Άνοιγμα στην αγορά εργασίας θα έχουν 2.000 απόφοιτοι σε επτά ειδικότητες των ΕΠΑΛ, μέσω του προγράμματος της μαθητείας που ξεκινάει καθολικά στην τεχνική εκπαίδευση
Πρόγραμμα 9μηνης πρακτικής εργασίας για 2.000 αποφοίτους ΕΠΑΛ
Κοινωνία
02/03/2017 | 11:15

Άνοιγμα στην αγορά εργασίας θα έχουν 2.000 απόφοιτοι σε επτά ειδικότητες των ΕΠΑΛ, μέσω του προγράμματος της μαθητείας που ξεκινάει καθολικά στην τεχνική εκπαίδευση.

Περίπου 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και οι ενδιαφερόμενοι (ηλικίας 18-24 ετών) έχουν διορία έως και τις 6 Μαρτίου να συμπληρώσουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Το ζωτικό κομμάτι του προγράμματος μαθητείας είναι το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για «πρακτική» που προσφέρεται σε απόφοιτους Λυκείου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την ειδικότητά τους.

Οι θέσεις

Μιας και πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό, το Δημόσιο έχει «σηκώσει» γι’ αρχή στις πλάτες του το μεγαλύτερο μέρος του εγχειρήματος. Το 75% των θέσεων που διατίθενται αφορά σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, ΔΕΗ, δήμους, ΟΑΣΑ, υπηρεσίες στρατού). Μόλις το 25% των θέσεων αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις, με το υπουργείο Παιδείας να ευελπιστεί να αντιστρέψει τα παραπάνω ποσοστά στις επόμενες φάσεις του προγράμματος.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση (σ.σ. είχαν προηγηθεί τρία πιλοτικά προγράμματα) της μαθητείας με επτά ειδικότητες από τις συνολικά 36 που διδάσκονται στα ΕΠΑΛ. Από το νέο σχολικό έτος σχεδιάζεται νέο «κύμα» αποφοίτων σε προγράμματα μαθητείας με διευρυμένη λίστα ειδικοτήτων.

Στο ενδιαφέρον των αποφοίτων ΕΠΑΛ αλλά και στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος ποντάρει άλλωστε η ηγεσία, ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον των ιδιωτών στο πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψηφίων που στην πρώτη φάση καλύπτουν μόλις 500 θέσεις.

Τάξη μαθητείας

Πρόκειται για μεταλυκειακό έτος διάρκειας εννέα μηνών. Περιλαμβάνει επτά ώρες την εβδομάδα εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας (μία φορά την εβδομάδα) και πρόγραμμα εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας 28 ώρες (τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν αμοιβή για την εργασία τους στην επιχείρηση, το 75% επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη καθ’ όλο το εννεάμηνο.

Οι απόφοιτοι του «Μεταλυκειακού Ετους – Τάξη Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 βάσει του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Σημειώνεται ότι ο απόφοιτος του ΕΠΑΛ λαμβάνει πτυχίο επιπέδου 4. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου, οι απόφοιτοι θα παρακολουθήσουν ένα φροντιστηριακό μάθημα 70 ωρών, με στόχο την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις πιστοποίησης μέσω ΕΟΠΠΕΠ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με fax ή αυτοπροσώπως στα ΕΠΑΛ έως τις 6 Μαρτίου.

Ειδικότητες:

* Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

* Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

* Τεχνικός Οχημάτων

* Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής & Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού Σχεδιαστής Δομικών Εργων και Γεωπληροφορικής

* Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

* Βοηθός Νοσηλευτή

Ημερομίσθιο

17,12 ευρώ είναι το ημερομίσθιο του μαθητευόμενου (16,84 ευρώ καθαρά)

Ασφάλιση

* Οι μαθητευόμενοι από την πρώτη ημέρα μαθητείας ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ και τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα μαθητείας.

* Ο χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πηγή: alfavita.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer