Το αρτηριοσκληρωτικό κράτος πρέπει να υπερνικηθεί αλλιώς δεν έχουμε καμία τύχη
Σγουρός: Η βοήθεια προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά άργησε τρία χρόνια
Πολιτική
31/03/2017 | 12:19

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, είχε αποφασίσει ομόφωνα (με τη με αρ. 42/2014 απόφασή του) να συνδράμει την πληγείσα από ισχυρό σεισμό περιοχή της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας.

Για την εκταμίευση του ποσού προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε ζητηθεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τις ισχύουσες τότε διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια Αττικής αποδείκνυε την έμπρακτη αλληλεγγύη της, ενώ έλυνε και τα χέρια του κράτους αφού τα χρήματα προέρχονταν από το αποθεματικό της και δεν θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο πολλές από τις πληγές που άφησε ο εγκέλαδος παραμένουν ανοικτές, για να αποφασίσει επιτέλους η Κεντρική Διοίκηση με το άρθρο 57 του Ν. 4456/2017 να επιτρέψει νομοθετικά τη διάθεση και εκταμίευση του ποσού.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (είναι το 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξη) και με τα χρήματα που θα διατεθούν θα πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης σχολικών υποδομών, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου και κοινόχρηστων χώρων στο Ληξούρι.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση : «Αυτά που συμβαίνουν με το κεντρικό κράτος δεν έχουν προηγούμενο και πραγματικά δεν ξέρει κανείς, εάν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει.  Διότι ναι, η νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, έστω και τρία χρόνια μετά το σεισμό, συνιστά μια θετική εξέλιξη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, πόσω μάλλον όταν οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Ο χρόνος όμως που απαιτήθηκε για να ληφθεί αυτή η απόφαση, δείχνει ότι η απόσταση που χωρίζει την κεντρική διοίκηση από την πραγματικότητα είναι χαοτική. Εάν δεν υπερνικηθεί το αρτηριοσκληρωτικό κράτος δεν έχουμε καμία τύχη. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και οι ζημιές που άφησε ο εγκέλαδος στην Κεφαλονιά να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»

Και πρόσθεσε «Η σωστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αποθεματικού τέτοιου που μας επέτρεπε σε μια επείγουσα στιγμή να σταθούμε αρωγοί στους συμπολίτες μας, που μας είχαν πραγματικά ανάγκη. Αυτό θα πει σωστή διαχείριση. Η ύπαρξη επαρκούς αποθεματικού δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος στις λειτουργίες και υποχρεώσεις του».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer