Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει τα έσοδα της συναυλίας στους σεισμποπληκτους.
Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Κεφαλονιά
Πολιτισμός
27/03/2014 | 18:13

Με μια συναυλία πλήρως ενταγμένη στο πνεύμα των ημερών, υποδέχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των καλλιτεχνικών σωμάτων του οργανισμού τα οποία θα ερμηνεύσουν τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής πάνω στο μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater.

Το σύνολο των εσόδων της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61) στις 12 το μεσημέρι, θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, από τους πρόσφατους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Στην συναυλία θα παρουσιαστεί ο ύμνος Stabat Mater μελοποιημένος από δύο διαφορετικούς συνθέτες, τους Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, Φέργκιους Κάρρυ, καθώς επίσης το τελευταίο μέρος από το αντίστοιχο έργο του Λουίτζι Μποκκερίνι, σε  μουσική  διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Μάτας Κατσούλη.

Ο μεσαιωνικός ύμνος Stabat Mater είναι ένας από πολύ λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση έως σήμερα. Πρόκειται για έναν ύμνο που έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Μία από τις πιο δημοφιλείς, για την απλότητα, τη συμπύκνωση και την αμεσότητα του συναισθήματος, μελοποιήσεις του ύμνου είναι αυτή του Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, την οποία ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατο του το 1736. Ο συνθέτης από το Γέζι της Ιταλίας κατάφερε με το μέγεθος του ταλέντου του να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου.

Το 1871 ο Ιταλός συνθέτης Λουίτζι Ροντόλφο Μποκκερίνι ολοκλήρωσε τη δική του μελοποίηση στο Stabat Mater, στο οποίο αν και είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά της εποχής που γράφτηκε, εντούτοις διακρίνεται ξεκάθαρα το προσωπικό ιδίωμα του συνθέτη. Θα παρουσιαστεί το τελευταίο μέρος του έργου σε μεταγραφή – προσαρμογή του Νίκου Βασιλείου για σύνολο δωματίου και τετράφωνη χορωδία.

Ο διακεκριμένος μουσικός της Ορχήστρας της ΕΛΣ Φέργκιους Κάρρυ, έχει συνθέσει τη δική του μελοποίηση πάνω στο Stabat Mater. Πρόκειται για ένα έργο που κατά τον συνθέτη «συνδυάζει στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος, ενώ αντλεί έμπνευση από έργα των Παλεστρίνα, Βέρντι, Βων Ουίλιαμς, αλλά και των Άρβο Παιρτ και Τζων Τάβενερ.

Στην συναυλία συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ, η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία του Οργανισμού, καθώς και επτά Μονωδοί του Στούντιο Όπερας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει το σύνολο των εσόδων της συναυλίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό θέατρο Ληξουρίου, από τους πρόσφατους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ημερομηνία: 13 Απριλίου 2014
Ώρα έναρξης: 12.00

Τιμές εισιτηρίων: €20, €15, €10 – Παιδικό – φοιτητικό: €8 – Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €6

Προπώληση: Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια
Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 21.00 & Δευτέρα: 09.00 – 16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662100 / Ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342
Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

lyrikh

Πηγή: culturenow.gr

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia