Τι είπε ο πρόδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στην Κλειστή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ
ΣΕΤΕ: Η τουριστική σεζόν μπορεί να σωθεί αν υπάρξει συμφωνία
Τουρισμός
29/05/2015 | 10:18

Στην 23η Κλειστή Συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ μίλησε ο πρόεδρός του, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας τα εξής: «Μπορούμε να σώσουμε τη χρονιά και τον στόχο των 25 εκατ. αφίξεων, με προϋπόθεση να κλείσει η συμφωνία και ανάλογα με τη φορολόγηση του τουρισμού».

Ο κ. Ανδρεάδης συνεχίζοντας την ομιλία του έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη για ανατροπή του αρνητικού κλίματος, που «αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στον τουρισμό», που μπορεί να επιτευχθεί με το τέλος των  διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπουν σταθερές  βάσεις της ανοδικής πορείας του τομέα του τουρισμού για το 2016.
Πιστή στη  δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ότι ο συντελεστής ΦΠΑ δεν θα αλλάξει έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και το ότι «η πρόταση και η διαπραγμάτευση θα είναι στα πλαίσια του να είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα», παρέμεινε και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, κατά τη διάρκεια του  χαιρετισμού της στη Τακτική Γενική Συνέλευση. Την ίδια ανησυχία για την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ τόνισε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Κόνσολας  και μάλιστα τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει ανάσχεση για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς από τον Αύγουστο, ενώ η βουλευτής του Ποταμιού κα. Ταχιάου υπερασπίστηκε την πρόταση  του κόμματός της ότι ο ΦΠΑ στον τουρισμό δεν πρέπει ν’ αυξηθεί πάνω από 8%, κάνοντας το διαχωρισμό του συντελεστή του τουρισμού από  τον συντελεστή της εστίασης.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2014, με 24 εκατ. αφίξεις (21,5 εκατ. χωρίς την κρουαζιέρα) και 13,5 δισ. ευρώ έσοδα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 15η θέση παγκοσμίως από πλευράς αφίξεων και στη 19η θέση από πλευράς εσόδων. Σε ό,τι αφορά δε την αναλογία τουριστικών εσόδων σε σχέση με τον πληθυσμό, η χώρα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.
Υπογράμμισε την ανάγκη να αναθερμανθούν οι επενδύσεις στον τουρισμό, οι οποίες σήμερα είναι στο 20% του ζητούμενου στόχου, τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει  «να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών λιμένων, όπου με τις ανταγωνιστικές τιμολογήσεις τους (οι οποίες πρέπει να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, πέρα από το τίμημα), να επιτύχουμε την πολυπόθητη αποτελεσματικότητα, την προσέλκυση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού». Ένα ακόμη αγκάθι στον τουρισμό είναι τα  προβλήματα της έκδοσης visa Schengen, ενώ αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε τη θέση του ΣΕΤΕ για «μια αύξηση του τουριστικού πακέτου ως τα ανώτερα όρια του μέσου όρου των ανταγωνιστών μας».
Βασικός μας στόχος τόνισε ότι είναι  να παραμένει ο ελληνικός τουρισμός «μια βιώσιμη λύση για την κοινωνία, ειδικά στις τοπικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».

Πολλά τα εκκρεμή ζητήματα που απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε σε «ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, στη κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος πενταετίας ή έστω δεκαετίας, στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και τη χαρτογράφηση του αιγιαλού, την αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα, τη συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει το ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, στα ποσοστά επιδότησης να διαμορφωθούν από 20% έως 30% με ένταξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης, καθώς και στην έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Επίσης ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και της ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών πρότυπων αστεριών και κλειδιών από το υπουργείο Τουρισμού και την πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων.

Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στην Κλειστή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Αγαπητά Μέλη του ΣΕΤΕ,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στην 23η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Η παρελθούσα χρονιά έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρουσα με πολλαπλές προκλήσεις για τον ΣΕΤΕ. Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουμε πετύχει πολλά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και έχουμε καταγράψει ένα ιστορικό ρεκόρ αφίξεων – 24 εκατ. τουριστών – με έσοδα ?13,5 δισ., την ανάδειξη της Ελλάδος στην 15η θέση παγκοσμίως από πλευράς αφίξεων και την 19η θέση από πλευράς εσόδων. Ο ΣΕΤΕ έχει πλέον αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων συνεχίζει να αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.

Αδιαμφισβήτητα, το 2014 ήταν η χρυσή χρονιά μας. Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι. Η τοπική οικονομία αναθάρρησε.  Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων.

Παράλληλα όμως παραμένω προβληματισμένος με το τεράστιο φορτίο που έχει εναποτεθεί στους ώμους του ελληνικού τουρισμού, για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ως ένας από τους τελευταίους εξωστρεφείς τομείς που μπορούν ακόμα να συμβάλουν. Ως πότε όμως;

Στο δύσκολο κλίμα των τελευταίων ετών, ο ΣΕΤΕ δείχνει σταθερά τον δρόμο της συνένωσης και της εξεύρεσης ορθολογικών λύσεων, με αιχμή του δόρατος την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μας, την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς και την αναρρίχησή του σε υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Η στόχευσή μας ήταν και είναι να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Ο τουρισμός να συμβάλει άμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάθε χρόνο, στους τομείς των υπηρεσιών, με υψηλή εξειδίκευση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Βασική μας στόχευση επίσης παραμένει ο ελληνικός τουρισμός να είναι μια βιώσιμη λύση για την κοινωνία, ειδικά στις τοπικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Η ενεργοποίηση του τουρισμού ως εφαλτήριο για την διάδοση και ωρίμανση της οικονομίας των υπηρεσιών με ταυτόχρονη σύνδεσή του με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέσω της γαστρονομίας και της βιομηχανίας τροφίμων και με συνεχή υιοθέτηση υψηλής τεχνολογίας, πιστεύουμε  ότι μπορεί να αποτελέσει την μελλοντική διέξοδο για τις παρούσες, αλλά και επερχόμενες γενιές Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι,

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιμηκυμένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης μας με τους δανειστές, έχει ξεκινήσει να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στον τουρισμό. Με το πέρας της διαπραγμάτευσης και με την επίτευξη της συμφωνίας θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί το κράτος σε όλους τους τομείς και στον τουρισμό. Ακόμα προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, αν και μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο των 25 εκατ.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αν πάρουμε ως βάση τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων, πρέπει να τεθούν από σήμερα οι βάσεις για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία το 2016.

Οι όποιες επενδύσεις ή προγράμματα επενδύσεων, που έχουν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικοοικονομικό τοπίο, πρέπει να αναθερμανθούν. Το τραπεζικό πρέπει άμεσα να υποστηρίξει με ρευστότητα της υγιείς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, πρόβλημα που επανειλημμένα έχουμε θίξει τα τελευταία χρόνια παρόλες τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών λιμένων, όπου με τις ανταγωνιστικές τιμολογήσεις τους (οι οποίες πρέπει να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, πέρα από το τίμημα), θα επιτύχουμε την πολυπόθητη αποτελεσματικότητα, την προσέλκυση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της έκδοσης visa Schengen. Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε σύμφωνοι με μια αύξηση του τουριστικού πακέτου ως τα ανώτερα όρια του Μ.Ο. των ανταγωνιστών μας. Μόνο έτσι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Είναι πολλά, όμως, ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν:

Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax rate 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα.

Η κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος 10ετίας θα βοηθούσε στην δημιουργία κλίματος σιγουριάς και θα αναθάρρηνε επενδυτικά κεφάλαια να εστιασθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να ξεχάσουμε ότι μέσω της θετικής εικόνας της χώρας μας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να ξεκινήσει μια βαθμιαία ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς ακινήτων με ενδιαφέρον ξένων τουριστών για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.

Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ κατ’ έτος ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021.

Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% – 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως προβλέπει και η μελέτη του ΣΕΤΕ.

Πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας  των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης. Τέλος η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου αεροδρομίου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.

Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.

Η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που προβλέπεται στους 2 τελευταίους τουριστικούς νόμου και ειδικότερα εκείνης που αφορά σε προδιαγραφές καταλυμάτων.

Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε ήδη σηκώσει τα μανίκια μας και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, να κάνουμε την αυτορρύθμισή μας ως τομέας, να καινοτομήσουμε προσφέροντας γνώση και ποιοτικές υπηρεσίες. Να έρθουμε πιο κοντά στους μικρούς επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες, με λίγα λόγια να συνεχίσουμε απερίσκεπτοι τον δύσκολο δρόμο της επίτευξης των στόχων μας, οι οποίοι υποστηρίζουν έμπρακτα την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Και έχουμε πολύ συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς θα το κάνουμε αυτό.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον του τόπου μας. Έχουμε όλοι μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις να ξανακτίσουμε το όραμα, να ανοίξουμε τον δρόμο και να δικαιώσουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων συμπολιτών μας, που θα αποτελέσουν τον κορμό ενός ποιοτικότερου και πιο ανταγωνιστικού μελλοντικού τουριστικού προϊόντος.

Θα ήθελα τον λόγο να πάρουν οι τρεις Γενικοί Διευθυντές του ΣΕΤΕ, της MarketingGreece και του ΙΝΣΕΤΕ, για να έχετε μια πλήρη εικόνα για όλα αυτά που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο, με πολύ κόπο, ώρες εργασίας, κοινή προσπάθεια και θάρρος, αλλά και για αυτά που προγραμματίζουμε.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την υποστήριξη, την ενεργή συμμετοχή τους, τις ιδέες τους, το πάθος τους και την ατελείωτη όρεξη για δουλειά, όπως και όλα τα στελέχη των ΣΕΤΕ, Marketing Greece, ΙΝΣΕΤΕ.

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης

Πρόεδρος ΔΣ

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer