Επί τέλους, με γεια μας η αναστηλωμένη, ανακαινισμένη και όμορφη, πολυσυζητημένη γέφυρα τ ’ Αργοστολιού
Περί γέφυρας Αργοστολίου, φωτισμού και γύρω περιοχής
Κοινωνία
17/07/2016 | 11:09

Επί τέλους, με γεια μας η αναστηλωμένη, ανακαινισμένη και όμορφη, πολυσυζητημένη γέφυρα τ ’ Αργοστολιού. Παλιά σφαζόμασταν για το εάν είναι μνημείο, εάν πρέπει να γίνει πεζόδρομος, να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ποδήλατα και άλλα πολλά.
Η θέση σου για το ζήτημα της γέφυρας σε… χαρακτήριζε σαν άνθρωπο , σαν πολιτισμένο άνθρωπο , σαν ευαίσθητο άνθρωπο , σαν Αργοστολιώτη ή σαν… από απέναντι , αλλά και σαν… πολιτικό! Ανακοινώσεις , διαπληκτισμοί , κινητοποιήσεις , υπογραφές , δημόσια ερωτήματα… Τώρα τελείωσε , ανακαινίστηκε και άνοιξε για το κοινό , σαν πεζόδρομος , σαν όμορφος πεζόδρομος , καλοφτιαγμένος και ασφαλής . Ο κόσμος την περπατάει , την χαίρεται , και ήδη η γέφυρά μας γίνεται , μαζί με το Φανάρι μας , ξανά το σύμβολο και χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης μας. Ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις και μουσικές περαντζάδες , όπως παλιά κάναμε με την Χορωδία Αργοστολίου , δίνοντας και πάλι την ζωή και την ευχαρίστηση που μας χάριζε η γέφυρα , χωρίς βέβαια την κυκλοφορία οχημάτων , εκτός βέβαια από κάποια… λαθρομηχανάκια ή και κανένα ποδήλατο (αυτά είναι το λιγότερο κακό). Σε μας πέφτει τώρα το βάρος να την κρατήσουμε καθαρή , να την προσέξουμε …για να την έχουμε , και βέβαια ο Δήμος να στέλνει και ανθρώπους να την φροντίζουν . Ήδη υπάρχουν σακούλες από φαγητό , περιττώματα σκύλων και απόβλητα από τους ψαράδες…Και επειδή είμαστε πολίτες και κρίνουμε τα πάντα , και καλά κάνουμε , η γέφυρα , από κάθε άποψη συζητείται , σχολιάζεται , κλπ.
Μέσα σε αυτούς κι εγώ , θα θελα να θίξω μερικά θέματα , πάντα με θετική και βελτιωτική διάθεση. Λείπουν μερικά καλαίσθητα και σε διακριτικές θέσεις καλαθάκια για τα απορρίμματα και τα αποτσίγαρα. Ίσως θα εξυπηρετούσαν , σε επιλεγμένες θέσεις , μερικά καλαίσθητα παγκάκια. Και τώρα στο θέμα που γνωρίζω καλύτερα , και λόγω ειδικότητας . Ο ΦΩΤΙΣΜΌΣ της γέφυρας. Η άποψή μου είναι ότι ο φωτισμός με τους φανοστάτες που τοποθετήθηκαν είναι υπερβολικός. Πάρα πολλά φανάρια , σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και σε μεγάλη απόσταση από τα κρηπιδώματα της γέφυρας , με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αξιοποιήσιμου φάρδους της. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τόσος και τέτοιος φωτισμός . Τέτοιος φωτισμός χρειάζεται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας , όπως στον γύρω του Κουτάβου , που για να μην ξεχνιόμαστε , δεν έχει γίνει τίποτε , ούτε με φανάρια σε κολώνες της ΔΕΗ , όπως είχα προτείνει πέρσι.
Αλλά ας επανέλθω στο θέμα μου. Πιστεύω ότι οι φανοστάτες πρέπει να αραιώσουν κατά πολύ , να μείνει ένας στους τέσσερεις , ουσιαστικά μόνο για αισθητικούς λόγους , να αλλάξουν θέσεις , να μπουν δηλαδή πιο κοντά στα πλευρά και να τοποθετηθούν πλευρικά ειδικά φώτα στα κρηπιδώματα της γέφυρας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου εξωτερικός φωτισμός ανάδειξης του μνημείου . Ειδικά στο πρώτο τμήμα , αυτό με τις καμάρες , πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί ειδικός εξωτερικός φωτισμός , που θα αναδεικνύει συνολικά την γέφυρα και από τις δύο πλευρές , αλλά και προβάλλοντας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειές της τοπικά. Επίσης πρέπει να εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός ανάδειξης του οβελίσκου , της «Κολώνας» στην μέση της γέφυρας. Εάν συμφωνούν με κάποια από αυτά που προτείνω οι αρμόδιοι , ξέρουν που θα με βρουν , για παραπέρα τεχνικές συζητήσεις και μετά… παρακαλώ για τις… δικές τους ενέργειες.

ΡΩΣΣΕΤΟΣ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΟΥΖΗΣ
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer