Σκάλας με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος, Διονύση Γεωργόπουλο. Ο υποψήφιος βουλευτής συζητώντας με  τους εργαζόμενους  μεταξύ των άλλων τόνισε:

Την ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τον κλάδο, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Ο κλάδος του τουρισμού προβάλλεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα από το 2012, ως «ατμομηχανή» της οικονομίας, ως θετικό παράδειγμα για τις δυνατότητες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει στη φάση της ανάκαμψης, η οποία προβάλλεται και ως το «φάρμακο» για την καταπολέμηση της ανεργίας και των άλλων οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Η πραγματικότητα του κλάδου, βέβαια, επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου: Πράγματι, ο κλάδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια συνεχώς παρουσιάζει στοιχεία αυξημένης κερδοφορίας και τζίρου, ωστόσο κάθε άλλο παρά το ίδιο συμβαίνει με τις απολαβές και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι…

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του κλάδου για το 2014, παίρνοντας υπόψη μάλιστα ότι το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τους πορεία: Το 2014, την ίδια ώρα που οι ξενοδόχοι είχαν ρεκόρ εσόδων (13,5 δισ. ευρώ) και νέο ρεκόρ αφίξεων (22 εκατομμύρια τουρίστες), οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έβαλαν στην τσέπη μόλις το 6% (800 εκατ. ευρώ), δούλευαν με μισθούς στον πάτο, ευέλικτα ωράρια, εντατικοποίηση, σε πολλές περιπτώσεις με καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, με μηνιαίες συμβάσεις, για να «στηριχτεί» η «ατμομηχανή της οικονομίας»…

Γι’ αυτά τα αποτελέσματα πανηγύριζαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι μεγαλοξενοδόχοι, την ώρα που η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, γιατί το εισόδημα είναι τσακισμένο, ενώ οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια είναι απλησίαστες. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια με μεροκάματα πείνας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Η οργή των ξενοδοχοϋπαλλήλων να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κλιμάκια του κόμματος «οργώνουν» ξενοδοχεία του νησιού, τις «πιάτσες» των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Συζητούν με εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν. Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύουν τα προβλήματα σε μια σειρά χώρους.

Κοινό στοιχείο σε όλες τις συζητήσεις είναι η οργή και η αγανάκτηση της πλειοψηφίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την ένταση της εκμετάλλευσης, τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν από τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου. Ιδίως των νέων του κλάδου, που κάνουν πρακτική ή δουλεύουν με τα προγράμματα μαθητείας, ατελείωτα 12ωρα για 200 και 300 ευρώ, ενώ πολλές φορές μένουν απλήρωτοι για μήνες.

Γενικά, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ήρθαν αντιμέτωποι και αυτή τη σεζόν με τις ατομικές συμβάσεις, με νέες μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, το τσεκούρι στο Ταμείο ανεργίας και το εφάπαξ, την επέκταση της μαθητείας και της επιδοτούμενης απασχόλησης (5μηνα κ.λπ.), τις αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Πολλοί απ’ αυτούς, κυριολεκτικά, έφτυσαν αίμα, λιποθύμησαν, τους έφυγε η μέση, απολύθηκαν χωρίς να μπορούν να δουλέψουν για να φτάσουν στη σύνταξη, σκοτώθηκαν μέσα στα 5άστερα κάτεργα, για να αυγατίσουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Επιπλέον, τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα και οι γιατροί εργασίας ανύπαρκτοι. Για να έρθει το τρίτο μνημόνιο της αριστερής κυβέρνησης, της κυβέρνησης της «ελπίδας», που στήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα, δίνοντάς τους το τελευταίο χτύπημα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.

Μπροστά στις εκλογές, παντού επικρατεί το συναίσθημα της απογοήτευσης, για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επαναφορά των συμβάσεων και το σκίσιμο των μνημονίων, κυριαρχεί και η αγανάκτηση για την κοροϊδία που υπέστησαν.

Μεγάλο μέρος του κλάδου αναγνωρίζει πλέον ότι μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων, με τις παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή για τα προβλήματά τους, αλλά κυρίως με την πρωτοπόρα δράση του στους αγώνες και μέσα στους χώρους δουλειάς, με τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και τις παραστάσεις στην εργοδοσία του κλάδου σε ξενοδοχεία για απλήρωτους μισθούς, «μαύρη» εργασία και ωράρια – λάστιχο.

Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να δοθούν χρωστούμενα ρεπό, να πληρωθούν ορισμένες υπερωρίες σε ορισμένα ξενοδοχεία και κυρίως να σπάσουν σε ένα βαθμό ο φόβος και η απογοήτευση που κυριαρχούν στον κλάδο.

Μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα

Το τελευταίο 7μηνο καταρρίφθηκε ο μύθος της «αλλαγής» με την κυβέρνηση της «αριστεράς». Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουν πλέον πικρή πείρα και χειροπιαστά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να βγάλουν πολύ περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι σωστά πολιτικά συμπεράσματα, να μην πέσουν ξανά στις παγίδες που τους στήνει το σύστημα. Δεν πρέπει να παγιδευτούν στα ψεύτικα διλήμματα που είτε αφορούν το νόμισμα, είτε αφορούν ποια κυβέρνηση θα πάρει το τσεκούρι για να τελειώσει τη σφαγή. Να μην τους ενδιαφέρει ποια κόμματα θα είναι αυτά που θα εφαρμόζουν μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους ώστε πάντα να πληρώνουν η εργατική τάξη και ο λαός είτε την ανάπτυξη, είτε την καπιταλιστική κρίση.

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από το πρόσφατο παράδειγμα με το δημοψήφισμα, που είναι ενδεικτικό. Ανάμεσα στο «ΝΑΙ» και στο «ΟΧΙ» στοιχήθηκαν συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων και άλλων καπιταλιστών που ταυτόχρονα πίεζαν, απειλούσαν, τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους ώστε να στοιχηθούν και αυτοί πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Δηλαδή, στην εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Είναι οι ίδιοι μεγαλοξενοδόχοι, που μαζί και με άλλες Ενώσεις καπιταλιστών ανά κλάδο, μετά τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξέφρασαν ανοιχτά και επίσημα τη στήριξή τους σ’ αυτήν. Αυτό συμβαίνει και με τη στήριξη που παρέχουν στην Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και την κατάληψη θέσης Αντιπεριφερειάρχη από την Ένωση Ξενοδόχων.

Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, με ποιανού το μέρος ήταν όλοι αυτοί που υπερασπίζονται υποτίθεται τα συμφέροντά τους, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι τούς μείωναν το μισθό με ατομική σύμβαση; Με ποιο μέρος ήταν όλοι αυτοί, όταν οι ξενοδόχοι υποχρέωναν σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών; Την ώρα που σακατεύονταν οι εργαζόμενοι, την ώρα που απολύονταν; Σε αυτές τις εκλογές να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στήριξαν τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, που στήριξαν νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοξενοδόχους, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι όμως ώρα να αναδειχθούν και οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού. Είναι αυτοί που την περίοδο της άγριας επίθεσης έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών, μπροστά στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν έβγαζαν τσιμουδιά! Είναι οι ίδιοι που στήνουν τώρα αρχαιρεσίες του σωματείου «στα μουλωχτά», με συνελεύσεις «εξπρές», για να καπαρώσουν θεσούλες στο σωματείο, για λογαριασμό της εργοδοσίας, χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να ενισχύσουν το ταξικό σωματείο ξενοδοχοϋπάλληλων και επισιτισμού του Νομού που στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό είναι ένα ακόμα κριτήριο ψήφου

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία η πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη κριτήριο ψήφου.

Για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Είναι ανάγκη η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, η αναψυχή, η επαφή με τη φύση, τον Πολιτισμό, η φυσική άσκηση. Όσο ο τουρισμός, γενικά η οικονομία, είναι βασισμένος στο κέρδος, θα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.

Για το ΚΚΕ ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, δηλαδή στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, όπου τα μεγάλα ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια, εργοστάσια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, η γη, είναι λαϊκή περιουσία και αξιοποιούνται μέσω ενός πανεθνικού κεντρικού σχεδιασμού, με σκοπό της παραγωγής όχι το κέρδος αλλά την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Μόνο με την προϋπόθεση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί ο τουρισμός να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του καθολικού δικαιώματος στις διακοπές.

Αξιοποιώντας την πλούσια πείρα τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης και όλης της χώρας πρέπει να κάνουν τώρα το βήμα: Να ψηφίσουν ΚΚΕ, να το ενισχύσουν παντού, τη δική τους δύναμη, τη δύναμη της αλήθειας, του αγώνα, της ανατροπής!

Τα αντιλαϊκά μνημόνια δεν βελτιώνονται. Αντιπαλεύονται με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer