Με κάθε λαμπρότητα και σύμφωνα με το Κυκλαδίτικο τυπικό εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου της Νάξου, στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας
Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στην εορτή του οσίου Νικόδημου στη Νάξο
Εκκλησία
17/07/2016 | 10:03

Με κάθε λαμπρότητα και σύμφωνα με το Κυκλαδίτικο τυπικό εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου της Νάξου, στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

Κέντρο του εορτασμού ήταν ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεως Νάξου.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 13 Ιουλίου, στα προπύλαια του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Οσίου Νικοδήμου έγινε η υποδοχή της τιμίας χειρός του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, που μετέφερε από την Αίγινα στη Νάξο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας κ. Εφραίμ, Ζακύνθου κ. Διονυσίου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τον Θεοφιλέστατο στη Νάξο και τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησής του να παραστούν στις Λατρευτικές Εκδηλώσεις του Προστάτου τους Οσίου Νικοδήμου. Ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον χοροστατούντα Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο ο οποίος έδωσε την ευλογία του για την  παρουσία του Θεοφιλεστάτου στη νήσο, και τον κάλεσε να κηρύξει τον θείο λόγο στο ευσεβές ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εποχή που ήσαν συμφοιτητές με τον Θεοφιλέστατο στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την πρόσκληση που ευγενώς του απηύθυνε και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του Οσίου Νικοδήμου. Τόνισε πως  ο Όσιος ήταν ο λογιώτερος τον Μοναχών καθώς συνέγραψε πολλά βιβλία και ερμήνευσε τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, έργα τα οποία ως ιερά παρακαταθήκη διδάσκουν γενεές ευσεβών ορθοδόξων χριστιανών. Παράλληλα, κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την αγία βιοτή του Οσίου, πράττοντας όσα διδάσκει ο ίδιος μέσω των συγγραμμάτων του. Τέλος, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε και στον Νάξιο τη καταγωγή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Πατρών κυρό Νικόδημο, του οποίου είχε διατελέσει  Αρχιδιάκονος για επτά χρόνια και ο οποίος συνέγραψε Ακολουθία προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου “…Μητροπολίτης Νικόδημος ο εκ Νάξου, ύμνησαι Νικόδημον τον Όσιον τον Νάξιον…”

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Διονυσίου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυξ του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προς τον Όσιο Νικόδημο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου. Μετά το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και των Τμίων Λειψάνων δια της παραλιακής οδού προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Νάξου.

Επί της μαρμαρίνης εξέδρας που υπάρχει στον λιμένα τελέσθηκε δέησις κατά την διάρκεια της οποίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ.

Τέλος, στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου πραγματοποιήθηκε η απόλυσις της Ιεράς Λιτανείας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος έλαβε τον λόγο και ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν στην Ιερά Πανήγυρι της νήσου και ευχήθηκε υγεία και κάθε ευλογία.

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν Βουλευτές, Πολιτευτές των Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και λοιποί Στρατιωτικοί, Δικαστικοί και Εκπαιδευτικοί φορείς.

xrysanthos (1) xrysanthos (2) xrysanthos (3) xrysanthos (4) xrysanthos (5) xrysanthos (6) xrysanthos (7) xrysanthos (8) xrysanthos (9) xrysanthos (10) xrysanthos (11) xrysanthos (12) xrysanthos (13) xrysanthos (14) xrysanthos (15) xrysanthos (16) xrysanthos (17) xrysanthos (18) xrysanthos (19) xrysanthos (20) xrysanthos (21) xrysanthos (22) xrysanthos (23) xrysanthos (24) xrysanthos (25) xrysanthos (26) xrysanthos (27) xrysanthos (28) xrysanthos (29) xrysanthos (30) xrysanthos (31) xrysanthos (32) xrysanthos (33) xrysanthos (34) xrysanthos (35) xrysanthos (36) xrysanthos (37) xrysanthos (38) xrysanthos (39) xrysanthos (40) xrysanthos (41) xrysanthos (42) xrysanthos (43) xrysanthos (44) xrysanthos (45) xrysanthos (46) xrysanthos (47) xrysanthos (48) xrysanthos (49) xrysanthos (50) xrysanthos (51) xrysanthos (52) xrysanthos (53) xrysanthos (54) xrysanthos (55) xrysanthos (56) xrysanthos (57) xrysanthos (58) xrysanthos (59) xrysanthos (60) xrysanthos (61) xrysanthos (62) xrysanthos (63)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer