Η Κεφαλονιά είναι προικισμένη με τις δικές της χελώνες Καρέττα καρέττα, που έρχονται στο νησί κάθε καλοκαίρι για να αναπαραχθούν.
Προστασία φωλιών θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κεφαλονιάς
Οικολογία
17/07/2013 | 16:40

fwlia_xelwlwn2Αν έχετε πάει πρόσφατα σε κάποια από τις παραλίες κοντά στο Αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, στον Μακρύ Γιαλό της Λάσσης, ή στον Μέγα Λάκκο της Παλίκης, μπορεί να έχετε δει πάνω στην άμμο μια μικρή περίφραξη με ερυθρόλευκη ταινία κι ένα ταμπελάκι που γράφει πως πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Τι ακριβώς βρίσκεται εκεί, και γιατί υπάρχει η περίφραξη;
Η Κεφαλονιά είναι προικισμένη με τις δικές της θαλάσσιες χελώνες, του είδους Καρέττα καρέττα, που έρχονται στο νησί κάθε καλοκαίρι για να αναπαραχθούν και να αφήσουν τις φωλιές τους στις παραλίες με την πλούσια άμμο. Εκεί τα αβγά επωάζονται με την ζέστη του ήλιου για 55 ημέρες, μέχρι να βγουν τα μικρά χελωνάκια και να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την θάλασσα.
Κάθε πρωί, ερευνητές του προγράμματος Wildlife Sense περπατάνε στις παραλίες όπου βγαίνουν οι χελώνες, για να βρουν τα ίχνη τους και να προστατέψουν τις φωλιές. Όταν βρουν μια φωλιά, ψάχνουν να βρουν ακριβώς που βρίσκονται τα αβγά, ώστε να τα προστατέψουν σωστά. Λίγα καλάμια, μια ταινία, και ένα ταμπελάκι είναι συνήθως αρκετά για την επώαση, αφού το μόνο που χρειάζονται είναι να μην πατήσει, οδηγήσει, ή σκάψει κανένας την άμμο κοντά στα αβγά.
Όταν όμως κοντεύουν να βγουν τα χελωνάκια, χρειάζονται λίγη παραπάνω προστασία. Τότε οι ερευνητές θα πάνε στις φωλιές το βράδυ για να δουν ποιες φωλιές έχουν δυνατά φώτα κοντά τους, στην παραλία ή και πίσω από αυτήν• αυτά τα φώτα θα πρέπει να σβήσουν ή να καλυφθούν, ώστε τα χελωνάκια να μην χάσουν τον δρόμο προς την θάλασσα.
Έτσι, με μια απλή προσπάθεια και με την θετική ανταπόκριση που βρίσκουμε από το προσωπικό του Δήμου και τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, οι παραλίες που κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες μπορούν να είναι και οι παραλίες που απολαμβάνουν και οι επισκέπτες μας και εμείς οι ίδιοι. Είναι όντως τόσο απλό να σώσουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό της Κεφαλονιάς από την εξαφάνιση, θα ήταν απλά κρίμα να μην γίνεται.

fwlia_xelwnwn

Νίκος Βαλλιάνος – Wildlife Sense

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer