Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει σχετικά με την προστασία του ελαιόκαρπου από τον δάκο, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά καταστροφικά αποτελέσματα της δακοπροσβολής
Πριν ο δάκος «θερίσει» τις ελιές
Οικολογία
16/06/2014 | 18:58

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει σχετικά με την προστασία του ελαιόκαρπου από τον δάκο, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά καταστροφικά αποτελέσματα της δακοπροσβολής.

Αντίθετα με τον άνθρωπο, ο δάκος δεν διαθέτει την απαραίτητη νευρική υποδομή και νοημοσύνη για να μαθαίνει, να θυμάται, να επιλέγει και να αποφεύγει. Αντιδρά αυτόματα στα ερεθίσματα που δέχονται τα αισθητήρια όργανά του, όπως εμείς βήχουμε ή φταρνιζόμαστε αυτόματα, ανεξάρτητα από την βούλησή μας. Περιπλανώμενος, στριφογυρίζει, μυρίζεται και εξερευνά συνεχώς το περιβάλλον.

Το πρόβλημα του δάκου εκτός από εντομολογικό και γεωργό-οικονομικό είναι και πρόβλημα οικολογικό και δημόσιας υγείας. Η οικολογική του διάσταση μεγεθύνεται λόγω της έκτασης που έχει πάρει η ελαιοκαλλιέργεια στα νησιά μας. Το ανθρωπογενές περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας σχεδόν ταυτίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής ώστε να μη δηλητηριάζουμε και αποσταθεροποιούμε τα οικοσυστήματα από τα όποια εξαρτάται και η επιβίωση μας. Ο σημερινός τρόπος προστασίας της ελαιοπαραγωγής με τους δολωματικούς ψεκασμούς παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής, την αναποτελεσματικότητα και την αναγκαστική διαχείριση εντομοκτόνων δηλητηρίων.

Επομένως, παρά την αναγκαία κρατική φροντίδα η προστασία του ελαιόκαρπου είναι και ιδιωτικό πρόβλημα του κάθε ελαιοπαραγωγού. Συνίσταται στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να επιτύχει το ζητούμενο και εφικτό σήμερα «πρασίνισμα» της φετινής ελαιοπαραγωγής τους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός προτρέπει τον Κεφαλλονίτη και Θιακό ελαιοπαραγωγό να μην αφήσει το δάκο να δράσει ανενόχλητος. Χρησιμοποιήστε την γνώση που παρέχουν οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού στο Αργοστόλι για να σώσετε την σοδειά σας και να προφυλάξτε την υγεία σας και την υγεία των άλλων.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer