Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ρυθμίζεται επίσης σειρά θεμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Ποιες κατηγορίες φοιτητών δικαιούνται μετεγγραφή το έτος 2014-15
Κοινωνία
02/05/2014 | 17:26

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, ενώ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον τρόπο των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς και στην αναγνώριση τίτλων σπουδών ξένων πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία των 149 σελίδων που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, χωρίς ειδικά κριτήρια (εισοδηματικά κ.ά.) θα μπορούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος (2014-15) να παίρνουν μετεγγραφή σε ομοειδές τμήμα με αυτό στο οποίο θα εισαχθούν, οι υποψήφιοι οι οποίοι υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.).

Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και σε όσους έχουν αδελφό ή αδελφή που φοιτά μακριά από την οικογενειακή έδρα και δεν έχει ξεπεράσει τα έξι έτη σπουδών.

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ρυθμίζεται επίσης σειρά θεμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, προβλέπεται η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, αρμόδιου για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2015-16, η δημιουργία του Τράπεζας θεμάτων Εξετάσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας που θα εφαρμοστεί από φέτος στην Α΄ τάξη Λυκείου και η ισοτιμία τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία.

Με την τροπολογία επανέρχεται το σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών, προβλέπονται ευεργετικές διατάξεις για τους υποψηφίους από την Κεφαλονιά, ενώ παρέχεται και στους υποψήφιους του 2012 η δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις με την κατηγορία του 10%.

Ειδικότερα, δικαιούχοι μετεγγραφών είναι οι εξής: α)πολύτεκνοι, β)γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα και γ)με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν, επίσης, οι ορφανοί, με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας ή τα πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer