Η μη συμφωνία οδηγεί, μαθηματικά, σε εκλογές και σε κυβέρνηση ΝΔ, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση
Ο Τσίπρας αποφάσισε: Συμφωνία αλλιώς εκλογές
Πολιτική
18/03/2017 | 16:14

Λίγες ώρες πριν το καθοριστικό Eurogroup της Δευτέρας δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί και πολλά ως προς την διαπραγμάτευση. Η τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές: εργασιακά, ΕΝΦΙΑ και ενεργειακά δύσκολα θα κλείσουν χωρίς, άνωθεν, πολιτικές, παρεμβάσεις.

Το παραδέχθηκε, άλλωστε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας και υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

“Οι θέσεις είναι πλέον γνωστές. Κανείς δεν εκπλήσσει κανέναν. Χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup”, είπε μεταξύ άλλων στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το πως “θα γίνει αυτό στο Eurogroup” θα το αποφασίσουν οι Μέρκελ-Σόιμπλε, πάντα σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Μια απόφαση δύσκολη και κρίσιμη που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στέλεχος του Μαξίμου έλεγε στο CNN Greece πως “αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η ΝΔ δεν έχει κανένα αφήγημα. Δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ζητά συνεχώς εκλογές. Με ποιο στόχο; Θα γίνει περίγελος και γραφικός ο Μητσοτάκης”. Για να επισημάνει πως “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σ’ αυτή την περίπτωση, κερδίζει χρόνοι μέχρι το φθινόπωρο του 2018”.

Και τότε, συνέχισε, πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, από τον Ιανουάριο του2019, “ο Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει για πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο”. Και έχει δύο χρόνια, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

Η μη συμφωνία οδηγεί σε εκλογές

Αν, βέβαια, οι Μέρκελ – Σόιμπλε αποφασίσουν να μην κλείσει πολιτικά η διαπραγμάτευση οδηγούν το ΣΥΡΙΖΑ σε αναγκαστική έξοδο από την κυβέρνηση και πολιτικό μαρασμό. Χωρίς συμφωνία η χώρα θα παραπαίει, περιμένοντας το αδιέξοδο -Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσει 7,4 δισ. ευρώ που δεν υπάρχουν. Μόνη λύση η προσφυγή στις κάλπες ή χρεοκοπία, γεγονός που όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση θα αποτρέψουν οι δανειστές. “Η κυβέρνηση”, μας λέει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, “δεν θα έχει καμιά εναλλακτική λύση. Η οικονομία θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι αντιδράσεις των πολιτών θα οξύνονται. Θα στήσει κάλπες για να… φύγει”!

Το Eurogroup της Δευτέρας είναι κρίσιμο γιατί δεν υπάρχει, πλέον, χρόνος για “διορθωτικές” κινήσεις. “Το κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγεί σε ήρεμες διαδικασίες χωρίς εξάρσεις: δόση, ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον για ενάμιση με δυο χρόνια ακόμα. Όχι ανέφελα. Με συγκρούσεις και πισωγυρίσματα. Ακόμα και η θετική κατάληξη θα έχει μεγάλες δυσκολίες” όπως περιγράφει το ευχολόγιο της κυβέρνησης, στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε με κομμένη την ανάσα θα προλάβει η κυβέρνηση την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, στις 27 Απριλίου, όπου και θα αποφασιστεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, εφόσον υπάρχει συμφωνία.

Η μη συμφωνία οδηγεί, μαθηματικά, σε εκλογές και σε κυβέρνηση ΝΔ, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση και σημειώνουν “Οδηγεί, όμως, και σε αρνητική πορεία την οικονομία. Όλοι γνωρίζουν ότι την στασιμότητα που βιώνουμε τώρα θα ακολουθήσει μεγάλη κατηφόρα της οικονομίας αν στηθούν κάλπες. Ποιον βολεύει; Κανέναν -ούτε την ΝΔ! Το δίλημμα, λοιπόν, των Γερμανών είναι σοβαρό: στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ με ότι σημαίνει η κάθε επιλογή τους”.

Πηγή: cnn.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer