Στα χέρια της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, κυρίως στην περιφέρεια, βρίσκονται ήδη από το πρωί της Δευτέρας τα δελτία της πολιτικής επιστράτευσης
Συνεδριάζουν οι ΕΛΜΕ για την απεργία μέσα στις πανελλαδικές
Κοινωνία
14/05/2013 | 14:51

Στα χέρια της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, κυρίως στην περιφέρεια, βρίσκονται ήδη από το πρωί της Δευτέρας τα δελτία της πολιτικής επιστράτευσης, η ισχύς των οποίων ξεκινά από αύριο Τετάρη μεσημέρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, εν τω μεταξύ, σήμερα σε όλες τις ΕΛΜΕ πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασιστεί η υιοθέτηση ή η απόρριψη επί της  εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της εισήγησης, σε κάθε Γενική Συνέλευση απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή αν κάτι άλλο προβλέπει των Καταστατικών τους.

Αύριο θα συνέλθουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στην Αθήνα για να λάβουν την οριστική απόφαση.

Η  εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις είναι η εξής:

Πρόγραμμα Δράσης:

1. Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων
2. Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας
3. Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα
4. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013
5. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων

1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
6. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
7. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη

8. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα

9. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.

Έχασαν την πρώτη νομική «μάχη» οι συνδικαλιστές

Παράλληλα, έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε» την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer