Που διοργάνωσε η κίνηση πολιτών «Διάλογος-Διάδραση» σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Πετυχημένη η ανοιχτή συζήτηση για την οδική ασφάλεια
Κοινωνία
29/11/2014 | 17:34

Η Κίνηση ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Κεφαλληνίας διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, 26/11/14, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη τη 2η κατά σειρά ανοιχτή συνάντηση διαλόγου με θέμα την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή. Το στοιχείο που ξεχώρισε απ’ αυτήν τη 2η συνάντηση και που μας αφήνει ικανοποίηση, ήταν η προσέλευση νέων παιδιών του Λυκείου. Γι’ αυτά άλλωστε κυρίως γινόταν η όλη προσπάθεια, ενώ ειδικότερα αφιερώσαμε τη βραδιά στους δύο Βαλκανιονίκες κωπηλάτες μας, Νικόλα Μητρόπουλο και Κλέαρχο Κουστουμπάρδη, που κατόρθωσαν να αποσπάσουν μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες της Βοσνίας πριν από περίπου τρεις μήνες.

Στο κυρίως θέμα είχαμε τις διεξοδικές εισηγήσεις των Δρ Σοφία Αράβου, Δημήτρη Μουστάκη, Γεώργιου Κασσιανού και του Σταύρου Τραυλού, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που έλαβε χώρα στο 2ο μέρος της εκδήλωσης. Παράλληλα, έγινε ανάγνωση της ανοικτής επιστολής που είχαμε κοινοποιήσει στις υπεύθυνες αρχές του τόπου από τις 27/7/2014, η οποία περιέχει τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις μας και την επισυνάπτουμε στο τέλος για ενημέρωσή σας.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και, κυρίως, τα παιδιά που προσήλθαν ρυθμίζοντας ανάλογα το βαρύ εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, την Ευαγγελία Σκιαδαρέση για την άψογη συνεργασία, τους πολύ καλούς εισηγητές μας που διέθεσαν πολύτιμο χρόνο απ’ τις εργασίες τους για να ετοιμάσουν τις ομιλίες τους και, ασφαλώς, το προσωπικό της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης που παρέμεινε για περισσότερο χρόνο απ’ το κανονικό του ωράριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Εμείς θα συντηρήσουμε αυτόν το σημαντικό εκτιμούμε διάλογο με την κοινωνία ανοικτό, δημιουργώντας νέες δράσεις με σκοπό την πρόληψη και την ελάττωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Ανοικτή Επιστολή με θέμα την Οδική Ασφάλεια

   Η κίνηση πολιτών «Διάλογος-Διάδραση» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μία ανοικτή συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα την «Οδική Ασφάλεια». Η συζήτηση έγινε στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε μια προσπάθεια για συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σπουδαστών. Διότι είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι τα περισσότερα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων – που εμείς δεν τα λέμε ατυχήματα αλλά εγκληματική αμέλεια όσων παραβαίνουν τους κανόνες ΚΟΚ αλλά και του κράτους – είναι νέοι άνθρωποι.

   Μέσα απ’ τη συζήτηση που έγινε αλλά και απ’ την όλη προσπάθεια που κάναμε για τη δημιουργία αυτής της εκδήλωσης, προέκυψαν ορισμένες διαπιστώσες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Τη θλιβερή πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία που κατέχει η χώρα μας στην ΕΕ, δεν μπορούμε να την αποδίδουμε πλέον μόνο στον «ανθρώπινο παράγοντα». Είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχει απουσία πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Παρατηρούμε όλοι τις ελλιπείς δομές που έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Οι πολίτες αισθάνονται ότι το κεντρικό κράτος αλλά και η αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους μας. Τα ενεργά κινήματα πολιτών, όπως είναι οι φίλοι του ποδηλάτου ή οι πεζοί και οι φυσιολάτρεις, μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους. Κυρίως, μέσα από την απομυθοποίηση του ΙΧ ως σημάδι προόδου και καταξίωσης.

   Χρειαζόμαστε λοιπόν πιο αυστηρά όρια, ΜΗ χρηματικά, που να τηρούνται. Χρειαζόμαστε την τήρηση στα επίπεδα του αλκοόλ  και στα όρια ταχύτητας (που πρέπει  τα τελευταία να  προσαρμοστούν  στις σύγχρονη εποχή). Πέρα όμως απ’ αυτές τις γενικές διαπιστώσεις, προτείνουμε:

  • Την ένταξη μαθημάτων «Οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακή αγωγής» στα σχολεία μέσω της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.
  • Την αναβάθμιση της πιστοποίησης των εξεταστών και των εκπαιδευτών οδήγησης.
  • Την αξιοποίηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Λάμιας και που η εικόνα του μαρτυράει εγκατάλειψη.
  • Τη δια βίου επιμόρφωση και επαναξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης καθώς και
  • Τη δημιουργία τμήματος Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το οποίο, μεταξύ άλλων, θα είναι ενταγμένο στις Διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεργάζεται με συλλογικότητες μεταφορών και οδικής ασφάλειας, θα συντονίζει τα αντίστοιχα γραφεία των Δήμων για συλλογή και αξιοποίηση των πληροφοριών για επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, θα εποπτεύει το σύστημα της εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης της ικανότητας των υποψηφίων οδηγών ενώ θα μπορεί επίσης να διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

   Εμείς από την πλευρά μας ανοίξαμε ένα χρήσιμο, θεωρούμε, διάλογο για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Για την αποτελεσματικότητα όμως αυτού του διαλόγου, χρειαζόμαστε τη συνδρομή των υπεύθυνων, για τον τόπο μας, αρχών. Γι’ αυτό το λόγο σας κοινοποιούμε τις προτάσεις μας και σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις δικές σας ενέργειες.

Κίνηση Πολιτών
Διάλογος-Διάδραση
Ομάδα Οδικής Ασφάλειας

odikh (1) odikh (2)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer